Kevesebb hússal a világ egészségesebb, hűvösebb és gazdagabb lenne egy tanulmány szerint

Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások - állítják a kutatók.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány elsőként mérte fel, hogy milyen egészségi és környezeti hatásai lennének, ha az egész világ áttérne egy sokkal inkább növényi alapú étrendre.

Az Oxfordi Egyetem élelmiszergyártást és -fogyasztást vizsgáló programjának munkatársaként dolgozó Marco Springmann, a kutatás vezetője szerint a kiegyensúlyozatlan étrend világszerte súlyos egészségi problémákat okoz és a világ táplálkozási rendszere felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyedéért.

Az intézmény kutatói megnézték, milyen hatásai lennének a század közepéig annak, ha az emberiség különböző étrendekre állna át. A szakemberek négyféle étrendet vizsgáltak: a jelenleg szokásosat; egy olyat, amely a globális irányelvekkel összhangban a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelését, a vörös húsok, a cukor, valamint a bevitt kalóriák csökkentését írja elő; a vegetáriánus- és a vegán étrendet.

Az eredmények azt mutatják, hogy a globális irányelvek szerinti étrend követésével évente 5,1 millió, a mindenfajta állati eredetű terméket nélkülöző vegán étrenddel 8,1 millió ember idő előtti halála válna megelőzhetővé 2050-ig. A globális irányelvek szerinti étrenddel 29, a vegetáriánussal 63, míg a vegánnal 70 százalékkal csökkenne az élelmezéssel összefüggő károsanyag-kibocsátás.

Ha a világ a fenti étrendekre átállna, évente 700-1000 milliárd dollárt lehetne megtakarítani az egészségügyben, míg a csökkenő üvegházhatásúgáz-kibocsátás gazdasági haszna az 570 milliárd dollárt is elérhetné.

A tanulmány készítői a regionális különbségeket figyelembe véve nézték meg, hogy az egyes területeken mely változtatások lennének a leghatékonyabbak.

A vöröshús-fogyasztás visszaszorításának Kelet-Ázsiában, Nyugat- és Latin-Amerikában lenne a legnagyobb hatása, míg a fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás Dél-Ázsiában és Fekete-Afrikában csökkentené leginkább a halálesetek számát.

Az átállás megvalósításához 25 százalékkal kellene növelni a globális gyümölcs- és zöldség-, illetve 56 százalékkal csökkenteni a vöröshúsfogyasztást. Az embereknek továbbá 15 százalékkal kevesebb kalóriát kellene bevinniük.

| életmód, környezet, felmelegedés, táplálkozás
2016-03-22 14:25:50


Sok napsütésre, de fagypont körüli hidegre is készülni kell a hétvégén

A hétvégén sok napsütés mellett csak helyenként lehet záporeső. Napközben 20 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, de a leghidegebb órákban már fagypont körüli ...


Nem segít a technológia

A lépésszámláló viselése nem segíti a lefogyást, közölte a Pittsburghi Egyetem kutatócsoportja a Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi folyóiratban.


Áder: a klímaváltozás következményeként számos egészségügyi problémával is szembe kell nézni

A klímaváltozás következményeként számos gazdasági, társadalmi, azon belül egészségügyi problémával kell a világnak szembe nézni - erről Áder János beszélt hé...


Mit egyen és mit ne a terhes nő?

Nagyon sok legenda kering arról, mit ehetnek és mit nem a várandósok. Az alábbiakban öt igent és öt nemet adunk közre ezzel kapcsolatban


Aludjon eleget és nem lesz kövér a gyerek

Az alvás fontos szerepet játszik az étvágy és a testsúly szabályozásában is. Az alvás és a testsúly közötti kapcsolat azért került a figyelem középpontjába, mert...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^