Hirdetés

E-cigaretta és a tinédzserek

Majdnem minden ötödik brit tizenéves kipróbálta már az elektromos cigarettát - derült ki egy nagyszabású brit tanulmányból, amelynek eredményei újabb adalékot szolgáltatnak a világon egyre népszerűbb elektromos eszköz körüli vitához.

serdülő, tini, kamasz, elektromos cigaretta |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Két évvel ezelőtt a szakemberek több mint 16 ezer, 14-17 éves fiatal bevonásával készítettek felmérést Északnyugat-Angliában. A BMC Public Health című folyóiratban közölt eredmények szerint a megkérdezettek 19,2 százaléka mondta, hogy kipróbálta, vagy vásárolt már elektromos cigarettát.

Az e-cigaretta használata a dohányosok, vagyis a naponta legalább öt szálat elszívók körében volt a legmagasabb, elérte a 75,8 százalékot, ugyanakkor az elektromos cigarettát használó tinédzserek 15,8 százaléka még soha nem gyújtott rá hagyományos cigarettára.

Az eredmények azt sugallják, hogy a kamaszok e-cigaretta használatának fő mozgatórugója a kísérletezés, nem a dohányzásról való leszokás iránti vágy. A szakemberek hangsúlyozták: "sürgősen kontrollálni kell az elektromos cigaretták gyermekek körében való népszerűsítését és árusítását".

Az amerikai kormány drogabúzussal foglalkozó intézetének (National Institute on Drug Abuse) munkatársa a tanulmányhoz írt kommentárjában rámutatott, hogy bizonyos csoportok esetében az elektromos cigaretták a rekreációs drogok által kiváltott élményt nyújtanak.

Más szakértők ugyanakkor óva intenek az elhamarkodott végkövetkeztetésektől, különösen, mert a tanulmány nem követte nyomon a fiatalokat, így nem lehet tudni, hogy a kezdeti kísérletezés után tovább használták-e az elektromos eszközt.

A dohányzásellenes Action on Smoking and Health nevű szervezet szerint Nagy-Britanniában több mint kétmillió felnőtt használ e-cigarettát: nagyjából egyharmaduk már leszokott a hagyományos cigarettáról, kétharmaduk jelenleg is él vele.

Az elektromos cigaretta úgy működik, hogy felmelegíti a speciális nikotint tartalmazó vagy nikotinmentes folyadékot, a gőzét a fogyasztó beszívja, mintha cigarettázna, de a papír és a dohány elégetéséből eredő füst nélkül.

Ma már szinte az összes nagy dohánygyártó vállalat, köztük a Philip Morris International, a British American Tobacco, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco Group is árul e-cigarettát, miközben a hagyományos cigaretták piaca fokozatosan zsugorodik, ahogy egyre többen szabadulnak meg káros szokásuktól, vagy legalábbis próbálják azt visszafogni.

serdülő, tini, kamasz, elektromos cigaretta

2015-04-01 13:47:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop