Hirdetés

Tények és tévhitek a gyerekcipőkről

Zárt sarok, vastag és rugalmas talp – ezek a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek és csizmáknak. Vásárlásakor is elsősorban ezeket a szempontokat kell figyelembe venni.

gyerekcipő, tények, tévhitek, ortopédia |

InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar


A bőr a legjobb választás, de ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli.

Az üzletekben kapható cipők, csizmák túlnyomó többsége teljesen megfelelő, bármelyikre is esik a választásunk, nem ártunk vele gyermekünk lábának - dr. Terebessy Tamás, a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa szerint.

A magas sarkú gyerekcipők hordása egyáltalán nem ajánlott, legalább addig, amíg be nem fejeződik a láb növekedése.

Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, így a gyerek bokája nem tud befelé dőlni. Ezek csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, amikor éppen viseli őket a gyermek.

Mivel a legtöbb időt otthon vagy az óvodában töltik a kicsik, célszerű ilyen típust választani váltócipőnek, utcai cipőnek vagy csizmának pedig alkalmas a szokásos is.

A papucsok, balerina cipők és topánkák tartós viselése nem ajánlatos, mert nem teszik ugyan tönkre a lábat, de nem tartják a sarkat megfelelően, ezért ne, vagy csak rövid ideig viselje ezeket a gyermek.

Alaptalan azt a közhiedelem, hogy a használt cipő árthat a lábnak. Semmilyen ortopédia problémához nem vezet, ha a rokonoktól, ismerősöktől kapott lábbelit felveszi a gyermek.

Hasonló a helyzet a „belenövős” cipőkkel is, persze arra figyelni kell, hogy ne legyen túl nagy a méretbeli különbség.

Más a helyzet, ha a gyermek fájlalja a lábát, vagy ha az orvosi vizsgálaton rendellenességre derül fény. Ilyenkor szakorvoshoz kell fordulni, de kifejezetten ortopéd cipőt csak nagyon ritkán írnak fel gyerekeknek.

gyerekcipő, tények, tévhitek, ortopédia

2016-07-27 21:17:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop