A C-vitamin jótékony hatásai és fontossága napjainkban széles körben ismert, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a C-vitamint a szervezet csak rövid ideig tárolja. ">

Hirdetés

A C-vitamin hasznosulása

A C-vitamin jótékony hatásai és fontossága napjainkban széles körben ismert, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a C-vitamint a szervezet csak rövid ideig tárolja.

C-vitamin |

InforMed Hírek12   InforMed

Ezért az 500 mg-nál nagyobb dózisú hagyományos (nem hosszantartó felszívódást biztosító) C-vitamin jelentős része hasznosulás nélkül távozik a szervezetből. [1,2] Azonban a Cetebe speciális időszemcse technológiájának kettős tulajdonsága lehetővé teszi a C-vitamin közel teljes mértékű felszívódását, emellett 8 órán át folyamatos C-vitamin mennyiséget biztosít.

A szervezetbe jutó C-vitamin felszívódása nem tökéletes, a bevett adagnak csak kisebb-nagyobb hányada hasznosul. Ha 200 mg C-vitamin jut a szervezetbe, akkor az szinte teljes egészében képes felszívódni; azonban, ha 200 mg-nál több kerül be egyszerre a szervezetbe, akkor már csak a bevett dózis egy bizonyos hányada tud felszívódni, a vérkeringésbe bekerülni, majd a megfelelő szövetekhez és sejtekhez eljutni [1,2].

Kutatások kimutatták, hogy egyszeri adagként 400-500 mg C-vitaminnál többet nincs értelme bejuttatni a szervezetbe, mivel a többlet-bevitel nem jár a C-vitamin vérszintjének jelentős emelkedésével [1,3].

Ezért előnyös, ha a C-vitamin nem löketszerűen, hanem fokozatosan, apránként jut a szervezetbe, így a szervezet működése lépést tud tartani a felszívódásra rendelkezésre álló mennyiséggel, és a keringésben fenntartható a kívánatos C-vitamin szint [4].

Nehezen kivitelezhető és kicsit körülményes azonban az, hogy napi több alkalommal is bevegyünk C-vitamint. Erre jelenthet megoldást egy „intelligens C-vitamin-adagoló rendszer”, ami a gyógyszertechnológiai kutatásoknak köszönhetően „speciális időszemcsékbe” zárt C-vitamin formájában áll a rendelkezésünkre.

A gyógyszerek fejlesztése során a készítmény formáját annak megfelelően tervezik meg, hogy azonnali hatóanyag-felszabadulást biztosító vagy időben elnyújtott hatású szert szeretnének-e gyártani. Ez utóbbi megvalósítható az ún. „speciális időszemcse” technológiával. Az „időszemcsék” olyan C-vitaminnal töltött részecskék, amikből szabályozott és ismert ütemben szivárog ki, válik szabaddá a hatóanyag. A Cetebe 500 mg retard kemény kapszula speciális „időszemcse technológiájának” köszönhetően a C-vitamin fokozatos kibocsátásával a C-vitamin közel teljes mértékben felszívódik, így a szervezet jobban tudja felhasználni a bevitt mennyiséget, a biohasznosíthatósága átlagosan 98,6 %-os.

C-vitamin és C-vitamin közötti különbség tehát nem csupán abban áll, hogy mennyi C-vitamint juttatunk be a szervezetbe, és abból mennyi hasznosul. A százalékos adatokon túl lényeges különbség lehet a készítmények között az is, hogy az adott hatóanyagtartalmú készítményből felszívódó C-vitamin egy gyorsan lecsengő „hatóanyag löket”-ként éri a szervezetet vagy fokozatos hatóanyagfelszabadulást lehetővé téve téve elnyújtott ütemben biztosítja a C-vitamint. A Cetebe 500 mg retard kemény kapszula ez utóbbit nyújtja, a kapszulából fokozatosan szabadul fel a C-vitamin, ezért 8 órán át állandó C-vitamin szintet biztosít a vérben és a szövetekben.

Önkénteseken végzett vizsgálatok alapján a tesztelt lassú, időben elnyújtott hatóanyag-felszabadulású C-vitamin készítmény egyenletesebb, kevesebb kilengéssel leírható vérszintet biztosít, mint a hagyományos, gyors hatóanyagfelszabadulást lehetővé tevő rendszerek, amik bevételét követően a vérkeringésben megjelenő C-vitamin szintje gyorsan lecseng [5].

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula. Aszkorbinsav hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. www.cetebe.hu


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

[1] Levine, M., Conry-Cantilena, C., Wang, Y., Welch, R.W., Washko, P.W., Dhariwal, K.R., Park, J.B., Lazarev, A., Graumlich, J.F., King, J., Cantilena, L.R. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: Evidence for a recommended dietary allowance. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 93(8) 3704-3709. 1996.
[2] Blanchard, J., Tozer, T.N., Rowland, M. Pharmacokinetic perspectives on megadoses of ascorbic acid. American Journal of Clinical Nutrition 66(5) 1165-1171. 1997.
[3] Melethil, S., Mason, W.D., Chian-Jo ChangDose-dependent absorption and excretion of vitamin C in humans. International Journal of Pharmaceutics 31(1-2) 83-89. 1986.
[4] Mitchels, A.J., Frei, B. Myths, artifacts, and fatal flaws: identifying limitations and opportunities in vitamin c research. Nutrients 5 5161-5192. 2013.
[5] Viscovich, M., Lykkesfeldt, J., Poulsen, H.E. Vitamin C pharmacokinetics of plain and slow release formulations in smokers. Clinical Nutrition 23(5) 1043-1050. 2004.
Cetebe 500 mg retard kemény kapszula. Aszkorbinsav hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer.

C-vitamin

2014-10-18 08:31:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop