Hirdetés

Stresszkezelés gyermekkorban

Sokféle kihívással kell megküzdenie egy kisiskolásnak. Meg kell felelnie a család és az iskola elvárásainak, ki kell vívnia és meg kell tartania a számára megfelelő helyet társai között, meg kell küzdenie kisebb-nagyobb mindennapos csatáit a barátokkal, osztálytársakkal, testvérekkel, szülőkkel és pedagógusokkal.

szorongás, stressz, streszz kezelés, stressz csökkentés |

InforMed Hírek14   InforMed | Molnár-Sefcsik, Y.


A tanulásról, az iskolai megmérettetésekről, a vizsgákról, a növekvő teljesítménykényszerről nem is beszélve. A gyerekek gyakran dolgozatírás előtt esetleg már napokkal szoronganak, rosszul alszanak, nyugtalanok. Ez felesleges energiapazarlás, ami a tanulás hatékonyságát is csökkenti.

Mit tehet ilyen helyzetben egy szülő?

Próbáljuk csökkenteni a stresszforrásokat! De a legjobb, ha ezt saját magunkkal kezdjük. Nincs stresszkeltőbb helyzet egy gyerek számára annál, mintha a szülők elégedetlenek a teljesítményével, vagy túlzottan idegesek és türelmetlenek ahhoz, hogy komolyan vegyék a gyerek problémáit, esetleg bagatellizálják a számára fontos helyzeteket, konfliktusokat.

Minden konfliktustól, megmérettetéstől nem tudjuk megóvni a gyerekeinket, és ez nem is lenne szerencsés fejlődésük szempontjából. Ennél fontosabb a gyerekek stressztűrő képességének, problémamegoldó technikáinak fejlesztése, javítása.

Az egyik ilyen módszer például a naplóírás. A gyerek folyamatosan leírja, hogy milyen események, milyen érzéseket, gondolatokat váltottak ki belőle. Amikor ezeket a bejegyzéseket újraolvassa, esetleg a szülővel megbeszéli, felismeri, hogy ami tegnap, tegnapelőtt még annyira nyomasztotta, mára már elillant. Ez erőt ad a következő stresszhelyzetben, hogy kevésbé reagálja túl az eseményeket.

Hosszú távon a másik legjobb stresszcsökkentő módszer természetesen a sport. Az intenzív edzés erősíti az egész szervezetet és az immunrendszert.

Már a 6-12 évesek is könnyen megtanulják a különféle relaxációs technikákat. Érdemes kiemelnünk az un. aktív relaxációt, amelynek elsajátítása gyors és egyszerű. A módszer alapja, hogy meghatározott sorrendben megfeszítjük, majd ellazítjuk a szervezet izmait.

A vizsgahelyzetek vagy az élesebb konfliktusok kezelésére érdemes egy azonnali feszültség csökkentést eredményező gyors és egyszerű technikára is megtanítani a gyereket. Egy erőteljes izom folyamatos működtetése (feszítés és elernyedés tudatos váltogatása) azonnali stresszcsökkentő hatással bír.

Talán meglepő, de a test legerősebb izma a rágóizom, így a rágóizom folyamatos működtetése tökéletesen alkalmas a stressz csökkentésére, tehát a rágózás is segít. Sőt a fokozódó nyáltermelés beindítja az emésztést, ezáltal visszaáll a gyomor normális működése, vagyis csökken a stressz helyzetek gyomorra gyakorolt káros hatása is.

Persze fontos, hogy cukormentes rágógumival kínáljuk őket, különben a fogorvosi kezelés egy újabb stresszforrást jelent majd.

szorongás, stressz, streszz kezelés, stressz csökkentés

2016-09-06 14:41:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop