Hirdetés

Ha elhülyülnek a kamaszok, nem a marihuánától

A marihuána fogyasztása nem oka, hanem tünete lehet valaminek, amely felelős a kamaszkori intelligencia hanyatlásért - állítják kutatók a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem kutatói, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban. Egyelőre nem ismert, hogy mi ez a tényező.

marihuána, kamasz, tini, kamaszkori intelligencia hanyatlása |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Néhány korábbi kutatás eredményei azt sugallják, hogy a fejlődő agy a kamaszkorban különösen sebezhető a marihuána ártalmaival szemben.

Az új vizsgálat készítői olyan adatokat elemeztek, amelyeket korábban két nagy amerikai vizsgálat ikrek bevonásával készítettek. A 3066 résztvevővel számos intelligencia tesztet végeztek 9 és 12 éves korukban - mielőtt használtak volna marihuánát -, majd 17 és 20 éves koruk között.

A szakemberek megnézték, hogy a marihuána fogyasztók rosszabbul teljesítettek-e nem füvező társaiknál. A tesztek többségében nem volt különbség a két csoport között, bár a marihuánát fogyasztók eredménye gyengébb volt a szókincset és az általános ismereteket vizsgáló teszteken.

Az eredmények szerint tehát azok a marihuána fogyasztók, akik a hat hónapos időszak során több mint harmincszor vagy naponta füveztek, nem teljesítettek rosszabbul, mint tisztán élő társaik.

A kutatók 290 ikerpárt is bevontak a vizsgálatukba, amelyek közül az egyik füvezett. Az ikrek együtt nőttek fel és 137-en közülük egypetéjű ikrek voltak, vagyis azonos DNS-ük volt. A marihuánát fogyasztók nem teljesítettek rosszabbul, mint a testvérük.

IFLSCIENCE!

marihuána, kamasz, tini, kamaszkori intelligencia hanyatlása

2016-01-22 11:21:17

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop