A paradicsom
Paradicsomi állapot, amikor magunk köré halmozunk egy csomó paradicsomot: zöldet, sárgát, pirosat, kereket, oválisat, rakétaformát, aprót, körte alakút, fürtöset, savanyúbbat, édesebbet, és csak úgy – esszük…
Hogyan vásároljunk paradicsomot?
Minden paradicsomra igaz, hogy csak akkor vásároljuk meg, ha a szára szép, friss zöld, maga a paradicsom élénkpiros és rugalmas, fényes bőrű. Ha nincs rajta a szára, legyünk óvatosak, mert lehet, hogy már régen szedték!
FONTOS! Ha barnás gyűrűket látunk rajta, akkor inkább ne vegyük meg! Ha a szárán fehér, lisztszerű bevonatot találunk – ez szintén betegségre utal! ,– inkább hagyjuk ott! Előfordulhat, hogy kireped, ennek nem csak esztétikai hátránya van, de penészedhet vagy rothadhat is. Ha a paradicsom löttyedt, ütődött, esetleg levet is ereszt, ne vegyük meg, mert tápértékéből már sokat veszített!
Mire jó a paradicsom?
- Különösen ajánlható ízületi gyulladás, reuma esetén
- Segíthet legyőzni a köszvényt
- Gyulladásos betegségek – vese- vagy húgyhólyaggyulladás – gyógyírja
- Vese- és epekő oldására szintén hasznosnak tartják
- Javítja az emésztést
- Vékonybélhurut esetén is segít
- Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz
- A hibás összetételű étkezés miatt keletkezett gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere
- A savanyú terméshús tisztítja, lágyítja a bőrt
- Arcpakoláshoz, maszkhoz használva helyreállítja a bőr pH-értékét
- Külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre
- Magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését, vértisztító
- A népgyógyászatban „rothadásgátlónak” tartják
- A mexikóiak a növény mérgező, zöld hajtását felfüggesztik házaikban, mert szagával távol tartja a rovarokat, bogarakat.
Mi van a paradicsomban?
100 g friss termésben 20-30 mg C-vitamin és 5000–9000 IU A-vitamin található. Emellett foszfort, szilíciumot is tartalmaz. 100 g friss termés káliumtartalma 220–300 mg. A paradicsom cukortartalma 2–4%, savtartalma 0,3–0,6%.
A paradicsom tápértéke
Kilogrammonként: 10 g fehérjét, 2 g zsírt, 40 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 5 g rostot tartalmaz.
TUDTA-E?
- Hogyan ismerhető fel, hogy a paradicsom gyorsérlelt? Foltosan pirosodik, túl feszes a bőre, és nincs illata.
- Hogy lehet elérni vele a legjobb egészségügyi hatást? Ha magában és délelőtt fogyasztjuk! Keményítőtartalmú ételekkel, fehérjékkel együtt terjed, és az alkoholos erjedés miatt a szervezetet savasítja.
- Mint „kúra-gyümölcs”, igen jó szolgálatot tesz az érett, szabad földön termő paradicsom.
Dénes Vanda
2005-05-03 10:26:56