Mayr- kúra

Németországban gyakran kérdezik egymást az emberek, vajon mit csinál Kohl kancellár minden évben a Mayr-klinikák egyikén hiszen nemigen látszik rajta, hogy sokat fogyna egy-egy bentlét után?! Időnként egyes táplálkozásszakértők arról nyilatkoznak, hogy a böjtkúrák - így a Mayr-kúra is - túl egyoldalúak, drasztikusan leszűkítik az étkezést, és ettől hatásukra hiánybetegségek alakulhatnak ki. Mások azon töprengenek, miért fizessenek anynyit egy olyan kúrára, ahol szinte alig kapnak enni?

Mayr-kúra | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Balaicza, E.
Ha valóban baj lenne a böjtkúrákkal, lehetetlen lenne, hogy nyugaton mára már egész "népmozgalommá" nőtte ki magát a böjtölés. Miért választják a betegségek megelőzésére és gyakran azok kezelésére oly sokan ezt a módszert? És valóban annyi veszéllyel jár egy kúra? Az alábbiakban ezekről olvashatnak.

Franz Xaver Mayr, osztrák orvos (1875-1965) az egészség megőrzésének lehetséges módjait kutatta egész élete során. Betegeit tanulmányozva rájött, hogy egészségünk sok esetben azon múlik, mennyire tökéletesen működik emésztőrendszerünk. Ezért a későbbiekben elsősorban az emésztőszervekre koncentrált, és betegeinek állapotát is főleg a hasi szervek állapotának rendezésével igyekezett helyreállítani.

A böjtkúrák alkalmával gyakran előkerül a salakanyagok és méreganyagok fogalma, hiszen elsősorban ezek kitakarítása a cél. Mayr a szervezetet egy kályhához hasonlította, amelyet ha állandóan teletömnek tüzelővel, elsalakosodik, és nem tud már elég meleget adni. Amikor a salakot kiürítik, és a kéményből a kormot is kitakarítják, a kályha újra teljes erővel képes fűteni, mert az égési folyamatok újra tökéletesek.

Hasonló "elsalakosító" folyamatok zajlanak szervezetünkben is, ha éveken át mindent, amit elénk tesznek, válogatás nélkül elfogyasztunk, ráadásul alapos rágás nélkül, gyakran pedig messze a szükségletek feletti mennyiségben.

Az emésztés mindaddig kifogástalan, amíg megfelelő időben, mennyiségben és összetételben fogyasztjuk el étkünket. Ellenkező esetben a felesleges tápanyagok jó része nem a normál emésztési folyamatok útján, hanem erjedéssel és rothadással bomlik le a nedves, meleg és sötét bélüregben. Közben pedig számtalan - a máj, a vese, az idegrendszer, az anyagcsere és az immunrendszer számára - káros anyag keletkezik. A hatásukra jelentkező legenyhébb tünetek fejfájás, kábultság, levertség, fáradékonyság, koncentrációs- és alvászavarok, émelygés és puffadás formájában jelentkeznek. Hosszabb idő alatt azonban komolyabb problémák is kialakulhatnak: visszatérő gyulladások, allergiák, aknék, kiütések, ekcéma, ízületi fájdalmak, magas vérzsírszint, érelmeszesedés, fejfájás...

Mayr szerint az emésztőszervek a szervezet gyökérzetét képezik: ha a fa rossz táptalajon áll, nem tud rendesen növekedni és egészséges termést hozni, hamar megbetegszik, és idő előtt kipusztul.

Kímélet és tisztítás

A kímélet azt jelenti, hogy mértékletesen táplálkozunk, nem terheljük túl emésztőszerveinket feleslegesen. A tisztítás során kitakarítjuk a béltraktust, és a szöveteket megszabadítjuk a bennük feleslegesen felhalmozott hasznos és káros anyagoktól. Ezt a Mayr-kúra során enyhe keserűsóval, vagy az enyhébb hatású F. X. passzázs-sóval (Mayr fejlesztette ki) történik, esetleg beöntéssel, és kolonhidroterápiával.

A Mayr-kúra fajtái:
 • teakúra
 • tej-zsemlekúra
 • enyhe méregtelenítő diéta.

A kúra előtt a beteget mindig megvizsgálja az orvos, és eldönti, kinek melyik kúra felel meg leginkább, és hogy az mennyi ideig tartson. Hiszen nem mindegy, hogy kinek milyen a testsúlya, milyen betegségei, panaszai vannak, mire allergiás vagy érzékeny stb.

A kúra kezdődhet teaböjttel, amikor a beteg a teáját ételként szervírozva kapja meg, és csak lassan, kortyonként fogyaszthatja el. Napközben a testsúlytól függően további 1,5-3 liter folyadékot kell elfogyasztani, ez lehet ásványvíz és frissen préselt hígított gyümölcslé is.

Mikor javasolt?
 •  Megelőzésre: regenerálódásra, a korai öregedési folyamatok megelőzésére, krónikus fáradtság esetén, a teljesítőképesség csökkenésekor, fertőzési hajlam esetén.
 • Emésztési zavaroknál: renyhe bélműködés, gyomor-, epehólyag-, máj-, patkóbélgyulladás, fekély és működési zavar, erős felfúvódás és bélrendszeri gombásodás, illetve a normál bél-baktériumflóra felborulása esetén.
 • Salaktalanításra: lágyrész reumatizmus, köszvény, artrózis, cellulitisz, allergia, rendszeres fejfájás esetén.
 • Elhízáskor és szövődményei esetén: magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vérzsír, zsírmáj, cukorbetegség kivédésére és kezelésére.
 • Bőrbetegségek: krónikus ekcéma, neurodermitisz, kiütések, allergia, akné kezelésére.
 • Az immunrendszer gyengeségekor: visszatérő fertőzések, allergiák kezelésére, megelőzésére.
A mennyei kúraleves

A Mayr-kúra során naponta 1-2 alkalommal fogyaszthatunk friss zöldségekből készült, bázikus vegyhatású levest is. Legjobb persze, ha a hozzávalók biokertészetből származnak, tehát nem permetezték, vegyszerezték őket. A leginkább javasolt zöldfélék: sárgarépa, zeller, petrezselyem és gyökere, édesköménygumó, burgonya, kevés hagyma, mértékkel vagy egyáltalán nem ajánljuk a hüvelyeseket, káposztaféléket, a cukkinit és a padlizsánt. A zöldségekből szabadon kombinálva készíthetünk minden napra másféle levest, az ízt friss vagy szárított fűszerekkel variálhatjuk. Kevés szójaszószt és élesztőpelyhet is használhatunk hozzá. Miután megpároltuk a zöldségeket, szűrjük le, paszírozzuk át szűklyukú szűrőn vagy szitán, hiszen a kúra során az emésztőrendszerbe nem kerülhetnek rostok. A leves elsősorban vitamin- és ásványianyag-hordozó, valamint a vér savas pH-jának neutralizálására szolgál. Ebédre és vacsorára javasoljuk a híg krémleves fogyasztását.

Ki hogy eszik...

Mayr szerint az étel minőségén és mennyiségén kívül az elfogyasztás mikéntjére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk. Nem mindegy, hogy nyugalomban, a falatot jól megrágva vagy stresszben étkezünk, félig vagy alig megrágva habzsoljuk be az ételt! Hiszen a táplálkozás nem az étel lenyelésével fejeződik be, hanem még folytatódik tovább a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban, sőt a vérpályába bejutott elemi tápanyagalkotók sejtekhez történő elszállítása, és az ott történő feldolgozás is ide tartozik! Nem mindegy tehát, hogy mennyire sikerült megrágni és a tökéletesebb feldolgozáshoz előkészíteni az elfogyasztott eledelt. Ha ugyanis nagy darabokban csúszik le minden a torkunkon, sokkal kisebb része képes normális enzimatikus úton megemésztődni, és nagyobb mennyiség esik erjedési és rothadási folyamatok áldozatául. Ilyenkor pedig sok, a szervezetünk számára káros anyag keletkezik. Az alapos rágás begyakorlásának eszköze a kúrazsemle, amit 2-3 napig szikkasztunk (és nem szárítunk!!!) mielőtt elfogyasztjuk. A szikkadt, rágós zsemle minden falatját legalább 40-50-szer meg kell rágni, mielőtt lenyeljük. Ilyenkorra már híg, folyékony péppé válik a szánkban. A tej-zsemle-kúra során minden nap kétszer szabad 1-1,5 szikkadt fehér zsemlét és hozzá 2 dl tejet vagy natúr joghurtot, esetleg kefírt elfogyasztani.

Kiegészítő módszerek
 • hideg-meleg vizes váltott zuhany
 • béltisztítás (keserűsóval, beöntéssel, kolon-hidroterápiával)
 • száraz testledörzsölés
 • melegvizes hasi pakolás
 • napi 1 óra aktív mozgás, torna, jóga
 • masszázs
 • relaxáció
A kúra előtt és után

A kúra mindig 3 fő részből áll:

a) bevezető időszak - ilyenkor a beteg ráhangolódik tesben és lélekben egyaránt a kúrára. Legalább 4-5 napig kevesebb és egyszerű, könnyen emészthető ételeket fogyaszt, sok folyadékot iszik, többet pihen és alszik.

b) a kúra - ez egyénre szabottan mindenkinél más, és eltérő ideig tart.

c) A felépítő étrend időszaka - ilyenkor az adott útmutatások és szabályok szerint lassan és fokozatosan visszaszoktatják a böjtölőt az étkezésre. A kúrától csak akkor várható tartós hatás, ha azt reformtáplálkozás és -életmód követi. A beteg eleinte havonta, majd 2-3 havonta kontrollra jár orvosához, hogy megbeszéljék, mit sikerült megvalósítania a javasolt változtatásokból, és mi szorul még további reformra. Időszakonként, az éves kúrán kívül is lehet 1-2 napos vagy 1 hetes rövidített kúrát végezni.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| Mayr-kúra
2002-07-25 14:49:51


A vegetáriánus és vegán étrendről

A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagyon eltérők.


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


Böjtöljön, ne éhezzen! - Csodálatos megújulás, nem remélt gyógyulás

A böjt nem szinonimája az éhezésnek, és hatása több, mint pusztán a fogyás: önkéntes lemondás a szilárd táplálékról meghatározott időre, mozgás, lazítás és s...


Természetes savanyítás

Csupán a lágy levélzöldségek, mint a spenót, a salátafajták nem alkalmasak savanyításra. Egyébként különösen a kései, őszi és téli zöldségfajok ajánlottak tej...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^