Csonterősítő gyerekeknek - Sok mozgás, megfelelő táplálkozás...

Ne csomagoljuk vattába gyerekeinket! A rohangászás, ugrálás, szökdécselés hatására ugyanis erősödik a csontvázuk. De ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű tejről se!

mozás, csonterősítés, gyermeknevelés | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):47-49   Celsus Kft. | Kovács, R.

Sokszor megnyugtatóbb, ha mi, szülők oda se figyelünk akkor, amikor gyermekeink úgy igazán „elemükben vannak”.

Nézzük Annát, aki négyéves, és bátyja tanítja biciklizni! Ha édesanyja most látná, biztosan mondaná: „Vigyázz, el ne ess!”

Pedig a szakértők szerint a csontrendszer annál erősebb lesz, minél vadabbul és lendületesebben mozognak, sportolnak gyermekeink.

Az „erős” kifejezéssel ne becsüljük le csontrendszerünk teljesítményét: az egészséges csontváz - felnőttek esetében - csupán néhány kilogramm, azonban járás és állás közben egyedül hordozza saját súlyának sokszorosát. Napjainkban sajnos a csontritkulás népbetegség.

Tudta? Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a csontritkulást a világszerte tíz legelterjedtebb betegség közé sorolta. Megelőzése ezért a gyermekgyógyászat egyik legfontosabb feladata.

Csak mindent természetesen!

A csontok későbbi terhelhetőségének mértékét a gyermekkor életmódja határozza meg. Annak érdekében, hogy gyermekünknek erős csontozata legyen, nem szükséges mindent úgy tenni, ahogy a „nagykönyvben” elvileg áll. A természet mindent meglehetősen ügyesen elrendezett, csak hagyni kell ezeket az íratlan törvényeket érvényesülni. A gyerekek szeretnek sokat mozogni, mi, felnőttek eközben ne korlátozzuk őket, s máris sokat tettünk gyermekünk egészséges csontfejlődéséért. Engedjük őket minél többet mászni, később menni, futni, az idősebbeket tombolni, ugrálni, szökdécselni!

Csakis a csont vastagsága az, ami genetikailag meghatározott. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy gyermekünknek törékeny csontozata lesz azért, mert már valamelyik családtag ebben a betegségben szenved. Ugyanis a csontfal vastagsága befolyásolható.

Tegyünk az egészséges csontképződésért!

A szervezetnek különféle építőelemekre van szüksége ahhoz, hogy a csontok fala megfelelően vastag legyen. Közülük a legfontosabb a kalcium, melyet mozgás nélkül a szervezet nem épít be megfelelően a csontokba, még akkor sem, ha elegendő mennyiségben van jelen. (Ennek magyarázatául elegendő a házépítésre gondolnunk, ahol nemcsak kőre, hanem kőművesekre is szükség van. A „kő” a kalcium, a „kőművesek” pedig a csontot képző sejtek. Természetes, hogy a ház sem lesz csak úgy magától elég nagy és stabil, ha a kőművesek mindennap csak egymásra pakolják a kalciumtéglákat. A sikeres munkához szorgalmasan kell dolgozniuk, ehhez motivációra van szükségük, és tájékoztatásra azzal kapcsolatban, hogy milyen magas is legyen a ház.

Ez a motiváció akkor érkezik el a csontot képző sejtekhez, ha a gyerek sokat mozog. A mozgás által feszessé váló izmok is részt vesznek a csontok alakításában. Itt már az építésvezető kap feladatot: ő jelzi a sejteknek, hogy milyen magas legyen a „csontház”. Ráadásul a csontokban található egyfajta mozgás-hírvivő, mely speciális sejtekből álló, érzékeny hálózat, méri az erő intenzitását, mely a csontokra hat. Ez az erő adja le a jelzést a csontokat építő sejtek számára: most építsétek be a szükséges mennyiségű kalciumot a csontszerkezetbe!)

Anna édesanyja tehát jót tesz gyermekének, ha nem csomagolja vattába, és hagyja őt, hogy egyre ügyesebben bukdácsoljon biciklijével. Éppen ezek a gyors és erős impulzusok - mint az ugrókötelezés - aktivizálják jelentős mértékben a csonton belüli építőmunkát. Ezzel szemben, ha a gyerek állandóan a tévé vagy a számítógép előtt kuksol, úgy izomzata idővel ellustul. Ez az állapot a hírvivőt arra készteti, hogy a „kőművesek” ellenlábasának küldjön impulzusokat: a csontokat lebontó sejtek vonják ki a kalciumot a csontokból, és ezáltal gyöngítsék azokat!

Rendszeres kalcium-utánpótlást!

A kalciumot táplálkozásunkkal vesszük magunkhoz, beépítéséhez azonban D-vitaminra van szükségünk.

Ahhoz, hogy gyermekünk elegendő mennyiséget megkapjon ezen létfontosságú ásványi anyagból, az kell, hogy kívülről fújjuk a különféle élelmiszerek kalciumtartalmát. Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik - azaz fogyaszt tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, de kevés húst és zsiradékot -, elvileg biztonságban van.

Biztos, ami biztos!

A legtöbb kalcium a tejben és a tejtermékekben található: zsíros tej, joghurt, sajt - Gouda, Pannónia, Ementáli, Parmezán. Sok kalciumot tartalmaznak a zöld színű zöldségek is - kelkáposzta, kelbimbó, spenót, brokkoli, póréhagyma. A kalciumhiány pótolható tejes, sajtos, zöldséges felfújtakkal, kalciumban gazdag ásványvizekkel. Abból a célból, hogy gyermekeink kezdettől fogva elegendő kalciumhoz jussanak, a következő egyszerű tennivalókat kell szem előtt tartanunk:

A kismama naponta igyon meg fél liter tejet, mellyel már a mamának és a magzatnak szükséges kalciummennyiség 2/3-át fedezte (1 000 mg a teljes napi szükséglet). Ennyi kalciumra egy felnőttnek is szüksége van, s nemcsak akkor, ha várandós vagy szoptat.

Az újszülöttek a kalciumot az anyatejből sokkal jobban tudják hasznosítani, mint a tápszerből.

A kisgyermekek naponta 2 csésze zsírszegény tejjel - reggel és este -, vagy joghurttal, egy darab sajttal fedezhetik kalciumszükségletüket. Az esti tejtermékfogyasztás azért előnyös, mert alvás közben a csontokban kalciumleépülés figyelhető meg.

Ne adjunk esélyt a kalciumrablóknak!

Gyermekeink csontozata erős marad, ha hagyjuk őket sokat mozogni, a táplálékkal elegendő kalciumot vesznek fel, s ha a kalciumrablókat - ilyen a limonádé és a kóla - kerülik. Igazi kalciumrabló a nagy mennyiségben fogyasztott só vagy az ömlesztett sajtokban található foszfát, a túl kevés mozgásból adódó izomleépülés, az alkohol és a cigarettázás. Ez magyarázza, hogy miért is szenvednek oly sokan csontritkulásban annak ellenére, hogy a prevenció igen egyszerű lenne.

A D-vitamin véd a görbe lábaktól

A kalcium csontokba történő beépítéséhez a szervezetnek D-vitaminra van szüksége. Hiányában a gyerek rachitist kap, melynek egyik jellemző tünete a görbe láb, hiszen ilyenkor a csontok megpuhulnak és deformálódnak. Régebben a gyerekek e betegség megelőzése érdekében naponta egy kanál csukamájolajat vettek magukhoz, s ez igazi D-vitaminbombának számított. Manapság gyermekeink profilaktikus D-vitamint kapnak, naponta egy tablettát.

Erre az első életévben van szükség, de sokan adják még a második életév téli hónapjaiban is. Ennek háromszoros oka van: egyrészt az anyatejjel vagy a tápszerből nem képes a kicsi elegendő D-vitamint felvenni. Ezenkívül ő még nem eszik lazacot, tojássárgáját, csirke- és marhamájat, sajtot, gombát vagy vajat, melyekben D-vitamin található. Harmadszor: az emberi szervezet képes napsugarak pro-vitaminjából D-vitamint képezni, s a folyamat végén mindent elraktározni. Ha a téli hónapokban gyakran sötét van, a kicsi túl kevés napsugárzáshoz jut. Ezen kockázatok elkerülését célozzák a D-vitamin-tabletták.

Kovács Rita

| mozás, csonterősítés, gyermeknevelés
2007-05-29 10:49:55


Meteorológiai szolgálat: az ősz is melegebb volt a szokásosnál

A 2016-os év is bekerülhet a tíz legmelegebb év közé, az ősz is melegebb volt a szokásosnál; szeptemberben is több hőségnapot regisztráltak - olvasható az Országos M...


A héten marad a száraz és hideg idő

A következő napokban folytatódik a száraz és hideg időjárás, többször mínusz 10 Celsius-fok körül alakulnak a minimumok és napközben is fagypont körüli értékekre...


Viharos szélre, hóra és hidegre is készülni kell az első decemberi hétvégén

Erős, több helyen viharos széllel kezdődik az első decemberi hétvége. Eleinte hózápor is várható, aztán száraz és napsütéses lesz az időjárás. A szél mérsékl...


Terhesség alatti influenza és az autizmus

A terhesség alatti influenza fertőzés nem növeli a magzat későbbi autizmusának kockázatát egy vizsgálat szerint, mely a JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati folyó...


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^