Stressz elleni stratégiák

Selye óta tudjuk, hogy a stressz építeni és rombolni is képes. Mindez csak mennyiség és hatásidő kérdése. Kevés olyan betegség létezik, aminek kialakulásában a tartós káros stressz, a distressz ne játszana szerepet. Allergia, gyulladás, máj- és epepanaszok, gyomorfekély, colitis, magas vérnyomás, diabétesz és rák… – mind stresszfüggők.
De aktuális kedélyállapotunk egyik fő meghatározója is a stressz, illetve az a helyzet, amit annak élünk meg. Tartsuk hát kézben, hogy megelőzzük a nagyobb bajt!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(4):11-11   Celsus Kft. | Kovács, R.
A pozitív stressz lendületbe hoz, és csúcsteljesítményekre sarkall. Ezzel szemben a negatív tartós stressz betegséget okoz! A pulzus, a lélegzet, a szívverés szaporábbá válik, hormonok áramlanak a vérbe. A következmények: magas vérnyomás, fejfájás, szív- és gyomorpanaszok, feszültségek stb… A stressz legismertebb okozói a munkahelyi leterheltség, a kapcsolatainkban előforduló problémák, a zaj és az időhiány. Ezek leghatásosabb ellenszere a hatékony relaxálás. Kapcsoljon ki végre egy kicsit!

Váratlan stressz leküzdésére javasolt

Ujjpulzus-visszajelzés: ha nyomás alatt érzi magát, vonuljon el három percre oda, ahol nem zavarják! Illessze úgy össze két kezét, hogy szemben lévő ujjhegyei érintsék egymást! Nyomja össze ujjait annyira, hogy a pulzust az ujjhegyekben érezze! Csukott szemmel nyugodtan lélegezzen.

Részleges izomlazítás: belső nyugalmunk és az új energiával való feltöltődés érdekében mindenhol végrehajtható! Kezeit szorítsa ökölbe, alkarját feszítse meg! Ezután lazítson, s élvezze a fesztelenség érzését! Vállait ezt követően húzza a fülek irányába, fejét öt másodpercen keresztül nyomja hátrafelé! Végezze el mindezt láb- és csípőizmaival!

Pulzus- és fejmasszás: a következő shiatsu-gyakorlat segít, hogy gondolataink összeszedettebbé váljanak: 15 másodpercen keresztül az óramutató járásával megegyezően masszírozza jobbcsukló-pulzusát bal keze ujjvégeivel, majd illessze össze két kezét úgy, hogy ujjvégei érintkezzenek! Ezt követően fejbőrét az óramutató járásával megegyezően masszírozza 15 másodpercen keresztül! Kis szünettel ismételje!

Szín-lazítás: pozitív érzéseket ébreszt, és a test energiaközpontjait aktiválja.

Dőljön nyugodtan hátra, és képzelje maga elé a zöld szín egyik árnyalatát – a zöld a pihenés és az oldottság színe! Többször alaposan lélegezzen ki! Képzelje el eközben, hogy minden zavaró, terhelő dolog elhagyja testét! Összpontosítson a szívére, engedje, hogy a megnyugtató zöld szín mintegy három percen keresztül a szívén keresztül áramoljon! A gyakorlat végén szorítsa kezét ökölbe, és nyújtózkodjon nagyot!

A figyelem elterelése: ahhoz, hogy szükség esetén megőrizze hidegvérét, tartson tudatosan 5 perc szünetet! Nézzen ki az ablakon, hagyja gondolatait csapongani, járjon egyet, vagy élvezettel fogyasszon el valamilyen gyümölcsöt!

Hosszú távú stresszlevezetés

Jóga: a test és lélek gimnasztikája. Abban segít, hogy megleljük belső egyensúlyunkat, kiváltképp stressz, hormonális zavarok és pánikrohamok esetén.

Masszázs: jót tesz stressz, bezártságérzés, fejfájás, nyak-, hát- és válltájon jelentkező izommerevség esetén, felpezsdíti a nyirokkeringést. Nem szükséges mindig szakértőt hívni, magunk is eltanulhatunk bizonyos mozdulatokat.

A lábon található reflexzónák masszázsa: hatásos magas vérnyomás és emésztési problémák esetén, oldja a stresszt és a feszültséget. Tanácsos szakembert felkeresni.

Meditáció: balzsam a testnek és léleknek, javítja a jó közérzetet, pozitív gondolkodásra serkent, fokozza az önbizalmat, a toleranciát. Célszerű hetente legalább háromszor végezni!

6 gyors tipp

1. Megnyugvásul: helyezze kezeit a hasára, lélegezzen mélyet! Tartsa bent rövid ideig a levegőt, majd fújja ki! Ismételje meg többször!

2. Fejfájás esetén: cseppentsen hideg, nedves zsebkendőre rozmaringolajat, és helyezze a homlokára!

3. A víz kikapcsol: engedje tele otthon a fürdőkádat, esetleg cseppentsen a vízbe néhány csepp Relax illóolajat!

4. Frissítő lábfürdő: vegyen 10 perces lábfürdőt úgy, hogy hideg vízbe borsmentaolajat cseppent!

5. Nyújtózkodás: álljon nyugodtan, vállszélességben terpeszben, karjait nyújtsa olyan magasra, amennyire csak tudja, majd lassan annyira hajoljon le, míg el nem éri a földet!

6. Lazító feszesség: feküdjön a földre, lélegezzen lassan! Lábfejétől kezdve felfelé haladva feszítse meg minden egyes izmát egy-egy másodpercre, majd lazítson!

Kovács Rita

|
2004-04-11 16:54:53


Gondok a partnerkapcsolatban

Partnerkapcsolati problémáink és az ezzel összefüggő rosszkedvünk, bizonytalanságaink, feszültségünk oka gyakran abban keresendő, hogy nem tudunk párunkkal őszintén ...


Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosságra ösztönző internetes játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítá...


Tanuljunk játszva Garfieldtól!

A gyerekeket elbűvölik a megoldatlan rejtélyek, az űr és a természet titkai, az építészet csodái. A Rejtélymánia című új Garfield matricagyűjtő album, mely a S...


Gyermekkori félelmek

A gyermekkori félelmek az első életévek fontos kísérői: védelmet nyújtanak a „világ meghódítása" közben, és elősegítik a lélek fejlődését.


A héten ismét melegszik az idő

A következő napokban ismét melegszik a levegő. Napközben többfelé 20 Celsius-fok felett, s helyenként a leghidegebb órákban is 10 fok körül alakul a hőmérséklet. Tú...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^