Hirdetés

Karcsúsító ételek

A következőkben könnyű, kalóriaszegény ételek receptjei olvashatók. Mivel könnyen, gyorsan elkészíthetők, vendégeit is meglepheti velük. Ezekkel a finomságokkal bárki nyugodt lelkiismerettel jóllakhat...

recept, karcsúsító, kalóriaszegény |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):88-89   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Töltött sajtrolád

Hozzávalók: 3 evőkanál ricotta, 1 evőkanál joghurt, pár csepp citromlé, só, tabasco-szósz, fél csokor vízitorma vagy kerti zsázsa, 8 vékony szelet sajt

A ricottát elkeverjük a joghurttal, és a citromlével, sóval, tabascoszósszal ízesítjük. A vízitormát megmossuk, leveleit letépkedjük, apróra vágva a töltelékhez adjuk. A sajtszeleteket tölcsérformára összetekerjük, metélőhagymával összekötjük, és megtöltjük a ricottás töltelékkel. Ízlés szerint friss fűszerekkel és friss baguette-tel kínáljuk.

Elkészítési idő: 15 perc 1 adag: 142 kcal

Gouda-tatár

Hozzávalók: 30 dkg friss gouda, 1 csomag retek, 60 g kis kapribogyó, 1 csokor metélőhagyma, frissen őrölt bors, 2-3 evőkanál fehérborecet, 3 evőkanál olaj

A sajtról levágjuk a kérgét, és durvára reszeljük. A retket megmossuk, 4 db-ot felszeletelünk, és félretesszük a díszítéshez. A többit vékony csíkokra vágjuk. A kapribogyót lecsepegtetjük. A megmosott metélőhagymát apróra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, borssal, olajjal és ecettel ízesítjük. A tatárt retekszeletekkel tálaljuk. Friss, magos zsemlét adunk hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc 1 adag: 363 kcal

Sült ravioli padlizsán - Rucola salátával

Hozzávalók: 15 dkg feta sajt, frissen őrölt bors, 1 csomag mirelit leveles tészta, 15 dkg rucola, 2 db padlizsán, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, 4 evőkanál világos balzsamecet, 5 evőkanál olaj, olíva a díszítéshez

A sajtot szétmorzsoljuk, és borssal fűszerezzük. A felengedett tésztát vékonyan kinyújtjuk, 12 db 8x8 cm-es kockára vágjuk.

A tészta közepére egy-egy evőkanál sajtot teszünk, majd háromszög alakban összehajtjuk. Széleit alaposan összenyomjuk.

A rucolát és a padlizsánt megmossuk, lecsepegtetjük. Előbbit felszeleteljük, és fokhagymával ízesített olajon megsütjük. Sóval, borssal fűszerezzük, és meglocsoljuk az ecettel. Hozzákeverjük a rucolát.

Az olajat felhevítjük, és a raviolik mindkét oldalát aranybarnára sütjük benne. Papír törlőkendőn felitatjuk róla az olajat, majd a salátára téve, olajbogyóval tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc 1 adag: 270 kcal

Hideg uborkaleves rákkal

Hozzávalók: 2 evőkanál húsleves leveskockából, 2 db nagy salátauborka, 2 evőkanál citromlé, 1,5 dl joghurt, 1,5 dl tejföl, só, fehérbors, szerecsendió, 1 csomag retek, 25 dkg rákhús, kapor a díszítéshez

Az alaposan megmosott uborkából egy 1 0 cm-es darabot tegyen félre, a többit hámozza meg, vágja nagyobb darabokra, és turmixolja össze! A kihűtött húslevest keverje el a citromlével, joghurttal és tejföllel! Ízesítse sóval, borssal és szerecsendióval!

A levest lefedve tegye hűtőszekrénybe!

A megtisztított retket szeleteljük fel, és egy evőkanálnyit tegyünk belőle félre! A többit keverjük a levesbe! A rákot szintén egy evőkanálnyi kivételével tegyük a levesbe! A félretett uborkát vágjuk kis kockákra, és a maradék retekkel és rákkal együtt szórjuk a levesre! Tálaláskor díszítsük apróra vágott kaporral! Pirítós illik hozzá.

Elkészítési idő: 30 perc 1 adag: kb. 80 kcal

Márványsajtleves

Hozzávalók: 12 db garnéla, 1 db chili, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 10 dkg márványsajt, 2 evőkanál retekcsíra, 2 evőkanál zsázsa, 1,3 dl tejszín, 1 dl fehérbor, fél evőkanál olvasztott vaj, 1 evőkanál repceolaj, 1 baguette, só, bors

A garnélát megtisztítjuk, a zsázsát felaprítjuk. A chilit apróra vágjuk, a sajtot szétmorzsoljuk. A hagymát kockákra vágjuk. A baguette-et ropogósra sütjük, és felszeleteljük.

A hagymát a felforrósított vaj és kevés repceolaj keverékében aranybarnára pirítjuk, megszórjuk liszttel, és felöntjük hideg zöldséglevessel. Simára keverjük, majd hozzáadjuk a fehérbort, és felforraljuk. Beletesszük a tejszínt és az elmorzsolt sajtot, majd sóval, borssal ízesítjük. A felforrósított repceolajon megsütjük a garnélát és a chilit.

Tálaláskor a levest garnélával és chilivel, retekcsírával és a felaprított zsázsával megszórva kínáljuk. Ropogós kenyérszeleteket adjunk hozzá!

Elkészítési idő: 25 perc 1 adag: 366 kcal

Körtés-rizses tál camembert-rel

Hozzávalók: 2 csomag vadrizs, 2 evőkanál olaj, 2 db körte, 12 dkg camembert

A rizst forró olajon, közepes hőmérsékleten 5 percig pirítjuk, közben többször megkeverjük. A megmosott körtéket negyedekbe vágjuk, magházát eltávolítjuk, és felszeleteljük. A camembert-t kockákra vágjuk. A rizshez hozzáadjuk a körtét, majd a sajtot is, és további 3-5 percig főzzük, míg a sajt kissé olvadni kezd. Azonnal, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 20 perc 1 adag: 307 kcal

Cukkinis nyárs

Hozzávalók: 1 db cukkini, só, 1 kis fej vöröshagyma, fél uborka, 1 db sárgarépa, fél karalábé, 1 db sárga húsú paprika, 15 dkg koktélparadicsom, 12 sasliknyárs, 1 csokor petrezselyem, 3 ág kapor, 30 g vaj, 1 tojás, 80 g magos zabpehely, 50 g reszelt ementáli, frissen őrölt bors, a panírozáshoz zabpehely, 15 dkg zöldfűszeres krémtúró, olaj a sütéshez

A megmosott cukkinit felszeleteljük, megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk, majd kevés vízben 3 percig pároljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a kaprot és a petrezselymet felaprítjuk. A lecsepegtetett cukkinihez adjuk a petrezselymet, és összeturmixoljuk.

Előbb a vajat, majd a kaprot, tojást, zab-pelyhet és a sajtot is a püréhez adjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és 10 percig állni hagyjuk.

A tésztából 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, megforgatjuk zabpehelyben, és forró olajon aranybarnára sütjük. Az uborkát, sárgarépát, karalábét, paprikát megmossuk, meghámozzuk, és darabokra vágjuk.

A zöldségeket a cukkinigombócokkal felváltva egy-egy nyársa fűzzük. Zöldfűszeres krémtúrót kínálunk hozzá.

Elkészítési idő: 60 perc 1 adag: 115 kcal

Tejszínes-zöldséges ragu tojással

Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 25 dkg zöldbab, 2 db nagy sárgarépa, fél kávéskanál apróra vágott kakukkfű, 3 kávéskanál zöldségleves, 6 tojás, 2-3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 5 evőkanál tejszín, só, fehérbors, szerecsendió

A megmosott, meghámozott burgonyát felszeleteljük, a babot darabokra, a sárgarépát kockákra vágjuk. 3/4 liter vizet felforralunk, és elkészítjük a leveskockából a zöldséglevest. Ebben főzzük a zöldségeket 12 percig.

A tojást 7 perc alatt félkeményre főzzük, leöblítjük, meghámozzuk, és félbevágjuk.

A zöldségeket leöblítjük, a levet felfogjuk.

A vajat felhevítjük, megpirítjuk benne a lisztet. Óvatosan felengedjük a levessel és a tejszínnel, rövid ideig főzzük. Beletesszük a zöldségeket. A ragut sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Tálaláskor rátesszük a félbevágott tojásokat, és megszórjuk a kakukkfűvel.

Elkészítési idő: 30 perc 1 adag: 390 kcal

Jeni Zsuzsanna

recept, karcsúsító, kalóriaszegény

2007-05-30 00:00:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop