Hirdetés

A klímaváltozás és a betegségek terjedése

A globális felmelegedés olyan területekre is elvisz egyes betegségeket, ahol korábban alig fordultak elő - írták a Journal of the American Academy of Dermatology című folyóiratban közzétett tanulmány szerzői.

klímaváltozás, globális felmelegedés |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.


Az orvosoknak a diagnózis felállításakor figyelembe kell venniük ezeket a területi változásokat - figyelmeztettek a szerzők, akik egyes betegségek észak-amerikai elterjedésének módosulásait vizsgálták meg.

A Föld melegedésével sok mikroba olyan területeken is képes megélni, ahol korábban elpusztult volna. Az Egyesült Államokban például a kullancs terjesztette Lyme-kór esetszáma az 1995-ös nagyjából 10 ezerről 2013-ra mintegy 30 ezerre emelkedett, a rovar élőhelye pedig egyre északabbra terjed Kanada irányába.

Olyan helyeken, ahol az orvosok sose számítanának rá, például Kanadában, megjelentek a Lyme-kórt terjesztő kullancsok. A völgyláz, a tüdő gombás fertőzése ugyanígy terjed az Egyesült Államok délnyugati vidékén.

A dengue-, a csikungunya- és a zikavírust eredetileg afrikai és ázsiai szúnyogok terjesztik, amelyek azonban mára megérkeztek Észak-Amerikába, mivel egyre északabbra találnak megfelelő körülményeket maguknak. A korábban trópusinak nevezett kórok közül vannak, amelyek már elérték Texast és Floridát is.

A rendszeres feljegyzések kezdete óta a 17 legforróbb évet az utóbbi 18 évben mérték, a melegedés főbb okai az ásványi tüzelőanyagok elégetése és az esőerdők kiirtása.

A klímaváltozás következménye a bőrrák kockázatának növekedése is: ahogy az ózonréteg pusztul, egyre több a bőrdaganat. Két Celsius-fokos melegedés évente 10 százalékkal növelheti az esetszámot a szerzők szerint.

klímaváltozás, globális felmelegedés

2022-07-03 18:10:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop