Hirdetés

Egészség őrző vitaminok

Bár a vitaminok nem töltik fel a szervezetet energiával, az anyagcsere szempontjából rendkívül fontosak. Egyenletes vitaminbevitel mellett fittnek és vállalkozó kedvűnek érezzük magunkat, míg ellenkező esetben fáradtak, kedvetlenek vagyunk, sőt könnyen megbetegedhetünk.

vitamin |

InforMed Hírek14:34-37   InforMed | Sütő, Gy.


Az emberi szervezet csak rövid ideig képes raktározni a vitaminokat, és megfelelő mennyiségben kizárólag a D-vitamint állítja elő önállóan, de ezt is csak a napfény segítségével.

Vízben és zsírban

A legtöbb vitamint naponta kell pótolnunk. Némelyek esetében elegendő, ha provitaminok formájában juttatjuk be azokat a testünkbe. Ilyen például a sárgarépában előforduló karotin, mely az anyagcsere folyamán A-vitaminná alakul át.

Szinte minden vitaminnak van neve, az egyszerűség kedvéért gyakran mégis csak betűjeles változatukat használjuk. 13 vitamint ismerünk, ezek egy része vízben, másik része zsírban oldódik, ezenkívül vannak vitaminszerű anyagok is.

Zsírban oldódó vitaminok: retinol (A-vitamin), a calciferol (D-vitamin), a tocophero (E-vitamin) és a phyllochinon (K-vitamin).

Vízben oldódó vitaminok: a thiamin (B-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin), a niacin, a pyridoxin, a pantoténsav, a biotin, a folsavak, a cobalamin (B12-vitamin) és az aszkorbinsav (C-vitamin). Utóbbi kivételével valamennyi vízben oldódó vitamin B előjelű.

A vitaminok igen kényes vegyületek. Hosszú ideig tartó tárolás és hevítés esetén elbomlanak. Ezért, ha vitaminokban gazdagon szeretnénk táplálkozni, ajánlatos friss és nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.

Nem csak megfázás ellen

Már elmúlt az az idő, amikor a vitaminokat csak az olyan általános panaszok ellenszereként alkalmazták, mint a meghűléses betegségek. A legújabb kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a vitaminokban több gyógyerő rejlik, mint azt korábban feltételezték.

Az orvosok például az E-vitamint rokon anyagokkal együtt sikeresen alkalmazzák szívinfarktus, szellemi leépülés, sőt még tumoros betegségek ellen is. Az A-vitamin a bőrrák megelőzésében segít.

A vitaminok kutatásában áttörést jelent a Cambridge Egyetem vizsgálata. A kutatóorvosok az érelmeszesedésben szenvedő kísérleti személyek egyik csoportjának másfél éven keresztül naponta E-vitamin-pirulákat adtak, míg a másik csoport placebo tablettát kapott. Eredmény: a vitamint fogyasztó személyek körében a szívinfarktus aránya 47%-kal csökkent.

A vitaminok rákellenes hatását megerősíti a Harvard Egyetem kísérlete: több mint 80 ezer amerikai nő egészségi állapotát 14 éven át rendszeresen vizsgálták. A vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztó, változókor előtt álló fiatalabb nők védelmet élveztek a mellrákkal szemben. Akik naponta kettőnél többször ettek gyümölcsöt és zöldséget, sokkal kisebb arányban betegedtek meg, mint a többiek.

A vitaminok egyértelműen lassítják a szellemi leépülést. USA-beli és kanadai elemzések igazolják, hogy az E-vitamin feltartóztatja az agysejtek pusztulását.

Vitaminhiány és hibás táplálkozási szokások

Elsősorban az idős, egyedül élő, csekély jövedelmű emberek, valamint a gyerekek és a fiatalok - akik egyoldalúan táplálkoznak - mutatnak vitaminhiányos tüneteket. A szigorú diéta követése éppoly veszélyes, mint a külső okokból eredő alultápláltság. Ilyen esetekben a vitamintabletták rövid ideig tartó szedése aligha jelent ésszerű megoldást. Állapotos nők, sportolók és dohányosok egyes tápanyagokból szintén pótlást igényelnek.

Lehet egy kicsivel több?

A vitamin szükséglet egészségi állapotunktól és élethelyzetünktől függően változik.

Sportolók - Az átlagosnál nagyobb energiaveszteség és szénhidrát-felhasználás miatt a sportolóknak fokozottan szükségük van C-, E-, B-vitaminokra és béta-karotinra.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, ezenkívül sejtvédő hatású, és akárcsak az E-vitamin, részt vesz a sejtek oxidációs folyamataiban. A B1-vitaminnak, másik nevén tiaminnak jelentősége van a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív működésében, az idegrendszer energiaellátásában. A béta-karotin az A-vitamin elővegyülete, mely biztosítja a csontok, a bőr és egyéb szövetek épségét.

Dohányosok - A dohányzók szervezete az átlagosnál 40%-kal több C- és 50%-ka több E-vitamint igényel.

Állapotos nők - Vitaminszükségletük 30%-kal nő a terhesség előtti időszakhoz képest. Esetükben különösen fontosak a folsavak, melyek magzatvédő hatásúak, és segítenek a koraszülés elkerülésében.

Cukorbetegek - Szükségük van a szénhidrát-anyagcseréhez és az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen C-, E-, valamint B1-, B6- és B12-vitaminra.

Szívbetegek - A C- és az E-vitamin segíti a szervezetben zajló természetes értisztulást.

Diétázók - Az egyoldalú táplálkozás folytán vitaminhiányos állapot alakulhat ki, ezért feltétlenül szükség van pótlásra.

Idős emberek - Az életkor előrehaladtával az energiaigény csökken, de a vitaminszükséglet változatlan marad. Az idősebb emberek szervezetében gyakran kevés az A-, a C-, a B1- és a B2-vi-tamin. A nők esetében a csontritkulás megelőzése céljából fontos a D-vitamin is.

Vitamintáblázat
  Amiért felelős Amiben van
A-vitamin

csontok, fogak, bőr, haj, szem, nyálkahártya, köröm, sejtek, vér, immunrendszer, rákmegelőzés

zöld, sárga és piros zöldségek, máj, kajszibarack, cukordinnye

D- vitamin

csontok, fogak, optimizmus, ellazulás, immunrendszer

hal, tej, teljes kiőrlésű gabonafélék

E- vitamin

vér, véralvadás, vérellátás, szem, arteriosclerosis és gyulladások megelőzése, öregedési folyamatok lassítása

dió, mogyoró, margarin, teljes kiőrlésű gabonafélék, napra- és szójaolaj

K-vitamin

csontok, fogak, vérellátás, sebgyógyulás, vitalitás

zöld levelű konyhakerti növények, saláta, tej, joghurt

C-vitamin

kötőszövetek, érfalak, fogíny, bőr, látás, idegrendszer, jó hangulat, figyelem, alvás, esszoldás, immunrendszer

szójabab, nyers gyümölcsök és zöldségek

B1-vitamin

idegrendszer, szellemi frissesség, étvágy, szív, emésztés, sebgyógyulás, szénhidrátanyagcsere, sejtvédelem

dió, mogyoró, napraforgómag, búzacsíra, burgonya, barnarizs, korpa, melasz, zöldborsó

B2-vitamin

bőr, haj, köröm, látás, növekedés, állóképesség, sejtlégzés, szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere

tej, tejtermékek, hal, teljes kiőrlésű gabonafélék, saláta, sötétzöld levelű konyhakerti

Niacin

agyműködés, jó közérzet, sejtlégzés, alvás, szív, izom- és kötőszövetek

hal, máj, tojás, sörélesztő

Pyridoxin/B6

immunrendszer, vörösvértestek, idegrendszer, szív- és izomműködés, látás, hajnövekedés, zénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere

banán, szójabab, szójacsíra, dió, müzli, teljes kiőrlésű gabonafélék

Pantotén-savak

vitalitás, szellemi frissesség, összpontosítás, stresszoldás, gyulladások megelőzése, zsírlebontás, bőr, vérellátás, idegrendszer

tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, máj, sörélesztő

Biotin

bőr, haj, köröm, idegrendszer, vércukorszint, szénhidrát- és zsíranyagcsere

mogyoró, dió, barnarizs, korpa, élesztő, paradicsom, máj, tojássárgája, szója

Folsavak

vérképzés, agyműködés, növekedés, idegrendszer, étvágy, gyomor- és béltevékenység, haj

spenót, saláta, búzacsíra, máj

Cobalamin/B12

pozitív stresszreakció, jó közérzet, életöröm, optimizmus, az agy és az idegrendszer működése, növekedés, vörösvértestek, csontozat

hal, máj, tojássárgája


Kívülről is hatásosak

A mikrotápanyagok kívülről is hatnak. A kozmetikusok tudják, hogy a sejtvédő A-, C- és E-vitaminokat tartalmazó krémek javítják a bőr rugalmasságát és csökkentik a ráncokat. A napvédő készítményekben az A-vitamin-sav véd a bőrráktól, mivel a bőrsejteket napozás előtt védőanyagokkal tölti fel. Az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin belülről is véd a napégéstől.

Modern egészségvédelem

Ma már köztudott, és a mindennapi élethez hozzátartozik, hogy tudjuk, miként fedezhetjük vitaminszükségletünket. Megszoktuk, hogy reggeli alkalmával bőségesen fogyasszunk energiában gazdag élelmiszereket: müzlit, narancslét, joghurtot, dzsemet és teljes kiőrlésű kenyeret.

A gyermekek fejlődésében különösen nagy jelentőségű az egészséges táplálkozás. Szerencsére a médiának köszönhetően az anyák tudják, hogyan táplálják helyesen csemetéiket, hogy megfelelően gyarapodjanak.

Vitamin-túladagolás

A vitaminok, hasonlóan a gyógyszerekhez, könnyen túladagolhatóak, és ilyen formában már károsak lehetnek!

A mai élelmiszerekben több a tápanyag, mint korábban

Talán meglepő tény, hogy az élelmiszerek manapság esetenként 50%-kal több tápanyagot tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt. Ahol a talaj ásványi és tápanyagban szegényebb, ott a gazdák a gazdálkodás ésszerű átszervezésével - műtrágyázás - gondoskodnak a termés minőségének javításáról.

Változó tápanyagtartalom

A járulékos növényi anyagok egy része - ezek igen jelentősek az egészség megőrzésében, a rák- és érrendszeri betegségek megelőzésében - az érés későbbi fázisában jön létre. Ezért azok a gyümölcsök és zöldségek, melyeket éretlenül szedtek le, hogy jobban bírják a szállítást és a tárolást, kevesebb egészségvédő anyagot tartalmaznak, mint az érettek.

Az üvegházban termesztett növényekben szintén kevesebb tápanyag van. Ez megmutatkozik például a növényi szövetekben előforduló flavonoidok alacsony koncentrációjában. A természetes ultraibolya sugárzás következtében több képződik ebből az egészséget támogató növényi színezőanyagból. Mivel a melegházakba kevés napfény szűrődik be, ezért az itt élő növények kevés flavonoidot termelnek.

Noha a tápanyagtartalmat sokféle tényező befolyásolja, manapság könnyebben hozzá lehet jutni az egészséges zöldséghez és gyümölcshöz, mint régebben. A friss élelmiszerek egész évben bárhol beszerezhetők, és a tartósítás modern módszereivel - például mélyhűtés - a vitamin veszteség is minimálisra csökkenthető.

vitamin

2017-05-31 11:26:58

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop