Salak, mars! Őszi tisztítóprogram

Ragyogó haj, csillogó szem, rózsás arcszín, bársonyos bőr - és csak úgy mellesleg akár öt kiló mínusz tíz nap alatt... A salaktalanító kúra igazi forrása a szépségnek, fiatalságnak!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(9):10-11   Celsus Kft.
Kata elégedetlen a tükörképével: "A bőröm minden krém és maszk ellenére borzalmas. Mindennap új s még újabb ráncokat fedezek fel." Karolina azt mondja: "Úgy érzem magam, mintha egy szürke fátyol alatt élnék. Állandóan fáradt vagyok, nincs energiám. Fogalmam sincs, miért..." Andrea is panaszkodik: "Csak másfél kilót szedtem fel, mégis olyan nehéznek és lomhának érzem magam, mint egy Michelin-reklámemberke."

A TITOK NYITJA

Fáradtság, energiahiány, petyhüdt, sápadt bőr, fénytelen, töredező haj, kellemetlen teltségérzet. Mindez tipikus jele annak, hogy anyagcserénk már nem képes tökéletesen megbirkózni mindennapi feladataival. Az egyenlet egyik oldalán kalóriák, káros anyagok és a stressz, a másikon szervezetünk hulladékszállító egységeinek munkabírása. Ilyen esetben már nem tehetünk egyenlőségjelet közéjük...

Jó hír mindazoknak, akik elégedetlenek önmagukkal és erőnlétükkel: visszanyerhetik energiájukat, újból széppé válhat a bőrük, és hajuk is ragyoghat, ráadásul még fogyhatnak is, ha - s ez a titok nyitja! - mars!-ot parancsolnak a szervezetükben felhalmozódott méreganyagoknak, és időnként salaktalanítanak.

Ezt akár szerveink fitneszprogramjának is tekinthetjük, tekintettel arra, hogy túlterhelt testünk revitalizáló tisztítóakciója.

Miért van rá szükségünk? Mert biztos, hogy jóval többet eszünk, mint amennyire szükségünk lenne, többet annál, mint amennyit testünk fel tud dolgozni és ki tud választani. Tányérunkon rendszerint túl kevés a vitamin és a rost, túl sok viszont a cukor és a zsír. Ehhez jönnek még a kávé, a feketetea, az alkohol és a cigaretta káros összetevői, valamint a gyógyszerek - leggyakrabban fájdalomcsillapítók - lerakódott maradványai. Ráadásul, hogy ezt a katasztrofális "turmixot" még teljesebbé tegyük, még keveset is iszunk, így szervezetünkből képtelenek távozni a felgyülemlett mérgek.

NAGYMOSÁS A BELSŐNKBEN

A hagyományos értelmezés szerint a salaktalanítás azt jelenti, hogy intenzívvé tesszük és felgyorsítjuk anyagcsere-folyamatainkat, azon belül is főleg a hulladékanyagok kiválasztását.

A legjobb eredményt emésztőszerveink intenzív elárasztásával érhetjük el. A víz a legegyszerűbb és a lehető legjobb salaktalanító.

Ám, ha salaktalanításról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a növények erejéről sem. Articsókával, gyermekláncfűvel és körömvirággal serkenthetjük epetermelésünket, boróka, csalán, zsurló és spárga segítségével pedig aktiválhatjuk veséinket. A dohányzás miatt megterhelt tüdők működését gyógynövényes inhalálással támogathatjuk.

"DUGÓHÚZÁS" A BŐRBEN...

Környezeti mérgek, alváshiány, bánat, stressz, nikotin - mindez megviseli bőrünket. Sejtjeinket nem a vérünk, hanem kötőszöveteink folyadéka látja el tápanyaggal és oxigénnel. Ha a sejtek elegendő tápanyagot kaptak, nem képesek többet felvenni. Így a többlettápanyag kívül reked, ez pedig savassá teszi és "megkeményíti" a szövetnedvet. Dugó keletkezik, s a létfontosságú tápanyagok már nem jutnak el a sejtekhez. A következmény? Bőrünk ernyedt lesz, pattanások, mitesszerek, ráncok és öregségi foltok keletkeznek rajta.

A salaktalanítás során a káros anyagok kimosódnak szöveteinkből, bőrünk megtisztul, kipirul, a pattanások, sőt gyakran a pigmentfoltok is eltűnnek róla. Újraindul faggyúmirigyeink termelése, s ez nem csak a rút mitesszerek kialakulását gátolja, hanem a hajunknak is ragyogó fényt kölcsönöz. Természetesen nem csak arcunk bőre lesz feszesebb és rugalmasabb, hanem egész testünké, különös tekintettel a cellulites zónákra.

ÖT KILÓ MÍNUSZ TÍZ NAP ALATT...

A következő tíznapos salaktalanító programmal akár napi 300-700 grammot is veszíthetünk súlyunkból. Minél több feleslegünk van, annál nagyobb lesz a súlyveszteségünk.

Előkészítő napok: két nap alatt iktassuk ki az életünkből a kávét, a cigarettát, az alkoholt és az állati eredetű fehérjét! Ugyanakkor igyunk nagyon sok buborékmentes ásványvizet, frissen facsart gyümölcslevet és gyógyteát! Szabaduljunk meg a "bűnre csábító" ételektől! Ürítsük ki a hűtőszekrényünket, az édességesfiók tartalmát pedig osszuk szét a szomszéd gyerekek és munkatársaink között!

Salaktalanító napok: hat napig tart az intenzív salaktalanítás. Az első 2-3 napban csak folyadékot fogyaszthatunk, majd ha nagyon nehezünkre esik a koplalás, naponta majszoljunk el egy hűtőben szikkasztott zsömlét, s kanalazzunk el hozzá egy pohár natúr joghurtot! Ha ehhez nincs kedvünk, választhatunk rizs, burgonya és gyümölcs között, de ajánlatos végig kitartani egy élelmiszer mellett. Ezzel egy időben minden másnap tisztítsuk beleinket keserűsóval! Ehhez 1-2 kávéskanálnyi keserűsót - kapható a gyógyszertárban - oldjunk fel negyed liter meleg vízben és igyuk meg! A keserű-sós ízt enyhíthetjük néhány csepp citromlével. Majd öblítsük le a kellemetlen ízt teával, vagy hígított gyümölcslével.

A salaktalanító napokon a fentebb említett folyadékokból legalább háromliternyit kell elfogyasztanunk. Akinek van rá ideje, délben beiktathat egy 30 perces sziesztát is. Ha közben egy meleg vizes tömlőt is teszünk a hasunkra, ezzel is segíthetjük, serkenthetjük májműködésünket.

FONTOS! Ezekben a napokban tabunak számít a kávé, a feketetea, a cigaretta, az alkohol. Ezekről a "kellékekről" a salaktalanítás után is mondjunk le, ameddig csak lehet! Ugyanezt tegyük a süteményekkel, az édességekkel, a vörös húsokkal és a felvágottakkal is!

Felépítő napok: kúránk végén két nap alatt térünk vissza a normális étrendhez, ez idő alatt kell hozzászoktatnunk testünket a szilárd táplálékokhoz. Bővítsük étrendünket sovány sajttal és pulykasonkával, tejtermékekkel vagy egy tojással! De még mindig igyunk nagyon sok vizet és teát!

A TISZTÍTÓKÚRA BOLDOGÍT

A salaktalanítás során megélhetjük a lét csodálatos könnyedségét, testileg-lelkileg-szellemileg egyaránt. Ugyanis energiánk mintegy 20-30 százalékát az elfogyasztott ételek feldolgozására használjuk fel. Amikor ez az energia a salaktalanítás során felszabadul, akár euforikussá is válhatunk. Erőt és kedvet meríthetünk olyan dolgokhoz, amelyeket eddig csak halogattunk.

ÉLETMÓDI MÓDI

Ennyi pozitívum elolvasása után jogos a kérdés: hogyan válhat a salaktalanítás életmódunk szerves részévé?

Nos, engedjünk meg magunknak minden 7-14 napos ciklus után egy tehermentesítő napot! Ekkor lehetőleg csak folyadékot igyunk, esetleg idénygyümölcsöket, illetve némi barna rizst fogyasszunk!

KÉNYEZTETŐ TIPPEK

A salaktalanítás egyben lazítást is jelent, mert ami a testnek segít, az a léleknek is jót tesz!

  • Naponta legalább egy órát töltsünk friss levegőn, és mozogjunk! A power walking, a kerékpározás, a kocogás ideális hatást fejt ki anyagcserénkre.
  • Hetente egyszer látogassunk el egy szaunába! Az izzadás tisztít, megszabadít a salaktól, és erősíti immunrendszerünket.
  • A frissítő masszázs is jól jön ilyenkor. Minden reggel zuhanyozás előtt egy szárazmaszszázs kefével, vagy masszírozókesztyűvel dörzsöljük végig testünket, mert serkenti bőrünk méregtelenítését.
  • Különösen serkenti a salaktalanítást az algafürdő. A tengeri algák felturbózzák anyagcserénket, különösen a zsíranyagcserét. Szedhetjük szájon át is - erre legjobb a krómmal dúsított SpiruKróm.
  • A hatásos salaktalanításnak része az egészséges alvás is. Éjszaka immunrendszerünk teljes gőzzel dolgozik, és méregtelenít szervezetünk.

ISZAPOLÓDUNK

Egészségtelen táplálkozási és életvezetési szokásaink eredménye, hogy túl sok hasztalan kalória (fehérje és zsír formájában) és rengeteg salakanyag rakódik le szöveteinkben, szerveinkben, véredényeinkben vagy az ízületeinkben: "eliszapolódunk, elsalakosodunk". A felesleges salak pedig nem csak testünk, hanem lelkünk vitalitását is fékezi!

BOLDOGSÁGHORMONOK...

A dopamin és a szerotonin - hírvivő hormonok - vidámmá tesznek, felkeltik az érzékeinket és a fantáziánkat. Salaktalanítás során akkor keletkezik belőlük a legtöbb, ha sétálunk vagy a szabadban sportolunk. A fény és a mozgás együttes hatása megemeli szerotoninszintünket. Aki pedig leül a zongora mellé, táncra perdül vagy fest, dopaminszintjének növelése érdekében tesz értékes lépéseket.

Szervezetünk 2-3 böjtnap után magától is elkezd boldogsághormonokat termelni.

És még valami, amit semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni: amikor a szoknya lazán forog a derékon, a farmer nem szorítja a fenék és a has tájékát, a nőket azonnal elárasztják a boldogsághormonok!

KÉRDÉS-FELELET

Mi a salakanyag?

A "salak" összetett fogalom: minden olyan felesleges vagy káros anyagra mondhatjuk, ami lerakódik a szövetekben, véredényekben vagy az ízületekben.

Mennyit lehet így fogyni egy hét alatt?

A reálisan várható fogyás két kiló. A többi a béltartalom és az ödémák kiürüléséből adódó súlyveszteség.

Mennyi ideig tart egy kúra?

Ideális a három hét, de már egy hét vagy tíz nap is sokat jelent.

Bárki végezhet-e salaktalanítást?

Nem, csak aki teljesen egészséges; a betegek, gyógyszert szedők csak orvos felügyeletével!

M. G.

|
2004-08-30 14:05:52


A vegetáriánus és vegán étrendről

A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagyon eltérők.


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^