Hirdetés

A paradicsom

Paradicsomi állapot, amikor magunk köré halmozunk egy csomó paradicsomot: zöldet, sárgát, pirosat, kereket, oválisat, rakétaformát, aprót, körte alakút, fürtöset, savanyúbbat, édesebbet, és csak úgy – esszük…

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):39-39   Celsus Kft. | Dénes, V.

A napsütéstől illata, íze is zamatos, se sót, se cukrot nem kíván. Eltehetjük lecsónak, befőzhetjük paradicsomlének, leszűrhetjük és ihatjuk a levét, de aszalhatjuk is akár, olasz módra.

Hogyan vásároljunk paradicsomot?

Minden paradicsomra igaz, hogy csak akkor vásároljuk meg, ha a szára szép, friss zöld, maga a paradicsom élénkpiros és rugalmas, fényes bőrű. Ha nincs rajta a szára, legyünk óvatosak, mert lehet, hogy már régen szedték!

FONTOS! Ha barnás gyűrűket látunk rajta, akkor inkább ne vegyük meg! Ha a szárán fehér, lisztszerű bevonatot találunk – ez szintén betegségre utal! ,– inkább hagyjuk ott! Előfordulhat, hogy kireped, ennek nem csak esztétikai hátránya van, de penészedhet vagy rothadhat is. Ha a paradicsom löttyedt, ütődött, esetleg levet is ereszt, ne vegyük meg, mert tápértékéből már sokat veszített!

Mire jó a paradicsom?

  • Különösen ajánlható ízületi gyulladás, reuma esetén
  • Segíthet legyőzni a köszvényt
  • Gyulladásos betegségek – vese- vagy húgyhólyaggyulladás – gyógyírja
  • Vese- és epekő oldására szintén hasznosnak tartják
  • Javítja az emésztést
  • Vékonybélhurut esetén is segít
  • Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz
  • A hibás összetételű étkezés miatt keletkezett gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere
  • A savanyú terméshús tisztítja, lágyítja a bőrt
  • Arcpakoláshoz, maszkhoz használva helyreállítja a bőr pH-értékét
  • Külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre
  • Magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését, vértisztító
  • A népgyógyászatban „rothadásgátlónak” tartják
  • A mexikóiak a növény mérgező, zöld hajtását felfüggesztik házaikban, mert szagával távol tartja a rovarokat, bogarakat.

Mi van a paradicsomban?

100 g friss termésben 20-30 mg C-vitamin és 5000–9000 IU A-vitamin található. Emellett foszfort, szilíciumot is tartalmaz. 100 g friss termés káliumtartalma 220–300 mg. A paradicsom cukortartalma 2–4%, savtartalma 0,3–0,6%.

A paradicsom tápértéke

Kilogrammonként: 10 g fehérjét, 2 g zsírt, 40 g szénhidrátot, 6 g szerves sót, 5 g rostot tartalmaz.

TUDTA-E?

  • Hogyan ismerhető fel, hogy a paradicsom gyorsérlelt? Foltosan pirosodik, túl feszes a bőre, és nincs illata.
  • Hogy lehet elérni vele a legjobb egészségügyi hatást? Ha magában és délelőtt fogyasztjuk! Keményítőtartalmú ételekkel, fehérjékkel együtt terjed, és az alkoholos erjedés miatt a szervezetet savasítja.
  • Mint „kúra-gyümölcs”, igen jó szolgálatot tesz az érett, szabad földön termő paradicsom.

Dénes Vanda

2005-05-03 10:26:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop