Hirdetés

Tavaszi hajhullás

Hajunk esztétikai minősége rendkívül fontos, hiszen ha nem vagyunk elégedettek a frizuránkkal, s ettől rosszul érezzük magunkat, az megkeserítheti mindennapjainkat. Nem csoda, hogy a hajhullás komoly pszichés problémákat okozhat.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(5):51-51   Celsus Kft. | Sziebig, T.

ideál: Milyen mennyiségű hajvesztés esetén beszélhetünk kóros hajhullásról?

Naponta 60- 100 hajszál elvesztése természetesnek mondható, ám ha ennél több hullik ki egy nap, azt mindenképpen kórosnak kell nyilvánítani! Természetesen nem szükséges számolni a hajszálakat, hiszen a 100 feletti mennyiség elvesztése fésülködés vagy hajmosás alkalmával nem kerüli el a figyelmet. Ilyen esetekben tanácsos szakember segítségét kérni.

ideál : Hányféle hajhullás létezik?

A tünetek alapján több típusút különböztethetünk meg.

Egyik gyakori formája, amikor a haj meglehetősen rövid idő alatt egyenletesen megritkul, s az ember azt veszi észre, hogy a kezében vagy a fésűben csomókban maradnak a hajszálak. Ez a típusú diffúz hajhullás bármikor előfordulhat, de többnyire tavasszal jelentkezik.

Abban az esetben, ha valamilyen góc (rossz fog, krónikus epegyulladás, nőgyógyászati probléma, krónikus mandulagyulladás stb) van a szervezetben, szintén kialakulhat hajhullás. Ennek egyik tünete lehet az előbbiekben említett tavaszi hajhulláshoz hasonló hajvesztés, azonban gyakran előfordul, hogy foltokban hullik ki a haj vagy más testszőrzet.

Továbbá létezik hormonális jellegű hajhullás, ami többnyire középkorú hölgyeknél jelentkezik. Ilyenkor fokozatos - elsősorban a fejtetőn kialakuló - hajvesztésről van szó.

Az említetteken kívül stresszhatás vagy hosszan tartó betegség, lázas állapot során is leállhat a normál hajképződés.

ideál : Mi okozhat diffúz hajhullást?

Általában valamilyen vitamin- vagy nyomelemhiány következtében léphet fel. Többnyire A-vitamin-, vas-, vagy cinkhiány figyelhető meg ilyenkor. A cink a vas után következő második legfontosabb nyomelem a szervezet számára. Hiánya sok esetben indokolja a kialakult panaszokat. A reformkonyha népszerűvé válásának egyik következménye, hogy egyre csökken a vörös húsok fogyasztása - ami a magyarok számára a cink legfőbb forrása - , s ha más úton nem pótoljuk, hiánytünetek alakulnak ki.

ideál : Mivel indokolható, hogy éppen tavasszal leggyakoribb a hirtelen nagy mennyiségű hajhullás?

A téli hónapokban vitaminokban, nyomelemekben szegényebb a táplálkozás, ami bizonyos hiánybetegségekhez vezethet, és gyakran hajhullást eredményez. Egyes esetekben megfigyelhető, hogy fogyókúra után alakul ki hasonló jellegű hajhullás, ha nem pótolják a vitaminokat és nyomelemeket. Mivel többnyire tél vége felé kezdenek az emberek heroikus fogyókúrákba, ezért az így kialakuló hajhullás is gyakran esik tavasz idejére.

A tavaszi hajhullás leginkább az alábbiakkal előzhető meg:

  • óvakodunk a heroikus fogyókúráktól, valamint attól, hogy
  • táplálkozásunk csak bizonyos ételcsoportokra korlátozódjon és
  • igyekszünk sok növényi élelmiszert fogyasztani.

ideál : Kinőhet-e a már kihullott hajszál helyén új?

Ha a szőrtüszők nem pusztultak el - mint például egy heges területen - , akkor igen . Belsőleg a felmerülő vitamint, illetve nyomelemet pótoljuk, külsőleg pedig a szőrtüszők vérellátását segítő különféle hajszeszek alkalmazását ajánljuk.

ideál : Mennyi idő múlva lesz látható eredménye a kezelésnek?

Nem szabad egyik napról a másikra csodát várni! A haj növekedése is lassú folyamat. Az eredmény általában hónapok, de legalábbis hetek múlva mérhető.

ideál : Van-e köze a hajvágás gyakoriságának a hajhullás megelőzéséhez?

Nincs, hiszen a hajvég már elhalt szövet. A haj esése, tartása jobb, ha egészségesek a hajvégek, de ezzel nem lehet a hajhullást megelőzni, illetve a haj sűrűségét növelni.

Sziebig Tímea

Tippek hajhullás ellen

Természetes ásványpótlók

  • Vas: máj, spenót, zöld növények
  • Cink: vörös húsok, dió, tenger gyümölcsei (elsőként az osztriga). A gabonafélék cinktartalma nem tud a szervezetben megfelelően felszívódni!
  • A-vitamin: sárgarépa, sütőtök, karotintartalmú növények

2004-04-22 19:20:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop