Hirdetés

Aktív babaprogram - Hatékony tervezés

Rohanó világunkban különösen fontos, hogy utódunk többféle szempontból is ideális időpontban lássa meg a napvilágot - hogy a párok mi tehetnek manapság azért, hogy termékennyé váljanak, és egészséges gyermekük szülessen? Sokat...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(9):20-23   Celsus Kft.

Éva és Richárd gyermeket akartak. A megfelelő időpont el is érkezett. Richárd mérnökként jól fizető állást kapott, Éva épp befejezte kötelező gyakorlatát egy általános iskolában. Kiszámították, hogy némi szerencsével gyermekük éppen az iskolaév végére születhet meg.

Sajnos azonban nem így történt. A várt gyermekáldás elmaradt. Éveken át... Éva egyre nyugtalanabb lett. Lehet, hogy meddő? Ő, aki alig múlt el 30 éves, és makkegészségesnek érzi magát?...

IDŐ OKOZTA PÁNIK

Talán a korszerű, nagy hatásfokú fogamzásgátló módszerek teszik, hogy sok nő abban a hitben él: terhessége éppoly pontosan kiszámítható, mint amennyire megakadályozható.

A többség, miután felhagy a védekezéssel, és a harmadik-negyedik ciklusa is "eredménytelenül" telik el, csalódott. Néhány hónappal később pedig pánikba esik. Pedig az ennél is hosszabb várakozási idő is normálisnak tekinthető. Annak a valószínűsége, hogy a "tettek mezejére lépését" követően, rögtön az első hónapban sikerül a megtermékenyítés, csupán 15%-os. Minden harmadik pár egy évnél hosszabb ideig vár a sikeres megtermékenyítésre.

A várakozási idő sok tényezőtől függ. Többek között az életkortól. A 40 éves asszonyok esetében ez több, mint duplája annak az időszaknak, amennyit egy 20 évesnek kell várnia gyermekáldásra. Ugyanakkor a fiatalabb férfiaknak - érthető módon - több és mozgékonyabb ondósejtjük van, mint idősebb társaiknak.

JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN...

Napjainkban a párok mintegy ötöde hiába vár gyermekáldásra. A valódi terméketlenség azonban ritka, csupán a párok 2,2%-a marad egy életre terméketlen. A többiek esetében valamikor mégiscsak megfogan, majd megszületik a rég várt utód.

Ha hónapról hónapra nem jelentkezik a baba, annak egyik oka az is lehet, hogy a pár együttlétének időpontja nem volt megfelelő. Hiszen a teherbe esés "misztériumára" - az esetek 3/4 részében - egy cikluson belül mindössze három napon van esély. Mégpedig tüszőrepedés és az azt megelőző két nap során. Éppen ezért sok pár alkalmazza a hőmérőzős módszert, ugyanis a tüszőrepedéskor megemelkedik a testhőmérséklet, és ezért úgy gondolják, hogy ez a megfelelő időpont az utódnemzésre. Az orvosok véleménye szerint azonban ez az időpont már túl késő.

A terhesség valószínűsége a tüszőrepedést követően és az azt megelőző hetedik napig gyakorlatilag nulla. A tüszőrepedést megelőző 6 nap alatt egészen az ovulációig ez az arány 8%-ról 36%-ra emelkedik.

FONTOS! A természetes családtervezés módszereinek segítségével könnyedén kiszámítható, hogy - normális esetben - a ciklus hányadik napján várható a tüszőrepedés, és ezzel együtt mikor is vannak a termékeny napok.

Ha ekkoriban a pár többször is él szexuális életet, jelentősen megemelkedik utóduk megfogantatásának, a terhesség kialakulásának esélye.

Az első sikertelenség után azonban nem szabad elkeseredni, legfőképp pánikba esni! Ezt az időszakot arra érdemes felhasználni, hogy a leendő anyuka és apuka a lehető legjobb egészségi állapotba kerüljön. Így a gyermeket váró párok nemcsak termékenységüket javítják, hanem csökkentik a vetélés és a magzati rendellenességek kockázatát is!

"IDŐ ELŐTTI" TERHESGONDOZáS

Akik tudatosan készülnek a gyermekáldásra, mielőtt "munkához látnának", jól teszik, ha alaposan kivizsgáltatják magukat, így még időben kiderülhet a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a pajzsmirigy működésének rendellenessége. Ugyancsak - még a terhesség előtt - kell kezeltetni a gombás fertőzéseket, a streptococcust, a chlamydiasist és a herpeszt, ezek ugyanis árthatnak a magzatnak.

A méhben található myomákat is meg kell vizsgáltatni, nem akadályozhatják-e a terhességet. Azoknak az asszonyoknak, akik még nem estek át rubeolafertőzésen - ez vérvizsgálatból kiderül -, feltétlenül tanácsos magukat beoltatniuk!

KÁRTÉKONY SZOKÁSOK

A dohányzás csökkenti a termékenységet. Férfiak esetében negatívan befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát, nők esetében kedvezőtlenül hat a peteérésre.

Mivel a nikotin a méhnyak váladékában, továbbá a méh nyálkahártyájában is felhalmozódik, nehezebbé válik a megtermékenyülés és a már megtermékenyített petesejt beágyazódása is.

Az erős dohányos nők koraszülésének kockázata háromszoros a nem dohányzó asszonyokéhoz képest! A fentiek alapján tehát mindenképpen tanácsos letenni a cigarettát.

Babavárás idején az alkoholfogyasztásában is mértéket kell tartani. Természetesen semmi kifogásolható nincs időnként egy-egy kis pohár borral szemben, ám a rendszeres alkoholfogyasztás megterheli a májat, ez pedig befolyásolja a hormonháztartást, s ezáltal a termékenységet. Ugyanakkor férfiak esetében a rendszeres ivás megnöveli a rendellenes hímivarsejtek részarányát.

Azok a nők, akik gyermeket szeretnének, jobban teszik, ha lemondanak a gyógyszerekről, hacsak azok szedése nem feltétlenül szükséges.

FONTOS! Ha az orvos antibiotikumot, kortizont vagy fájdalomcsillapítót akar felírni, mindig fel kell hívni a figyelmét a tervezett terhességre!

LE ÉS KI A FELESLEGGEL!

A jelentős túlsúly kibillenti egyensúlyából a hormonháztartást, és a ciklusok rendszertelenné válhatnak. Férfiak esetében az ondósejt-termelődés csökkenhet.

Ugyanakkor az is igaz, hogy azok a nők, akik nagyon figyelnek vonalaikra, esetleg túlzásba viszik a diétát, vagy versenyszerűen sportolnak, nehezebben esnek teherbe, hiszen szervezetük nem kockáztat meg egy újabb megterhelést, vagyis a terhességet. Tehát testsúly tekintetében is az arany középút a legideálisabb.

A szervezetben felhalmozódott méreganyagok, például a nehézfémek, a rovarirtók és a szintetikus anyagok ugyancsak rontják a termékenységet.

Sokszor előfordult már az, hogy a hosszabb terméketlenséget követő vizsgálatok során a páciensek szervezetében feltűnően magas arányban találtak az orvosok káros anyagokat. Ilyenkor cinket és szelént rendeltek az érintetteknek, hogy így kioldódjanak szervezetükből a nehézfémek.

Jó TUDNI! Egyes orvosok azt tanácsolják, hogy a gyermekvállalás előtt a leendő anyukák cseréltessék ki a még meglévő amalgám fogtöméseiket. Ennek a jelentőségét néhányan elbagatellizálják, pedig a beavatkozást követően számos olyan párnál köszöntött be a gyermekáldás, akik már évek óta hiába reménykedtek.

Sajnos a legtöbb környezeti méreg ellen alig tudunk védekezni. Ám az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás segíti szervezetünket abban, hogy a megterheléseket könnyebben viselje.

MI KERÜLJÖN A TÁNYÉRRA?

A sikeres megtermékenyítéshez sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szükség.

  • A B6-vitamin például a sejtosztódásban játszik fontos szerepet, s ezért oly fontos a terhesség alatt is. Ezenkívül ez a vitamin a folsavval, a pantoténsavval, a magnéziummal és a cinkkel együtt részt vesz a szexuálhormonok termelésében.
  • A B12-vitamin és a folsav a petefészek zavartalan működését segíti, hiánya negatív módon hat a termékenységre, és a magzat fejlődési rendellenességeinek kockázatát növelheti.
  • Az A-, C- és E-vitaminok hátráltatják a sejtkárosító molekulák tevékenységét, és védenek az örökletes betegségektől. Javítják az ondósejtek minőségét, és csökkentik a vetélés kockázatát.
  • Létezik egy "csodaszer", amelyet átlagos táplálkozással nem vehetünk magunkhoz a szükséges mennyiségben, és ez nem más, mint a cink. Nemcsak a szexuálhormonok termelődésében játszik fontos szerepet, hanem a spermium mennyiségét és a sejtek mozgékonyságát is javítja.

Azoknak, akik tudatosan készülnek a gyermekvállalásra, tanácsos a korábbiakhoz képest többet fogyasztaniuk ezekből az életfontosságú vitalizálóanyagokból.

Sajnos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás nehezen valósítható meg korunkban az iparilag feldolgozott tápanyagok és készételek korszakában. Még az sem tud mindent megtenni egészségéért, aki sok friss gyümölcsöt, zöldséget vásárol, és azokat kíméletesen készíti el, hiszen korunk modern mezőgazdasága olyannyira kilúgozza, kimeríti termőföldjeinket, hogy a növények eleve kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint régebben.

HASZNOSAK-E A "TERHESSÉGI VITAMINOK"?

Néhány nőgyógyászati rendelőben már táplálkozási szakértőtől is kérhetünk tanácsot azzal kapcsolatban, hogy miként változtassunk evési szokásainkon, amikor az anyaságra készülünk, illetve már babát várunk. Sok orvos képviseli azt az álláspontot, hogy a még terhesség előtt álló nőket is el kell látni vitamintablettákkal.

FONTOS AZ ELLAZULTSÁG!

A korábban leírtak betartása, illetve a legegészségesebb táplálkozás sem hozhatja meg a várva várt örömet, ha a test és a lélek azt jelzi vissza, hogy valójában nem lenne idő a gyermekre, hiszen a leendő szülők állandó stresszben élnek. A hosszan tartó megterhelés ugyanis aktivizálja a stresszhormonokat. Sok nő esetében ez azt jelenti, hogy átmenetileg megszűnhet a petesejtek termelődése, a férfiak esetében pedig drasztikusan visszaeshet az egészséges ondósejtek mennyisége. Akik tehát gyermeket szeretnének, kapcsoljanak kisebb sebességre! A normális ciklushoz ugyanis stresszmentesség, kipihentség és elegendő mennyiségű napfény szükséges. Jótékony hatásúak a lazító gyakorlatok, a jóga vagy a mértékkel űzött, nem megerőltető sport is. Tulajdonképpen minden engedélyezett, ami a közérzetnek jót tesz.

ÉRDEKES! Sok orvos számolhat be olyan esetekről, amikor olyan pároknál köszöntött be a gyermekáldás, akik többéves sikertelen próbálkozást követően már beletörődtek abba, hogy nem lesz gyermekük. Léteznek ugyanis olyan dolgok az életben, amelyek nem kényszeríthetők ki! Érdemes hát kellő alázattal viseltetnünk a bölcs természettel szemben!

PRAKTIKÁK ÉS TAKTIKÁK?

Sok babát akaró pár felteszi a kérdést: gyorsabban célba érhetnek-e, ha bizonyos praktikákat alkalmaznak? Nos, nézzünk ezek közül néhányat!

Néhány napos önmegtartóztatás termékenyebbé teheti-e a férfiakat?

A vélemények ezzel kapcsolatban megoszlanak. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a tíznapos szünet növelheti a megtermékenyítésre alkalmas ondósejtek számát. Másoknak az a véleménye, hogy egy egészséges párnak nincs szüksége ilyen megszorításokra. Legyenek együtt, ahányszor csak kedvük tartja, különösen a nő termékeny napjain!

Léteznek-e olyan testhelyzetek, amelyek kedvezően hatnak a megtermékenyítésre?

Az utódlás szempontjából hasznos lehet, ha a leendő anyuka aktus közben a hátán fekszik, és egy kispárnával alátámasztja medencéjét. Ebben a testhelyzetben az ondósejtek könynyebben jutnak a méhbe, illetve a petevezetékbe. Ugyanakkor erre egészséges, mozgékony ondósejtek esetében nincs szükség. Az sem előírás, hogy a nőnek az együttlét után sokáig fekve kellene maradnia, nehogy az ondósejtek kifolyjanak. Az a több-kevesebb idő, amit még amúgy is kedvesünk mellett töltünk, elegendő. Az ondóváladék egyébként körülbelül tíz perccel az együttlétet követően egyre folyékonyabbá válik, és egy része úgyis kiszivárog. Azok a sejtek, melyek a női szervezetben fölfelé vándorolnak, maximum 5 napig képesek megtermékenyítésre.

Fontos-e a fogamzás szempontjából, hogy az asszonynak legyen orgazmusa?

Nem. Az ondósejtek az orgazmustól függetlenül is megtalálják útjukat.

Igaz-e, hogy a gyermekes asszonyok könnyebben esnek teherbe?

Ha valakinek már van gyermeke, ez azt bizonyítja, termékeny és megtermékenyíthető. Amennyiben egyik félnek sincsenek egészségi problémái, nagyon jó az új terhesség esélye.

BESZÉDES ADAT

Statisztikailag kimutatható, hogy a fogamzásgátlót szedett asszonyok kereken 2 hónappal várnak többet a nagy eseményre, mint azok, akik korábban természetes módon védekeztek.

EZ NEM ÁLDOZAT!

A leendő gyermek egészsége érdekében fel kell hagyni a dohányzással! Ezt a szülők nem érezhetik áldozatnak, hiszen nem is az, hanem felelősségteljes kötelességük. De nem csak a leendő anyukának, hanem az apukának is le kell(ene) tennie a cigarettát, mivel a passzív dohányzás legalább olyan káros, mintha a kismama aktív dohányos lenne!

"VITAMINRABLÓ" TABLETTÁK

A hosszabb ideig fogamzásgátló tablettákat szedő nők vitamin- és ásványianyag-pótlásra szorulnak, ezek a tabletták ugyanis elvonják a szervezetből a vízben oldódó B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitaminok és a folsav egy részét, csökkentik a vérben található magnézium és cink mennyiségét, kiürítik a májban található A-vitamin-raktárt. Ezért tanácsos legalább egyévnyi szünetet tartani a tabletta elhagyása és az utódnemzés között. Ez idő alatt a nő szervezetének elegendő ideje van az újrafeltöltődésre.

K. R.

2004-08-30 18:24:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop