Hirdetés

Keleti fűszerek

Kell egy kis varázslat: egzotikus illatok, égő füstölő, halk keleti zene, félhomály. Jusson eszünkbe akár a sivatag, akár egy fülledt, nyüzsgő bazár, vagy az elbűvölő, meseszerű épületek! Csak utazzunk, és adjuk át magunkat a képzeletnek!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(2):62-63   Celsus Kft. | Kreill, V.

Az alábbi receptekkel otthonunkba varázsolhatjuk Kelet csodáját: vegyük elő a csak erre az alkalomra fenntartott étkészletet, kísérletezzünk a fűszerekkel, és még ha idegenkedünk is valamely étellel kapcsolatban, legyünk bátrak és próbáljuk ki! Az új ízek megismerésével új világ tárul ki számunkra! A receptek összeállításánál segítségemre volt a Fűszerenciklopédia, amely átfogó képet ad a világ fűszereiről és helyes használatukról egyaránt. Ha többet szeretne megtudni, Önnek is jó szívvel ajánljuk.

Baba Ganoush libanoni kenyérrel

A Baba Ganoush padlizsánból és szezámpasztából készült közel-keleti finomság.

Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 evőkanál tahini (szezámpaszta), 25 g őrölt mandula, fél citrom leve, 1 fokhagymagerezd, késhegynyi őrölt kömény, menta, olívaolaj, só, bors

A libanoni kenyérhez: 4 pita, szezámmag, friss kakukkfű, mák, olívaolaj

Elkészítése: a pitákat félbevágjuk, majd a szezámmagból, mákból, kakukkfűből készült keveréket mozsárban kissé összetörjük, és olívaolajjal lazítva, a pitákat megkenjük vele. Grill alatt ropogósra sütjük. Eközben a padlizsánokat tegyük sütőbe, míg kissé megfonnyadnak, színük barnássá változik. Vegyük ki, és könnyedén hámozzuk meg. Ezután a megsült padlizsánt, fokhagymát, tahinit, mandulát, citromlét, köményt tegyük robotgépbe, ízlés szerint sózzuk, majd dolgozzuk pasztává. A vágott mentaleveleket a végén keverjük a pasztába és a nagyobb darabokra tört, frissen sült pita-kenyerekkel tálaljuk.

Zöldséges sült rizs

Hozzávalók: 300 g rizs-vadrizs keverék, 200 g shiitake gomba, piros húsú paprika, 2 szárzeller, 250 g brokkoli, 100 g zöldborsó, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szójaszósz, só, bors.

Elkészítése: a rizst forrásban lévő vízben megfőzzük, majd jól lecsepegtetjük. A gombákat negyedeljük, a paprika húsát csíkokra vágjuk, a szárzellert vékonyan felszeleteljük, a brokkolit rózsáira szedjük. A zöldborsót a brokkolival és a zellerrel 2-3 percig a forrásban lévő vízbe dobjuk, majd jeges vízben leöblítjük. A vöröshagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágjuk, és serpenyőben vagy wokban egy kanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat és a gombát, később pedig a zöldségeket. A hozzávalók pirításakor a megfelelő hatás elérése érdekében tekerjük a tűzhely állását maximumra. Végül adjuk hozzá a szárazra lecsepegtetett rizst. Szójaszósszal, sóval borssal ízesítsünk.

Rizs a la Srí Lanka

Hozzávalók: szűz napraforgóolaj, 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma, késhegynyi őrölt kömény, koriander, fűszerpaprika, kurkuma, chilipor vagy cayenne-i bors, 90 g hosszú szemű rizs, 180 ml tej, 120 g cukorborsó, 90 g csiperkegomba, 30 g mazsola megmosva és beáztatva

Elkészítése: egy casserolban a hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd rászórjuk a fűszereket is. Vigyázzunk, nehogy odaégjen! A fűszeres hagymához adjuk a rizst, és két percig kevergetjük, azután adjuk hozzá a tejet. Sűrűn kevergssük kb. 15 percig, amíg a rizs fel nem veszi az összes tejet. Miközben a rizs elkészül, a többi hozzávalót pirítsuk-pároljuk meg. Végül az elkészült rizshez adjuk a borsót, a gombát és a mazsolát. Forrón tálaljuk.

Tabuli

A tabuli a Közel-Kelet egyik hagyományos salátaféléje. Fő alapanyaga a főtt, szárított, durvára tört búza, a bulgur

Hozzávalók: 18 0-200 g bulgur, 1 kávéskanál só, 340 ml forró víz, 450 g összevagdalt paradicsom , fél uborka kockára vágva, 3-4 szál újhagyma

Az öntethez: 60 ml olívaolaj, 60 ml citromlé, 2 ev őkanál összevagdalt friss menta, 4 evőkanál friss petrezselyem, 2 tört fokhagymagerezd

Elkészítése: a bulgurt össze kell kevernünk a sóval, majd leönteni forró vízzel, és 15 -20 percig állni hagyni. Ez az idő elegendő arra, hogy a búza az összes vizet felszívja.

Ezután az öntet hozzávalóit összedolgozzuk, és a beáztatott bulgurral összeforgatjuk. Lehetőleg egy éjszakára, de legalább két órára hűtőszekrénybe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a paradicsomot, az uborkát, valamint az újhagymát.

Tipp: még tartalmasabb lesz a tabulink, ha egy kevés főtt babot is hozzáadunk.

Vegyes zöldség - curry

Hozzávalók: 4-5 evőkanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva, 1 cm friss gyömbérgyökér megtisztítva, finomra reszelve, 1 kávéskanál őrölt kurkuma, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 4 apró, érett paradicsom meghámozva, feldarabolva, 220 g burgonya meghámozva, kockára vágva, 90 g zöldbab összevágva, 120 g sárgarépa karikára vágva, 90 g zöldborsó, 450 ml meleg víz, chilipaprika egészben, 1 kávéskanál garam masala, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál összevagdalt, friss korianderlevél

Elkészítése: miután az olajat felhevítettük, hozzáadjuk a vöröshagymát, s aranybarnára pirítjuk. Ezután következhet a gyömbér, melyet fél percig pirítunk a hagymán, majd beletesszük az őrölt kurkumát, koriandert, köményt, fűszerpaprikát. Alaposan összekeverjük, hozzátesszük a paradicsom felét, és állandó kevergetéssel két percig pároljuk. Beleforgatjuk a burgonyát, zöldbabot, sárgarépát, borsót, és felöntjük vízzel. Jól összekeverjük, felforraljuk, és fedő alatt addig pároljuk, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor beledobjuk a maradék paradicsomot meg a chilipaprikát. Lefedjük, és további 5-6 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a garam masalát, a sót, az összevágott korianderlevél felét, összekeverjük, tálaláskor pedig megszórjuk a maradék friss korianderrel.

Mandulás rizs füstölt tofuval (kedzseri)

A Távol-Keleten igen népszerű tofu egyre kedveltebb hazánkban is, főként alacsony zsír- és magas fehérjetartalma miatt.

Hozzávalók: 200 g hosszú szemű barna rizs, 1 kávéskanál só, 3 tojás, 30 g vaj, 1 evőkanál szőlőmagolaj vagy sáfrányolaj, 1 db füstölt tofu lecsepegtetve, kinyomkodva, kockára vágva, 2 evőkanál reszelt mandula, 5 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem és snidling, frissen őrölt fekete bors

Elkészítése: a rizst átmossuk, fazékba tesszük, megsózzuk, és másfélszeres mennyiségű vizet öntünk rá. Felforraljuk, szorosan lefedjük, és nagyon lassú tűzön 30-40 percig gyöngyöztetjük, amíg a vizet magába nem szívja. Közben hideg vízben feltesszük főni a tojásokat. Pontosan 5 perc forralás után levesszük a tűzről. A megtisztított tojásokat durvára aprítjuk. A rizst előmelegített tálba helyezzük, hozzákeverjük a vajat meg a tojást, és melegen tartjuk. Ezután a tofukockákat megsütjük a sáfrány- vagy szőlőmagolajon, és hozzáadjuk a tojásos rízshez. A mandulát aranysárgára pirítjuk, és a rizshez keverjük. Rászórjuk a petrezselymet és a snidlinget, s ha igényli, még egy kis vajat is ráteszünk. Megsózzuk, megborsozzuk, és tálalhatjuk.

A Napkonyha februári recepttippje

Szójacsírás cukkínileves

Hozzávalók : 0,8 kg cukkíni, 0,1 kg szójacsíra, 0,15 kg póréhagyma, 0,15 kg tönkölyliszt, 0,5 l szójatej, 0,05 l citromlé, 0,005 kg tengeri só

A cukkínicsíkokat az apróra vágott póréhagymával kevés vízben félpuhára főzzük, hozzáadjuk a szójacsírát, tönkölyliszttel sűrítjük, szójatejjel dúsítjuk, tengeri sóval, citromlével és kevés mézzel ízesítjük.

Kreil Vilmos

2004-01-27 18:42:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop