Ha elhülyülnek a kamaszok, nem a marihuánától

A marihuána fogyasztása nem oka, hanem tünete lehet valaminek, amely felelős a kamaszkori intelligencia hanyatlásért - állítják kutatók a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem kutatói, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban. Egyelőre nem ismert, hogy mi ez a tényező.

marihuána, kamasz, tini, kamaszkori intelligencia hanyatlása | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Néhány korábbi kutatás eredményei azt sugallják, hogy a fejlődő agy a kamaszkorban különösen sebezhető a marihuána ártalmaival szemben.

Az új vizsgálat készítői olyan adatokat elemeztek, amelyeket korábban két nagy amerikai vizsgálat ikrek bevonásával készítettek. A 3066 résztvevővel számos intelligencia tesztet végeztek 9 és 12 éves korukban - mielőtt használtak volna marihuánát -, majd 17 és 20 éves koruk között.

A szakemberek megnézték, hogy a marihuána fogyasztók rosszabbul teljesítettek-e nem füvező társaiknál. A tesztek többségében nem volt különbség a két csoport között, bár a marihuánát fogyasztók eredménye gyengébb volt a szókincset és az általános ismereteket vizsgáló teszteken.

Az eredmények szerint tehát azok a marihuána fogyasztók, akik a hat hónapos időszak során több mint harmincszor vagy naponta füveztek, nem teljesítettek rosszabbul, mint tisztán élő társaik.

A kutatók 290 ikerpárt is bevontak a vizsgálatukba, amelyek közül az egyik füvezett. Az ikrek együtt nőttek fel és 137-en közülük egypetéjű ikrek voltak, vagyis azonos DNS-ük volt. A marihuánát fogyasztók nem teljesítettek rosszabbul, mint a testvérük.

IFLSCIENCE!

| marihuána, kamasz, tini, kamaszkori intelligencia hanyatlása
2016-01-22 11:21:17


Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosságra ösztönző internetes játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítá...


Gyermekkori félelmek

A gyermekkori félelmek az első életévek fontos kísérői: védelmet nyújtanak a „világ meghódítása" közben, és elősegítik a lélek fejlődését.


Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását p...


Szobatisztaságra szoktatás

Minden gyereknek külön története vagy arról, hogyan szokott le a pelenkáról, és hogyan kezdte el használni a bilit, majd a WC-t. Még a testvérek sem egyformán lesznek s...


Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^