Tavaszi ásítozás

Ha jön a tavasz, örülhetnénk a természet újjászületésének, de vele együtt jön a nagy ásítási szezon is. Valóban létezik tavaszi fáradtság? Mit tehetnénk ellene?

tavaszi fáradtság, ásítozás | InforMed Hírek14:59-61   InforMed | Tamás, É.

A nappalok hosszabbak lesznek, a nap erősebben süt, és a madarak fütyörésznek a háztetőkön. Itt a tavasz! Ez épp elég ok arra, hogy optimistábbá váljunk - és arra is, hogy igazán élvezzük az életet. Ehelyett mi történik? A legtöbb ember fáradt, erőtlen, enervált...

Ezt a tavasszal jelentkező tünetcsoportot tavaszi fáradtságnak nevezik. Valójában nem betegségről van szó, inkább olyan élettani jelenségről, ami az életenergiával és a szokásainkkal függ össze. Az ember - még ha sokszor meg is feledkezik róla -a természet szerves része.

A természet pedig télen visszavonul, pihen. Ilyenkor a növények - a fák, a cserjék és még a fű is - alszik, hogy aztán tavasszal megújult erővel virágozzanak. Mivel az ember télen nem tér nyugovóra, nem pihen, így tavasszal természetes, hogy nincs ereje a megújuláshoz. Sőt rátör a tavaszi fáradtság.

Ha jól belakmározunk, rövid időn belül elálmosodunk. Ezt mindenki tudja. Ráadásul télen rendszerint túl zsírosan, túl édesen és túl sokat eszünk, különösen az ünnepnapokon. Pedig pont akkor kellene tudatosabban táplálkoznunk, hogy a tavasz beköszöntével elkerülhessük a tavaszi fáradtságot!

Sok ember alultáplált, annak ellenére, hogy bőségesen áll rendelkezésünkre élelmiszer. Vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem hiányban szenvednek, ami szintén álmossághoz vezet. Ehhez még hozzájön az alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás, ami szintén növeli a tavaszi fáradtságot.

Emellett még nem is említettük a téli fényhiányt! A zord napokon sok időt töltünk meleg, zárt helyiségekben, így szervezetünk nem jut elegendő természetes fényhez, ami szintén fáradtságot okoz.

Ez ellen sok testmozgással és minél több, friss levegőn eltöltött idővel védekezhetünk. Amint előbújnak a tavaszi napsugarak, irány a természet!

Manapság az emberek túl sok kötelezettséget vállalnak magukra szakmai, párkapcsolati, családi és személyes téren. Mindezek fáradtsághoz vezetnek. Mit tehetnék ellene? Az összes kötelezettség alól aligha vonhatjuk ki magunkat, azonban több szabadidőt engedélyezhetnénk magunknak! Tudatosan és nyitottan álljunk az élethez!

Mindig tartsuk szem előtt, mi az, ami valóban szükséges számunkra, és mi felesleges - ez utóbbit törölhetjük.

A tavaszi fáradtság a lélegzésünkkel is összefügg. Mindenki lélegzik, de a legtöbben rosszul csinálják ezt: felületesen lélegeznek, szinte csak pihegnek, mert a stressz és a terhelés rossz levegővételhez vezet.

Figyeljük meg a légzésünket egy stresszes szituációban! Alig veszünk levegőt, pedig néhány mély lélegzetvétel után érezhetően csökken a feszültség, a görcsösség!

Éljünk tudatosabban, és ügyeljünk a megfelelő légzésre! Különösen télen együnk kevesebbet, ugyanakkor fogyasszunk elegendő vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet! Mozogjunk többet, ha lehet, a természetben! Ezekkel a „trükkökkel” elkerülhetjük a tavaszi fáradtságot.

| tavaszi fáradtság, ásítozás
2016-03-23 22:51:40


Vitaminok és sport

A táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a vitaminok. Ezek olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem képes szükségletének megfelelően elkészíteni, ezért hiány...


A D-vitamin mindenre jó?

A D-vitamin óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, a náthától és az influenzától is - írják a Londoni Queen Mary Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvo...


A veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célozza egy frissen bemutatott önszabályozó rendszer

Az egészségügyi szempontból kockázatos étrend-kiegészítők és a speciális tápszerek kiszűrését célozza a legfontosabb érintett szervezetek részvételével frissen ...


Tavaszi ásítozás

Ha jön a tavasz, örülhetnénk a természet újjászületésének, de vele együtt jön a nagy ásítási szezon is. Valóban létezik tavaszi fáradtság? Mit tehetnénk ellene?


Öt év alatt legalább hatszor volt szükség szervátültetésre növényi étrend-kiegészítők miatt Ausztráliában

Az elmúlt öt évben legalább hat embernek volt szüksége szervátültetésre növényi eredetű étrend-kiegészítők okozta károsodás miatt Ausztráliában - közölte az a...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^