Hirdetés

Gyors előételek, vitaminbombák

Közeledik a tavasz. Így, tél vége felé, egyre inkább igényünk van a napfényre, a melegre, de a friss ízekre is. A boltok kínálatának köszönhetően pillanatok alatt ízletes, vitamindús előételt varázsolhatunk az asztalra. De nemcsak előételként, hanem könnyű vacsoraként is tálalhatjuk családunknak, barátainknak a következő ételeket. Jó étvágyat hozzá!

recept, vitamin, előétel |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):88-89   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Parmezánbundában sült zöldségek

Hozzávalók: 2 közepes cukkini, 1 db nagyobb padlizsán, 2 db nagyobb húsos paradicsom, 3 tojás, só, fekete bors, 8-9 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt parmezán, 8 evőkanál olívaolaj, 3 dl joghurt, 1 csokor bazsalikom

A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk. A paradicsomot vastagabb, 1 cm-es, a cukkinit és a padlizsánt vékonyabb szeletekre vágjuk.

A tojást felverjük, sóval, borssal ízesítjük. A zöldségszeleteket előbb a lisztben, majd a tojásban, végül a parmezánban megforgatjuk, 6 evőkanál felhevített olajban 2-3 perc alatt ropogósra sütjük, majd papír kéztörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot, és melegen tartjuk.

A joghurtot elkeverjük sóval, borssal, belecsepegtetünk 2 evőkanál olívaolajat. A sült zöldséget csíkokra vágott bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk. Hozzá joghurtos öntetet kínálunk.

Zöldséges tésztasaláta rucolával

Hozzávalók: 30 dkg szarvacskatészta, 10 dkg rucola, 16 db koktélparadicsom, 1 db piros húsú paprika, 20 dkg cukkini, 2 evőkanál étolaj, jódozott só, frissen őrölt bors, 6 evőkanál joghurt, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál fűszeres ecet, chili vagy cayenne bors

A tésztát roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Közben a zöldségeket megmossuk, a rucolát kis darabokra, a paradicsomokat négyfelé, a paprikát kockákra, a cukkinit szeletekre vágjuk, 2 evőkanál olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük. Az öntethez a joghurtot elkeverjük a mézzel és az ecettel, ízlés szerint friss chilivel vagy egy csipet cayenne borssal fűszerezzük.

A tésztát elkeverjük az apróra vágott paprikával és a dresszinggel, és legalább egy órát állni hagyjuk. Tálalás előtt hozzáadjuk a rucolát, a paradicsomot és a cukkinit.

Zöldségkoktél

Hozzávalók: 10 dkg brokkoli, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is), só, 10 dkg zellerszár a zöldjével együtt, 10 dkg piros és sárga koktélparadicsom, 10 szem retek, 10 dkg vegyes leveles saláta

A koktélmártáshoz: 6 evőkanál narancslé, 3 evőkanál ketchup, 1,5 dl joghurt, 1 evőkanál juharszirup, 1-2 kávéskanál tabasco, 1 evőkanál fehérborecet, friss tárkony, só, bors

A brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk. A zöldborsót, sárgarépát és a brokkolit forrásban levő, sós vízben 2 percig blansírozzuk, majd lecsepegtetjük.

A zellert megtisztítjuk, felszeleteljük. A paradicsomokat négyfelé, a retket gerezdekre vágjuk.

A koktélmártáshoz a narancslevet elkeverjük a ketchuppal, joghurttal, juharsziruppal, tabascóval és ecettel. Finomra vágott tárkonylevéllel, sóval, borssal fűszerezzük.

A zöldségeket és a salátaleveleket tálra tesszük, tálaláskor koktélmártással kínáljuk.

Friss saláta fokhagymás fetával

Hozzávalók: 1 db cékla, 1 db jégcsapretek, 2 chicorée, 1 fej lilahagyma, 20 dkg vegyes leveles saláta, 4 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál repceolaj, 30 dkg feta sajt kockákra vágva, 4 szál friss kakukkfű

A marinádhoz: 6 cl vörösborecet, 3 evőkanál hidegen préselt repceolaj, 6 cl fehér szőlőlé, 1 evőkanál aszalt sárgabarack, 4 cl száraz fehérbor, só, bors

A céklát és a retket meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A hagymát karikákra vágjuk, a salátát megmossuk, lecsepegtetjük. A fokhagymát apróra vágjuk. A megtisztított chicorée-t félbevágjuk, torzsáját kivesszük, és leveleire szedjük.

A fokhagymát az olajban megpirítjuk, beletesszük a kakukkfüvet, majd a feta sajtot. Megkeverjük, sóval, borssal fűszerezzük, majd levesszük a tűzről.

Az ecetből, olajból, szőlőléből, aszalt sárgabarackból és a fehérborból marinádot készítünk, amit sóval, borssal ízesítünk.

A salátát tálon elrendezzük, rátesszük a chicorée-t, a retket és a céklát, meglocsoljuk a marináddal. A végén rátesszük a hagymakarikákat és a feta sajtot is.
Saláta friss sajttal

Hozzávalók: 12 dkg friss sajt, 2 kis fej lilahagyma, 1 kisebb jégcsapretek, 1 csomag hónapos retek, 1 chilipaprika, 1 kis alma, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál metélőhagyma, 20-20 dkg lollo rosso és lollo bianco saláta, 4 evőkanál hidegen préselt repceolaj, 4 evőkanál fehérborecet, 1 csokor zsázsa, 8 szelet rozskenyér, só, bors

A hagymát karikákra vágjuk, a jégcsapretket előbb négyfelé, majd szeletekre vágjuk, a hónapos retket felszeleteljük. A chilit vékony karikákra vágjuk.

A meghámozott alma magházát kivesszük, vékony gerezdekre vágjuk. A sajtot kockákra szeljük. A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és kis darabokra tépkedjük.

A sajtot egy tálban elkeverjük a retekkel, hagymával, almával, chilivel, majd rászórjuk az apróra vágott metélőhagymát és a kakukkfüvet.

Az olajat összekeverjük a fehérborecettel, sóval, borssal ízesítjük. Az elkészült öntetet a salátára tesszük, és egy órára hűtőszekrényben állni hagyjuk.

A salátát egy tálon elrendezzük, rámerjük a sajtos salátát, megszórjuk friss, apróra vágott zsázsával. Rozskenyérrel kínáljuk.

Lencsés reteksaláta

Hozzávalók: 10 dkg vörös lencse, 2 dl zöldségleves, 2 tojássárgája, 6 evőkanál szőlőmagolaj, citromlé, kevés tabascoszósz, só, cukor, fél csokor kapor, 2 evőkanál crème fraiche, 1 cl pálinka, 40 dkg retek, 25 dkg galambbegysaláta, 50-50 g lucerna- és lencsecsíra, fenyőmag

A lencsét a zöldséglevesben 10 percig főzzük. A tojássárgájákat krémesre keverjük, cseppenként hozzáadjuk az olajat. A krémet citromlével, tabascóval, sóval és cukorral ízesítjük.

Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, a pálinkát és a créme fraiche-t is.

A megtisztított retket felszeleteljük. A salátát megmossuk, lecsepegtetjük. A lencsét szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük. A csírákat is megmossuk.

A saláta hozzávalóit tálba tesszük, meglocsoljuk a majonézzel. Tálaláskor megszórjuk fenyőmaggal.

Grépfrútos saláta

Hozzávalók: 2 rózsaszín húsú grépfrút, 1 fej saláta, 80 g kesudió, 20 dkg gomba, 75 ml tejszín, 10 dkg créme fraiche, 1 kávéskanál mustár, 1 csokor zsálya, só, frissen őrölt bors, cukor, 80 g reszelt parmezán

A grépfrútot meghámozzuk, és gerezdekre szedjük. A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és falatnyi darabokra tépkedjük. A kesudiót nagyobb darabokra vágjuk.

A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A saláta hozzávalóit tálban összekeverjük.

A tejszínt elkeverjük a créme fraiche-sel és a mustárral. Hozzáadjuk a zsályaleveleket. Az egészet ízesítjük sóval, borssal, csipet cukorral. A mártást a salátára locsoljuk, és parmezánnal megszórva tálaljuk.

Jeni Zsuzsanna
recept, vitamin, előétel

2007-02-09 22:10:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop