Rettegett vírus: a humán papillomavírus (HPV) és a méhnyakrák

A nők jó része szerencsére ma már rendszeresen jár nőgyógyászati szűrésre. Ám többen is szomorúan veszik kézhez a nyugtalanító leletet - P3-as vagy P4-es lett az eredmény. Erre elkezdődik mindenféle kúp-, tabletta-, öblítő- és egyéb kúra, s szorongva várják a következő kontroll eredményét. Van, akinél sajnos többszöri ellenőrzés után végül műtétre kerül a sor, mert félő, hogy később komolyabb baj lehet belőle.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(2):37-39   Celsus Kft. | Balaicza, E.; Gasparics, R.
Napjainkban egyre több rosszindulatú daganatról derül ki, hogy kialakulásának hátterében valamilyen vírus áll. Elsősorban három vírus tehető ezért felelőssé: a hepatitis B-vírus májrákot, az Ebstein-Barr-vírus orr-garat rákot, illetve nyirokszövet eredetű rosszindulatú daganatokat, a humán papillomavírus, a HPV pedig bőrdaganatokat, de főleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okozhat. Az említett vírusok DNS-ből épülnek fel, vagyis ugyanabból az örökletes anyagból, amely a növényi, állati, emberi sejtek működését is szabályozza. Az utóbbi években kezdték a szakemberek megérteni, hogy ezek a vírusok hogyan okozhatnak daganatot, és jöttek rá, milyen módon védekezhetünk ellenük.

Átkódolja a géneket

A vírusok, így a daganatot kiváltó DNS-vírusok nem képesek önmagukban szaporodni. Ehhez mindig magasabb rendű élő sejt közreműködése szükséges. A vírusok - bejutva a szervezetbe - beépülnek az egészséges sejtekbe, köztük olyanokba is, amelyek feladata a szövetek saját elöregedett sejtjeinek pótlása. A sejtek normális működését úgy "kódolják át", hogy többé azok már nem csak a körülöttük lévő szövetek épségének fenntartását végzik, hanem a bennük lévő vírusokat is megsokszorozzák. Az átkódolás visszahat a gazdasejt saját életműködésére, mert például a humán papillomavírus kikapcsolja a sejtben lévő védekező mechanizmusokat, amelyek saját örökítőanyagának (DNS-ének) épségéért felelősek. Ezután a fertőzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévő vírus vagy a környezetből bejutott rákkeltő anyagok további DNS-károsító hatását. Ez olyan láncreakciót indíthat meg, amelynek következtében a sejt fokozatosan elveszti a környező sejtekkel való kapcsolattartás képességét, egyre gyakrabban és szabályozatlanul osztódik, végül ráksejtté alakul át.

A méhnyakrák fő kiváltója a HPV

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A fejlett országokban 100 000 lakosra évente 10 új megbetegedés esik, a fejletlenebb országokban ez az arány ennek négyszerese. Magyarországon évente több mint 1000 (2001-ben 1219) új beteget fedeznek fel és kezelnek. Mivel hazánkban a nők közel 80% nem vesz részt méhnyakrákszűrésen, a megbetegedettek aránya ennél jóval magasabb lehet.

Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális daganatok több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal.

A HPV az egész világon megtalálható, viszont a különféle genitális HPV-törzsek elterjedése jelentős földrajzi és etnikai különbségeket mutat. Egyes változatok gyakorlatilag csak Észak-Amerikában, mások főleg Afrikában találhatók.

Néhány, a világon szétszórtan előforduló ritka HPV-variáns jelenlétét kimutatták a legalább 12 000 éve elszigetelt közösségekben élő dél-amerikai indiánoknál is. Ez a megfigyelés azt a feltevést támasztja alá, hogy a papillomavírus már azelőtt megjelent, mielőtt az emberi faj kialakult, és az egyes etnikai csoportok szétváltak .

Nem mindegy, milyenfajta HPV-fertőzése van!

Az európai és így a magyar lakosság genitális HPV-fertőzöttségéről nincsenek pontos adatok. Egyes becslések szerint a szexuálisan aktív fiatal nők fertőzöttségi aránya 20-40 százalék. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindannyian rákra hajlamosak, hiszen csak a 3-4 százalékukban mutatható ki rákmegelőző állapot vagy már kifejlődött rák.

Mintegy száz papillomavírust ismerünk (kilencven esetében a DNS-ük bázissorrendjét is meghatározták, s ennek alapján e vírusok könnyen azonosíthatók), amelyek közül negyvenhat betegíti meg az embert. Ezek a vírusok nem egyforma kockázatú bajt okoznak. Vannak, amelyek nem idéznek elő rosszindulatú daganatot, mások képesek erre, de ritkán, megint mások gyakran rákot keltenek.

Figyelem! Nagyon fontos tehát, hogy tudjuk (s ezt a vírus-DNS vizsgálata lehetővé teszi), milyen HPV-vel van dolgunk . Ez ugyanis meghatározza a további teendőket.

Jó tanácsok :

 • Ha a rákkeletkezés szempontjából kis kockázatú vírusfertőzésről van szó , és nincs látható nyálkahártya-elváltozás, megelégedhetünk a rendszeres citológiai kontrollal.
 • Ha a nőgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített fel és különösen, ha a nagy kockázatú HPV 16-fertőzés is fennáll , de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszerű műtéttel (konizáció) el lehet távolítani. A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet.
 • Műtét után sokszor már nem lehet kimutatni HPV-fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni!
 • Jó tudni! Újabban egy ígéretes HPV-ellenes gyógyszer klinikai bevezetésének előkészítése folyik, ami esetleg feleslegessé teszi ezt az egyszerű műtétet is, vagy segít a megelőzésben.

Mit lehet tenni, ha HPV-fertőzött?

Ha valaki nagy kockázatú humán papillomavírussal megfertőzött, még az nem jelenti törvényszerűen,hogy 100%-ig biztosan méhnyakrák fog kialakulni nála. Egyéb rizikótényezők is szükségesek lehetnek a méhnyakrák kialakulásához, például:

 • ha valakinek egyéb, szexuális úton terjedő betegsége van (például klamidia, herpesz),
 • a magasabb életkor,
 • a dohányzás,

Fontos tudni!

Mit tehet a citológiai vizsgálat megbízhatóságának javítása érdekében?

 • Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést!
 • Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában!
 • Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában!
 • Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában!
a tartósan legyengült immunrendszer, mivel a szervezet ilyenkor kevésbé képesmegküzdeni a vírusfertőzéssel.

A lappangási időszakban a vírus rejtve, de mindvégig jelen van a fertőzött sejtekben, és így mód van a HPV-fertőzés felderítésére és a védekezésre.

A vírus többféleképpen is kimutatható . Sokszor - de sajnos, nem minden esetben - a papillomavírusra valló jellegzetes elváltozások találhatók a hüvely és a méhnyak nyálkahártyájának sejtjeiben, amelyet a rák citológiai szűrése alkalmával a vizsgálatot végző citológus felismer, és a leleten jelzi a HPV valószínségét a szűrővizsgálatot kérő nőgyógyásznak. A citológiai kép csak a fertőzés meglétére utal, de ezen az alapon nem lehet meghatározni, hogy csekély, átmeneti vagy nagy rizikójú fertőzésről van-e szó. Ezután a nőgyógyász újabb sejtmintát küldhet a speciálisan felkészült laboratóriumokba, ahol a HPV-kimutatás és -típusmeghatározás is elvégezhető. Ez nem egyszerű feladat, és a választott módszer attól is függ, hogy kevés vagy sok vírus van-e jelen a nyálkahártya sejtjeiben. A legérzékenyebb vírusazonosítási eljárás a polimeráz láncreakció, amelynek segítségével már az egy-két sejtben megbúvó néhány vírus is megtalálható.

A HPV-vel való megfertőződés esélyét növeli:

 • a szexuális élet megkezdése 18 éves kor előtt
 • a szexuális partnerek gyakori váltogatása
 • szexuális kapcsolat létesítése olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, illetve akik korán kezdtek nemi életet
 • szexuális kapcsolat létesítése olyan férfivel, akinek szexuális partnere méhnyakrákos volt

Tünetmentes férfiak

Humán papillomavírussal a férfiak egy része is fertőzött, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket, és nem alakít ki betegséget. Nagyon fontos tudni azonban, hogy a férfiak részéről fennáll a visszafertőzés veszélye, azaz egy vírushordozó férfi újra megfertőzheti a betegségéből kigyógyult partnerét!

Fontos ! Ezért javasolt, hogy az a férfi, akinek partnerét méhnyakrákkal vagy rákmegelőző állapottal kezelték, végeztessen el egy olyan vizsgálatot, amelynek során megállapítják, hogy ő maga fertőzött-e a HPV-sal. Amennyiben a vizsgálat HPV-fertőzést igazol, de nincs látható hámelváltozás a nemi szerven, akkor általában a fertőzött sejtréteg - alulról felfelé pótlódva - 2-3 hónap alatt lelökődik.

Tipp: ezalatt javasolt az óvszer alkalmazása az együttlétek során. Meg kell azonban jegyezni, hogy a gumi óvszer sem jelent százszázalékos biztonságot a vírusfertőzéssel szemben, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére. További tanácsok a szakemberektől kérhetők, akik javasolhatnak helyben ható vírusellenes kezelést is.

Ha már baj van.

Ha a méhnyakrák már kialakult, a méhet okvetlen el kell távolítani. A műtét típusa és a műtétet követő utókezelés módja a daganat korai vagy előrehaladott stádiumától függ. Az előrehaladott méhnyakrákok esetén leginkább sugár- vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Mindezekről bárki részletes felvilágosítást kaphat nőgyógyász vagy onkológus orvosától.

Fontos! Ilyenkor okvetlen érdemes immunerősítő kiegészítő kezelést is alkalmazni, mely segít a szervezetnek a kóros sejtek felismerésében és eltávolításában, ill. fitten tartja az ellenálló képességet.

A megelőzés a leghatékonyabb!

A méhnyakrák kialakulásának kockázata nagymértékben csökkenthető gondos, a szervezetünkért felelős egészségmegőrző magatartással.

 • A legfontosabb a rendszeres nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálat. A méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja, ha a rákmegelőző állapotot vagy a rák legkorábbi stádiumát időben észreveszik és kezelik.
 • Minden nőnek ajánljuk, hogy beszélje meg nőgyógyászával a rendszeres ellenőrző vizsgálatok ütemezését! A nőgyógyászati vizsgálatok, illetve a citológiai vizsgálatok kezdetének ajánlott időpontja: a 18. életév, vagy a nemi élet megkezdésének időpontja, amennyiben az a 18. életév előtt kezdődött.
 • A vírusfertőzések harmada kezelés nélkül is meggyógyulna. Ebben a spontán gyógyulásban az immunrendszernek van fontos szerepe. Éppen ezért tanácsos helyes táplálkozással, természetes kiegészítőkkel, stresszcsökkentő módszerekkel az immunrendszerünket erősíteni, illetve az immunrendszerünk ellen ható tényezőket (pl. dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás) csökkenteni.
 • A fertőzésre való hajlam kellő higiénével, illetve tejsavbaktérium-tartalmú szerek időnkénti alkalmazásával is mérsékelhető.
 • Ha a citológiai vizsgálat pozitív, feltétlen érdemes a férfipartner szűrése is - hogy a nő kezelése eredményesebb lehessen, és a visszafertőződés esélye csökkenjen.

Gasparics Roland-dr. Balaicza Erika

Extra tippek

 • Mivel erősíthetjük immunrendszerünket és védhetjük a szöveteket HPV-fertőzés esetén? Mit tehetünk, ha már kialakult a daganat? Ajánlottak:
 • a nagy adagban adott szerves vitaminok (béta-karotin, C-, E-vitamin, B 3 - és B 6 -vitamin, folsav, Q 10 - és Q 1 -vitaminok), a sejtvédő nyomelemek (cink, szelén, króm, germánium.)
 • az immunerősítő gyógynövények: fagyöngy, la pacho tea, macskakarom, kasvirág, kamilla, citromfű, grépfrútmagkivonat, legyezőfű, ginszengfélék
 • egyes szervkivonatok: lép, csecsemőmirigy- és májkészítmények (hazánkban sajnos nem kaphatók!)
 • alkylglycerol - a cápamáj/porcból kivont hatóanyag is fokozza az immunsejtek aktivitását
 • enzimek: ananászból, papayából, noniból
 • antioxidáns hatóanyag-tartalmú növényi szerek: flavonoidok (pl. szőlőből), sejtvédő festékek (tőzegáfonya, áfonya, sárgarépa, sütőtök, cékla.)
 • daganatnövekedést fékező aminosavak és búzacsíra-készítmények
 • egyéb antioxidánsok: kevesen tudják, hogy a melatonin az egyik legintenzívebb antioxidáns anyag, amit a szervezet (tobozmirigy) termel. Jelentősen felgyorsítja a sejtek regenerálódóképességét.
 • többszörösen telítetlen zsírsavak: nagy adagban adott linolénsav és omega-3, 6 zsírsavval (ligetszépe, borágó, szőlőmagolaj, szója-, kukoricacsíra-olaj, halolaj) növeli az immunsejtek aktivitását, és csökkenti a gyulladáskészséget.
| HPV, humán papilloma vírus, méhnyakrák
2004-01-27 13:39:23


Vitaminok és sport

A táplálkozás nélkülözhetetlen elemei a vitaminok. Ezek olyan szerves vegyületek, melyeket a szervezet nem képes szükségletének megfelelően elkészíteni, ezért hiány...


A világ legkövérebb embere 175 kilót fogyott, hogy megoperálhassák

A világ legkövérebb embere lefogyott 175 kilót és így alkalmas lett arra, hogy sebészi úton kezeljék kóros elhízását - jelentette a Notimex mexikói hírügynökség a...


Étrend kiegészítő a cukorbetegség megelőzésére

A Melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az erjeszthető rostban dús étrend megakadályozza a cukorbetegség kialakulását eger...


Sok napsütés várható a héten

Hűvösebben indul a hét, a leghidegebb órákban mínuszok is lehetnek, a maximumok 15 Celsius-fok körül alakulnak, de napsütéses, száraz idő lesz a jellemző, a hét vég...


Megkezdődött a nyári időszámítás

Megkezdődött a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. A módosítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje is.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^