Hirdetés

Csökkenti a középiskola elvégzésének esélyét a rendszeres kannabiszfogyasztás

A naponta kannabiszt fogyasztó fiataloknál 63 százalékkal nagyobb a kockázata annak, hogy nem végzik el a középiskolát, nagyobb eséllyel válnak később függővé, próbálnak ki más drogokat és kísérelnek meg öngyilkosságot - erre az eredményre jutott egy tanulmány, amelyet ausztrál és új-zélandi fiatalok körében végeztek.

kannabisz, drog, fiatal, drogfogyasztás |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A The Lancet Psychiatry című lapban bemutatott tanulmány szerint a könnyű drog fogyasztása hétszeresére növeli az öngyilkossági hajlamot, és nyolcszorosára annak veszélyét, hogy a fiatal később más drogokat is használ.

"Időszerűek az eredmények, mert egyre több amerikai állam és latin-amerikai ország akarja legalizálni a kannabiszt. A fiatalok így sokkal könnyebben hozzájutnak a drogokhoz" - mondta Richard Mattrick, az ausztráliai Új-Dél-Wales állam drog- és alkoholkutató intézetének munkatársa.

A szakértők három, együttesen 3765 résztvevővel készített ausztrál és új-zélandi tanulmányt értékeltek ki. Ezekben 13 és 30 év közötti fiatalokat kérdeztek, akiket a kannabiszfogyasztás mértéke alapján öt kategóriába soroltak, és a kapott adatokat összevetették a képzettség szintjével.

A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a gyakoribb kannabiszfogyasztás arányosan csökkenti az iskolák elvégzésének valószínűségét: azoknál, akik 17 éves koruk előtt napi szinten szívtak kannabiszt, több mint 60 százalékkal nőtt a kockázata annak, hogy nem végzik el a középiskolát, illetve nem szereznek egyetemi diplomát.

Akik serdülőként napi szinten használtak drogot, hétszer gyakrabban kíséreltek meg öngyilkosságot, 18-szor nagyobb eséllyel váltak kannabiszfüggővé és nyolcszor nagyobb eséllyel használtak más drogokat is.

"Nem meglepő az eredmény, amelyet már más tanulmányok is felmutattak. Ez a kutatás rávilágít arra, milyen fontos lebeszélni a fiatalokat a drogfogyasztásról" - mondta Robin Murray, a londoni King's College munkatársa.

Bizonyos országokban a fiatalok manapság már sokkal korábban kezdenek kannabiszt fogyasztani, és több kamasz használja rendszeresen a szert, mint korábban. Az Egyesült Államokban a végzős középiskolások hét százaléka napi vagy szinte napi szinten fogyasztja, miközben a 11 és 15 év közötti angol fiataloknak négy százaléka élt vele az elmúlt hónapban. Ausztráliában a 14-19 éves korosztály egy százaléka naponta, négy százaléka hetente fogyaszt kannabiszt.

David Nutt drogszakértő ugyanakkor rámutatott arra, hogy sok kannabiszfogyasztó fiatal feltételezhetően eleve problémákkal küzd, a droggal pedig "kiutat keresnek". "Az ilyen adatok valójában nem mozdítják előre a drogok legalizálásának vitáját, hiszen Hollandiában már évtizedek óta legális a kannabisz, és nagyon kevés hatása van. Valójában a fiatalok kevesebbet is fogyaszthatnak, amikor legálissá válik a kannabisz, ha korábban a lázadás jeleként tekintettek rá" - vélte Nutt.

kannabisz, drog, fiatal, drogfogyasztás

2014-09-14 19:22:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop