A paprika
Jellegzetesen magyar fűszernek tartjuk, pedig megtalálható az arab konyhákban is és fő alapanyaga a mexikói gasztronómiának...Ennek egyetlen oka, hogy a paprika ezerarcú növény.
Paprikás-érdekességek
Termése értékes C-vitamin-forrás, ennek köszönheti azt, hogy világszerte magyar növénynek gondolják, ugyanis Szent-Györgyi Albert állított elő először C-vitamint szegedi paprikából, és ezért Nobel-díjat is kapott. A szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/100 g értéket: ez annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin-szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni.
A pirospaprika a színét a benne fellelhető kapszorubin nevű anyagnak köszönheti.
Típustan
- Hegyes-erős: a legrégibb "típus". Vékony termésfal, intenzív csípősség jellemzi. Az újabb fajták nagyobb méretűek, halványabbak, vannak enyhén csípősek is.
- Kosszarvú: nagyobb méretű, hosszú, hegyes, görbült bogyó, halvány- vagy középzöld. Általában nem csípős.
- Halványzöld: van belőle nagyobb kúpos, illetve bogyó alakú is. Csípős és édes változatai ismertek.
- Fehér: valójában zöldessárgától sárgáig terjedő színű, ami az érés, illetve az utóérés során narancsos árnyalaton keresztül sötétpirosra változik. A "blocky" típus majdnem szabályos kocka alakú, begyűrt végű, igen vastag húsú. Ez a típus általában édes, a régi fajták között azonban ismerünk csípőseket - bogyiszlói -; ezeket ma már csak kis területen termesztik.
- Kaliforniai: több típus gyűjtőneve, egy régi amerikai fajtáról - Californian Wonder - kapta nevét. Az nagy testű, vastag húsú, sötétzöld színű volt. Ma ismert sárga, narancs, sötét-piros is. A tradicionális magyar paprikaételek elkészítésére nem alkalmas.
- Pritamin: különleges típus, hungarikum. Lapos, kerek, gerezdes alakja van, sötétpirosra érik. Tápanyagokban, színanyagban - karotinoidok - és C-vitaminban a leggazdagabb. Magas cukortartalma, speciális ízanyagai miatt nagyon kedvelt.
- Almapaprika: lapos, kerek, esetleg szív alakú, vastag húsú, fehér paprika. Kizárólag savanyítás céljára termesztik. Hagyományosan csípős, de az újabb igényeknek megfele-lően ma már édes változata is van.
A paprika gyógyhatásai
- érvédő, keringésjavító
- enyhíti, megelőzi a migrént
- védi a nyálkahártyákat, fokozza a mirigyműködést
- javítja a látást
- anyagcsere-aktivizáló
- erősíti a kötőszöveteket
- javítja a koncentrációt
- fokozza a libidót.
Miért csíp?
A paprika csípős összetevője a kapszaicin, a hatására kialakuló ízt alapvetően szeretjük. Érdekes, hogy a kapszaicin irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazás esetén a kezelt területet érzésteleníti is, emiatt néhány fájdalomcsillapító krémbe is belekeverik.
Dénes Vanda
2005-06-30 14:18:17