Hirdetés

Kis salátalexikon

Figyelem: a saláta nem savanyúság és nem is az önmegtartóztató diéta kelléke. A saláta a wellnesséletmód alapvető, a reformkonyha egyik legszínesebb, legváltozatosabb étele.

|

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft.

Mindenkori aktualitását, az egészségességet elősegítő és megtartó hatóanyagtartalma határozza meg. Biztosan sokszor jártunk már úgy, hogy megéheztünk, mégsem kívántuk a jól megszokott ételeket. Különösen a nyári kánikulában, amikor inkább csak szomjasak vagyunk. Ilyenkor együnk salátát! Salátaétel alatt nem a cukros-ecetes lében úszó zöldségeket, savanyúságokat értem, hanem egy olyan ételt, melynek fő összetevője a salátanövény, amely számtalan más élelmi anyaggal kiegészülhet. Némelyik saláta csak a nevében hordozza a növényt, tartalmából már teljesen mellőzi. A salátaételek felhasználása, beillesztése az étrendbe igen sokrétű lehet: vannak előétel saláták, főétel saláták, köretként fogyasztott saláták és desszert saláták. Felhasználhatóságuk olyan változatos, hogy sokaságukat áttekinteni is szinte lehetetlen, készítésekor nincsenek szigorú szabályok, amelyeket be kellene tartanunk, használjuk képzelőerőnket, próbáljunk ki új ízeket, kísérletezzünk.

A változatosság gyönyörködtet

Már a nagymamám is észrevette, hogy jégsalátából jobb, frissebb, üdítőbb ugyanaz a savanyúság, amit előtte fejes salátából készített. Ezzel nem a fejes saláta érdemeit vitatom, csak egyeduralmával nem értek egyet, ezért szeretném felhívni a figyelmet az alternatívákra: cikória, endívia, frizé, radicchio, lolo rosso, ruccola, kötözősaláta, tölgyfalevél-saláta, jégsaláta, galambbegy vagy madársaláta, tyúkbegy, vizitorma, pitypang, borsmustár, bébi-spenót, -sóska, medvehagyma stb.

A felsorolt salátadömping minden tagja kapható nálunk, többségük termeszthető kertben, egy részük vadon is megterem kis tudakozódás után, például családi kirándulás alkalmával gyűjthető. Egyszóval: BESZEREZHETŐ!

Miért együnk salátát?

  • Mert nagyon gyorsan elkészíthető. Áthidalja az állandósult időhiányt, hiszen a legösszetettebb saláták is fél órán belül asztalra varázsolhatók.
  • Mert rendkívül egészségesek. A salátanövények tartalmazzák az ember számára nélkülözhetetlen ásványokat és vitaminokat éppen elegendő mennyiségben, nem túladagolva, nem egymást közömbösítve, mint például a vitamintabletták hatóanyagai. Ne feledkezzünk meg az éltető enzimekről sem, amelyek semmilyen hőközlést nem élnek túl, jó részük 50-60 °C-on teljesen lebomlik, így csak a nyers élelmiszerek tartalmazzák. TIPP: a salátát soha ne áztassuk, mert a vízben oldódó vitaminok kioldódnak és kárba vesznek. Szedjük leveleire és gyors folyóvizes mosással távolítsuk el az esetleges szennyeződéseket. Utána centrifugáljuk ki! Mindig darabolás előtt mossuk meg, mert az ásványok így nem tudnak eltávozni a növényből.
  • Frissítő, üdítő hatásúak, nem terhelik a gyomrot, sem a szervezetet, mégis a jóllakottság érzését keltik.
  • Nagyon változatosak. Erről nem lehet eleget írni, nem lehet eleget olvasni, csak nagy vonalakban tanácsokat, ötleteket adni, mert mindenkinek próbálkoznia kell, kitalálni egy újat, vagy visszatérni egy bevált recepthez, ami tartalmazza kedvenc hozzávalóinkat.
  • Nem utolsó sorban pedig olyannyira ízletesek, hogy hamar a család kedvenceivé válnak!

Miből áll egy saláta? Három alapvető összetevőből:

  • salátanövényből
  • öntetből
  • és egyéb járulékos anyagokból.

A saláta meghatározó eleme az öntet. A leguniverzálisabban a vinaigrette használható. A vinaigrette ecet, mustár és olaj keveréke, világos színű krémszerű öntet, amely sóval, borssal és a (zöld)fűszerek végtelen sorával is kiegészülhet.

Vigyázat: az ecet kiváló minőségű legyen, amely salátától függően lehet fehér-, illetve vörösborecet, balzsamecet, tárkonyecet, málnaecet, rizsecet, almaecet stb. A jófajta mustár szintén elengedhetetlen, próbálkozzunk például magos, mézes, fehérboros vagy dijoni mustárral. Az öntet lényegét az olaj teszi ki. Itt nem köthetünk alkut: csak kitűnő minőségű, hidegen sajtolt (szűz) olajat használjunk. Ezek az olajok tartalmazzák ugyanis azokat az éltető eszenciákat, vitaminokat, enzimeket, amelyek az egészséges élethez nélkülözhetetlenek.

Legtöbbször az olívaolaj kerül szóba azért, mert igen jól illeszthető mindenféle ételhez. Vásárlásakor figyeljünk arra, hogy az extra szűz vagy vierge extra felirat legyen az üvegre írva. Ha ez nincs rajta, akkor salátához ne használjuk, csak sütéshez-főzéshez. A szűz olaj ugyanis az olívabogyó szürete és őrlése után az első, hidegen kisajtolt olajeszencia, amely telítve van a flóra áldásaival.

Próbáljuk ki a balzsamecet, fehérboros mustár és extra szűz olívaolaj keverékét (az ecet-olaj arány 1:4). Először az ecetet keverjük el a mustárral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat. Ez igazán jól használható többféle salátához is.

Az öntetek variálhatók, alakíthatók: kihagyhatjuk az előbbi keverékből a mustárt, vagy éppen hígíthatjuk joghurttal, kefirrel. Nagyon finom a mustár és a kefir keveréke is. Tehetünk bele apróra vágott snidlinget, fokhagymát, ízesíthetjük néhány csepp fehérborral. A répa kicentrifugált leve kevés mézzel és vörösborecettel is lenyűgöző élményt nyújthat.

Néhány salátához az olívaolaj túl illatosnak bizonyul. Ilyenkor is van választási lehetőség, hiszen az olajok egész sorát megtalálhatjuk a boltok polcain. Kísérletezzünk a lágy szezámolajjal, a markáns dióolajjal, a pikáns szójaolajjal, az illatos levendulaolajjal, az intenzív mandulaolajjal vagy a semleges kukoricaolajjal. TIPP: Kedvenc fűszereinket tegyük ecetbe, olajba készítsünk házilag egyedi ízeket. Például egy fokhagymagerezdet, egy kis ág friss rozmaringot, pár szem borsot tegyük szűz olajba. Pompás ízű lesz és látványnak sem utolsó.

A járulékos anyagok sora felsorolhatatlan. Használjunk minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, csírákat, zöldfűszereket.

Ennyi tanács után lássunk néhány példát.

RECEPTEK

Friss zöldségsaláta

Karalábét, sárgarépát, almát, halvány zellert, kötözősalátát egyenlő mennyiségben vágjunk vékony metéltre, tegyünk bele mazsolát és tökmagot (vagy diót). Készítsük el az öntetet: balzsamecetet mustárral, szűz olívaolajjal keverjünk el, sózzuk meg, majd öntsük a metéltekre és jól keverjük el.

Cikória-lazac saláta

A cikóriát vágjuk fel keresztbe, fél centis darabokra. Apróra vágott kaporral ízesített citromlével öntsük le, kevés szűz olívaolajjal keverjük el. Paradicsomot forrázzunk le, húzzuk le a héját, negyedeljük és vágjuk ki a magjait úgy, hogy csak a húsa maradjon meg. Kockázzuk fel félszer fél centis kockára és tegyük a cikória keverékre. Marinált (például citrusokkal pácolt) vékony lazacszeletekkel kínáljuk.

Nézzünk egy példát arra, hogyan remekel köretként a saláta: jégsalátát tépkedjünk apró darabokra. Kefirt keverjünk el magos mustárral és egy kevés apróra vágott snidlinggel. Ízesítsük sóval, törött borssal. Az öntettel keverjük el a salátát. Remek körete például a szezámmagba forgatott, fokhagymás olívaolajon sütött csirkemellnek. Ha kipróbálják, milyen a salátaköret, higgyék el, nem fog hiányozni sem a rizs, sem a burgonya!

A receptek sorát zárja egy csodás édes saláta:

Sárgarépa citrusokkal

Reszeljük le a megmosott, megtisztított sárgarépákat. Filézzünk ki néhány narancsot és grépfrútot, majd keverjük őket el. Ízesítsük reszelt narancshéjjal, mézzel, esetleg egy kevés fahéjjal. Ennél egyszerűbb, üdítőbb, táplálóbb finomságot elképzelni sem tudok. Imádni fogják!

Kreil Vilmos

  • Cikória: hosszúkás, tojásdad alakú, teljesen zárt szerkezetű, levelei fehérek, a levél szélei sárgás-zöldes árnyalatúak, íze kesernyés, határozott, de mégis jól kombinálható.
  • Radicchio: gömbölyű, zárt szerkezetű, tetszetős vörös színű, fehér levélerezettel, lágy kesernyés, borsos ízű.
  • Frizé: nagyobb, nyitottabb szerkezet, fodros szélű levélzet, a levéltő felé egyre világosabb szín jellemzi.
  • Jégsaláta: világos színű, teljesen zárt szerkezetű, vaskos, nedvdús levelű, rendkívül jól variálható ízű saláta.
  • Madársaláta vagy galambbegy: kicsi, csomókban, telepekben növő, zamatos, egyedi ízű saláta. Levelei egymástól teljesen elkülönülnek, kerekek, élénkzöldek.
  • Borsmustár: kicsi, zöldes, kevéssé cakkos levelű, enyhén csípős, borsos ízű saláta.
  • Ruccola: a pitypanghoz nagyon hasonló alakú színű saláta, ízében azonban semmi mással nem téveszthető elegáns zamatot ad. Illata egyedülálló, szinte ánizsos.
  • Lollo rosso: levéltőben zöld, a fodros levélvég felé haladva barnásvörös árnyalatú, igen elterjedt salátaféle. Létezik teljesen zöld színben is. Sajnos nálunk szinte csak díszítésre használják, pedig igazán kitűnő, mással jól illeszthető ízű.
  • Tölgylevélsaláta: nevét a tölgyfalevélre emlékeztető leveleiről kapta, színe a vörös lolloéhoz hasonló, nagyon elegáns megjelenésű.

2002-09-05 11:27:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop