Mozgás szárazon és vízben

Olyan mozgásformát válasszunk a kicsiknek, amelyet örömmel végeznek. A rendszeres mozgás nem csak az izomzat és a testtartás miatt fontos. A kúszás, mászás segíthet a többi között a diszlexia és a diszgráfia megelőzésében és korrekciójában is.

mozgás, mozgásforma, diszlexia, diszgráfia, gyermek, mozgásfejlődés | InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

Csecsemőkorban az a legfontosabb, hogy a baba többször, hason fekve emelgethesse a fejét, majd a kúszás és a mászás következik, ami erősíti a felületes és mély hátizmokat.

A diszlexiás és a diszgráfiás gyermekeknél ez a mozgásfejlődési szakasz kimaradt, a négykézláb végzett ügyességi és gyorsasági feladatok ezek megelőzésében és korrigálásában is segíthetnek.

A 2-3 éveseknek a játékos mozgás a leghasznosabb, majd kisiskolás kortól érdemes bevezetni a gyerekeket az analitikus mozgásformákba. A megfelelő izomzat, mozgáskoordináció és testtartás megalapozásában segít a mozgás „ABC”-jének elsajátítása, erre pedig az analitikus testképzés a legalkalmasabb – hangsúlyozza a gyógytornász.

Ezek a gyakorlatok nem csak a testet, hanem az elmét is megdolgoztatják, ezért került bele korábban a gimnasztika is az óvodai és iskolai testnevelésbe.

Míg a kisgyerekek imádnak futkározni, a tinédzserek már kevésbé lelkesek. Fiúknál ilyenkor a testépítés kerül előtérbe, de mindenképpen figyelni kell arra, hogy amíg növésben van a gyerek, nem szabad a saját testsúlyánál nagyobb súllyal dolgoznia, különben a csontok növekedési zónája károsodhat. A súlyzók helyett alkalmazható TRX eszközrendszer előnye, hogy egyszerre több izmot is megdolgoztat a saját testsúllyal.

A lányok, sőt a fiúk is kedvelik a különféle táncokat. A labdajátékok a csapatszellemet is erősítik, és fejlesztik a kreativitást, a térbeli tájékozódást és az állóképességet.

Érdemes minél többféle testmozgással megismertetni a gyermeket, hogy ki tudja választani a neki valót. A szakember azt javasolja, hogy az anyuka, sőt az apuka is tornásszon együtt a gyerekével, vigye el jógára, Pilatesre, ismertesse meg vele azokat a módszereket, amelyeket ő is szívesen végez.

Járjanak kirándulni, kalandparkba, síelni. A vízben végzett mozgás szintén nagyon hasznos, számos kutatás támasztja alá, hogy a vízben állás, mellkasig érő vízben már önmagában egyensúlyfejlesztő.

| mozgás, mozgásforma, diszlexia, diszgráfia, gyermek, mozgásfejlődés
2016-01-20 14:30:41


Házasságon kívül születik a gyerekek többsége a volt NDK területén

Házasságon kívül születik a gyermekek csaknem kétharmada Németország keleti tartományaiban, a volt NDK területén - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal ...


Romániában tilos plusz házi feladattal büntetni a diákokat

Romániában megtiltották a tanároknak, hogy nagymennyiségű plusz házi feladattal büntessék a diákokat.


Mit egyen a gyerek?

Elkezdődött a tanév és vele a fejtörés is, hogy mit, hol, hogyan egyen a gyerek, miként tudja a szülő ellenőrizni a táplálkozását, ha napi 7-8, de sokszor 10-12 órá...


Stresszkezelés gyermekkorban

Sokféle kihívással kell megküzdenie egy kisiskolásnak. Meg kell felelnie a család és az iskola elvárásainak, ki kell vívnia és meg kell tartania a számára megfelelő h...


Tizenéves lányok gondjai - 2. rész

Nem könnyű a tini lányok élete. Cikkünk folytatásában további problémákra igyekszünk rávilágítani és próbálunk segíteni a gondok megoldásában.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^