Hirdetés

Hangzavar
A hang felnőtté válása

Minden serdülő fiú életében a férfivé válás útján jelentős mérföldkő a hangváltozás. Mit tehet az, akinél ez a természetes folyamat nem, vagy csak részben következik be? Meg kell barátkoznia egy egész életre a gyermeki vagy női hangmagassággal?

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(5):27-28   Celsus Kft. | Mosányi, E.

A pubertás időszakában bekövetkező nemi érés igen megterheli a szervezetet. Ez a változás kihat a beszédre is, mégpedig a hangképző szervet érintő hirtelen fejlődés miatt. A fiúgyermek hangja ebben az időszakban férfihanggá alakul át. Ezt az átmeneti időszakot nevezik mutálásnak, hangváltozásnak. A mutálási idő egyénenként nagyon változó. A déli népek gyermekeinél általában előbb kezdődik el, mint az északiaknál, mégis azt mondhatjuk, hogy ez a fiziológiás változás a 11- 16. életév között zajlik le. Ekkor a fiúk gégeváza megnövekszik, az ádámcsutkájuk előreugrik, hangszalagjaik hossza megközelítőleg ötszörösére nő, szélessége és vastagsága is fokozódik. Fiúk esetében ez a hossznövekedés eléri az egy centimétert. A természetes fejlődés 6 hónaptól 1 évig tarthat. Eredményeképpen a hang egy oktávval, azaz 8 zenei hanggal mélyül, erősebb és hangszínben jellegzetesebb lesz. A gége viszonylagos gyors növekedése és a hangképző izmok ügyetlensége gyakorlatlanságot eredményez a hangképző szerv használatában, emiatt a hangváltozás időszaka alatt a mély férfihang minduntalan átcsap a sokkal magasabb gyermekhangba.

Mutáló lányok

A mutálás a lányokat sem kíméli, azonban az ő esetükben nem olyan feltűnően zajlik, mert gégéjük csak kismértékben változik, hangszalagjaik hossza 3-4 mm-rel növekszik. Hangjuk csupán egy terccel, 3 zenei hanggal mélyül.

Mind a két nemre jellemző, hogy a mutálás alatt a hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, a hangképzés pontatlan.

A mutáció természetes érési folyamat, mely során a gégét kímélni kell! Ennek úgy tudunk eleget tenni, ha az éneklést, a színpadi beszédet vagy a túlzott hangerővel történő kommunikációt korlátozzuk. Ellentétes esetben a hangszalag állományában egész életre kiható elváltozás alakulhat ki.

A hangszálak túlerőltetése mutáció alatt káros lehet

Újabban egyre gyakoribb, hogy már 14-15 éves fiatalokat vesznek fel olyan iskolákba, ahol éneket, táncot, színpadi beszédet tanítanak, a felvételin pedig már kész produkciót kérnek a jelentkezőtől.

Tipp: mivel a hang túlerőltetése akár tönkre is teheti a jövendő ércesen és kristálytisztán csengő vagy lágyan simogató, mély hangot, érdemes foniáter szakorvos tanácsát kérni, mielőtt a 13- 17 éves fiatal hangképzést tanulna.  

A hangváltozás, különösen a férfiaknál, nem minden esetben zavartalan lefolyású.   Ha a mutáció 18 éves korig spontán nem következik be, akkor ez elhúzódó rendellenes hangváltozásnak tekinthető.

 

A rendellenes mutáció jelei, tünetei :

  • a meglett fiatalember hangja megmarad a magas gyermeki regiszterben
  • beszéd közben hangja hirtelen elcsuklik, és a magasba szökik - néha csak egy hang vagy szótag erejéig, különösen akkor, ha nyomatékosítani akar vagy emelt hangon kíván beszélni
  • gyakran rekedt a hang
  • a beszéd a hangképzés nehézsége miatt fárasztó
  • a hangerő fokozása nehézségekbe ütközik
  • az énekléshez szükséges hangterjedelem beszűkült.

                                                         

Funkciós zavar okozza

A mutációs zavar hátterében általában nem szervi, hanem funkcionális, technikai ok áll. A gége vázának pubertáskori gyors növekedésével az ideg-és izomműködés nem tud lépést tartani, vagyis a már felnőtt férfi a gyermekgégéhez igazodó hangképzési technikát alkalmazza továbbra is. Ennek eredménye a szokatlanul magas, fejrezonanciájú hang, mely könnyen összetéveszthető a gyermek- vagy akár a női hanggal is.

Jó tudni: a mutálás zavara azon túl, hogy a mindennapi életben kommunikációs nehézségeket okoz, mind a munkában, mind a szociális kapcsolatok kialakításában a hang fáradékonysága miatt alkalmatlanná teszi a beszélőt hosszabb előadások, prezentációk tartására.

Az elhúzódó mutációs zavar spontán nem javul, ám beszédterápiával teljesen meg lehet szüntetni ezt a kellemetlen panaszt. A hanggyakorlatok könnyen elsajátíthatók, de a rendszeres otthoni gyakorlás nélkülözhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez. Természetesen fontos, hogy minél korábban kezdődjék el a terápia, hogy a másodlagos elváltozások ne alakulhassanak ki, azonban idősebb korban is orvosolni lehet ezt a problémát.  

Mosányi Emőke

2004-04-22 19:23:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop