Hirdetés

Fiús anyáknak egy fiús anyától

Néhány szívből jövő jó tanács Tabitha Studer újságírótól, amelyeket, a téma személyessége miatt tegeződve adunk közre.

anya, fiú, gyereknevelés |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


Te vagy a fiad életében a legfontosabb nő, az első tanítója, és az, akinek mindig a beleegyezését kéri, attól kezdve, hogy átmehet-e a szomszédba játszani, addig, hogy megkérje-e a választottja kezét. Nem kis munka fiút nevelni, de ez a dolgunk. Biztosan menni fog.

Tanítsd meg neki, hogyan öntse szavakba az érzéseit

A fiad sikít, ha nem sikerül neki valami, zavarában meg elbújik. Félelmében sír, és harap, ha izgatott. Az nem baj, ha elragadják az érzelmei, de magyarázd el neki, mi az az érzelem, hogy tudja, hogyan reagáljon rá a későbbiekben. Mesélj neki a te érzéseidről, hogy ha majd felnő, tudja, mi a különbség düh és szégyen, csalódás és bánat között.

Te légy a legfőbb drukkere

Bár mindig rád fog szólni, hogy ne olyan hangosan szurkolj neki, vagy hogy ne mutogasd akkora lelkesedéssel a csecsemőkori képeit a kedvesének, mert zavarba jön, mégis, tudni fogja, hogy egy ember van a világon, aki mindig és mindenben csak neki drukkol.

Tanítsd meg neki, hogyan kell kimosni a holmiját…

és hogyan kell berakni az edényt a mosogatógépbe, valamint inget vasalni. Nem mindig fogja megcsinálni, lehet, hogy nem is lesz rá szüksége. De a felesége egy nap majd hálás lesz neked.

Olvass neki és olvass vele együtt

A gyerekek a szüleik ölében válnak olvasókká. Mutasd meg a fiadnak, mennyi lehetőség rejlik az olvasásban. Lássa, hogy te is olvasol, regényt, újságot, színes magazint, mindegy. Mondd el neki, hogy örökké jelen van az, aki leírt valamit, és hogy az írók a történelem és az emlékek rögzítői, az olvasók pedig megőrzik és tovább adják ezeket az emlékeket.

Bátorítsd, hogy táncoljon

A tánc, a ritmus, a zene az általános kultúra része. Mindegy, hová kerülsz az életben, kivel találkozol, ezek mindig elkísérnek. Nem kell, hogy jó táncos legyen valaki, csak bátorítsd a fiadat, ha kedve támad, perdüljön táncra.

Mutass neki példaképeket, akiket nem az izmaikért csodálnak

A Batman és más hősök csecsemőkorától úgyis elkísérik a fiadat. Fontos azonban, hogy olyanokat is csodáljon, akiket az esze, a szavai, az elszántsága vagy az eszméi tettek híressé. Mutass neki női példákat is. A főhősnő úgyis te leszel.

Tanítsd meg a legfontosabb illemszabályokra…

…mert mindenkinek jó találkozni egy jó modorú gyerekkel, és mert a világ is jobb hely lesz ezáltal.

Mutass neki valamit, amiben hihet

Egy nap majd félni fog, feszült vagy tanácstalan lesz, összetörték a szívét, vagy egyszerűen csak szüksége lesz rád, és te nem leszel ott. Adj neki valamit, amihez fordulhat, ha magányosnak érzi magát, hogy tudja, soha sincs egyedül.

Tanítsd meg arra, hogy van, akikkel kedvesen, finoman kell bánni

A kisbabákkal, a virágokkal, az állatokkal, és más emberek érzéseivel.

Hagyd, hogy összepiszkítsa, elszakítsa a ruháját

Határozd el, hogy nem fogsz kiborulni a piszkos vagy szakadt ruha láttán. Eleve vesztes csatába indulsz, ha ezen állandóan bosszankodsz. Elkerülhetetlen dolgokra ne pazarold a drága energiádat. A fiúk úgy tanulnak, hogy közben lerombolnak, összetörnek és kiöntenek dolgokat; ugranak, esnek, és hihetetlen káoszt tudnak csinálni. Ehhez a szakadt és koszos ruha illik a legjobban.

Tanulj meg labdát dobni…

…hokibotot kezelni, kottát olvasni és pandamackót rajzolni, ismerd az autómárkákat, a tündérek nyelvét, és a különbséget Gryffindor és Slytherin között. Vegyél részt az életében, ne csak kívülről figyeld.

Menjetek ki együtt a szabadba

Kapcsold ki a TV-t, húzd ki a videojátékokat, hagyd a mobilodat a töltőn, még a fényképezőgépet se vidd magaddal. Csak menjetek ki, és figyeld a fiadat. Nézd az arcát, fedezd fel az ő világát, és hagyd, hogy kérdezzen. Csodálatos élmény.

Tanítsd meg veszíteni, mert veszíteni tudni kell

Veszíteni nem jó, de nem lehet mindig mindenki győztes. Ne mondd, hogy a részvétel, a próbálkozás is győzelem, mert a fiad úgysem így érez. Bármennyire szeretnéd is, az életben sem fog mindig győzni. Az, ha megtanul veszíteni, csak a javára szolgál. És azt is mondd el neki, hogy soha ne adja fel.

Adj alkalmat rá, hogy segíthessen másoknak

Ez nem azonos azzal, hogy rákényszeríted, hogy segítsen. Ha alkalmat adsz rá, az neki is örömet okoz. Mutass példát a másoknak való segítésben is.

Tanítsd meg arra is, hogy gyakorlat teszi a mestert

Gyakorolni nem csak a készségtárgyakat, a sportot vagy a zenét szükséges. Mindig mindent az életben. Úgy leszel író, ha írsz, úgy leszel hallgató, ha hallgatsz. Érdemes minden rá váró új dolgot kipróbálni, gyakorolni otthon, a repülőtéri biztonsági ellenőrzéstől az ételrendelésig.

Válaszolj, ha az kérdezi, „miért?”

Válaszolj, vagy keressétek meg együtt a választ. Mutasd meg neki, hol keresheti a megoldásokat, az apjánál, a nagyszülőknél, más rokonoknál, a könyveiben vagy az interneten. Tégy fel neki kérdéseket, hogy válaszolni is megtanuljon.

Mindig legyen nálad sebtapasz és papírzsebkendő

Különösen az utóbbi.

Hagyd, hogy az apja mutassa meg neki, hogyan kell bizonyos dolgokat csinálni…

… és ne vágj közbe azzal, hogy te majd megmutatod. Te mindig az anyja maradsz, de a fiad, ha felnő, az apjától kéri a válaszokat. És ha majd nem lesz ideje felhívni téged és elbeszélgetni veled, te akkor is értesülsz minden fontos dolgáról, mert az apját kérdezi, aki titokban úgyis hozzád fordul.

Adj neki valamit, amivel kiadhatja magából az energiáját

Dobot, egy tollat, bokszzsákot, nyitott teret, kutyát. Mikor mit, amivel szabadon bolondozhat, ugrálhat.

Építs neki rejtekhelyet

Párnák, takarók, kisebb bútorok – remek búvóhely építhető belőlük néhány ruhacsipesz segítségével. A fiad élete végéig tudni fogja, hogy a hétköznapi dolgokban is varázslat rejlik.

Mutass neki új helyeket…

…mert ezáltal kinyílik a szíve és az elméje, hogy szabadon beáramolhassanak az élmények, ötletek, kérdések és emlékek.

Csókold meg

A fiús anyák mindegyike tudja, milyen aranyosak a kisfiúk. Igaz, nap közben durvák, vadak és hangosak, de vannak pillanatok, amikor lágyak és bújósak. Annyira, hogy néha elcsodálkozol a felnőtt férfiak láttán, hová lett mindez? Igenis, adj a fiadnak puszit, ha aranyos, és még inkább akkor, ha nem az. Ha kéthónapos és ha tizenhat éves. Te vagy az anyja, megteheted. És jobb, ha ezt ő is tudja.

Te légy a biztos kikötő

Te jelented számára az otthont. Amikor járni tanul, néhány bizonytalan lépés után a te karodba szalad. Ha valami újat próbál ki, rád néz vissza biztatásért. Ha beteg, a te kezedet kéri, és ha igazán nagy bajban van, akkor is téged hív fel. Ha felnőttként sírhatnékja támad, téged fog megkeresni, mert tudja, hogy előtted nem kell szégyellnie a könnyeit. Ha új otthona lesz, te akkor is az anyja maradsz, a biztos kikötő, az állandóság. Ha ezt a szíved mélyén tudod, minden rendben lesz.

gimundo.com
anya, fiú, gyereknevelés

2015-11-02 23:08:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop