Hirdetés

A légszennyezés növeli a folyók vízmennyiségét

A légszennyezés jelentős hatással van a folyók vízmennyiségére a Föld északi féltekéjén - derítették ki brit és francia kutatók.

klímaváltozás, légszennyezés, folyó |

MTI Hírek11

A légszennyezés a nap fényét tompítva gátolja a vízpárolgást, és így hatással van Földünk víztartalékaira - írták a szakemberek a Nature Geoscience című folyóiratban közzétett tanulmányukban, amelyben azt is kimutatták, hogy a légszennyezés csökkenése csökkenti a folyók vízmennyiségét.

A csoport Észak-Amerika, Európa és Ázsia egyes részeinek 20. századi meteorológiai adatait elemezte, mérlegelve a folyók vízmennyiségére hatást gyakorló számos más tényezőt, például a klímaváltozást, a légköri szén-dioxid-koncentrációt és a növényzet változását is.

Számítógépes modellezéssel kimutatták, hogy a folyók évenkénti változásán túl az aeroszolok légköri jelenléte folyamatosan növelte Európában és Észak-Amerikában a folyók vízmennyiségét. Néhány európai folyó esetében, mint a Duna, az Elba vagy az Odera a vízmennyiség 11-25 százalékos növekedését az aeroszolok jelenléte okozta.

"Észleltük a napfénytompítás hatását a folyóvizek mennyiségének növekedésére az északi félteke erősen iparosodott térségeiben. Úgy becsüljük, hogy a legszennyezettebb közép-európai folyómedencében ez a hatás mintegy 25 százalékkal növelte a vízmennyiséget 1980 körül, amikor a légszennyezés a csúcsán volt. Mivel a klímaváltozás egyik legnagyobb hatása a vízhiány lesz a jövőben, ezek az adatok fontosak a jövőbeli előrejelzések szempontjából" - magyarázta Nicola Gedney, a brit meteorológiai intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Azt már korábban megállapították a szakemberek, hogy a kéntartalmú szén elégetése az 1970-es évek végéig növelte a légkör aeroszol-tartalmát. Mivel az aeroszolok visszatükrözik a napsugárzást, csökkentik a Föld felszínére érő napfény mennyiségét.

A légszennyezés csökkentésére elrendelt intézkedések és a tisztább fűtőanyagokra való átállás megfordította a folyamatot Európában és Észak-Amerikában. Amikor Európában az 1990-es években jelentős mértékben javult a levegő minősége, az aeroszolok hozzájárulása a vízmennyiség növekedéséhez egyharmaddal csökkent a munkacsoport becslése szerint.

Ahogy folytatódnak az erőfeszítések a levegő megtisztítására, a folyómedrekben lévő víz mennyisége tovább csökkenhet - hívták fel a figyelmet a kutatók.

klímaváltozás, légszennyezés, folyó

2014-10-08 15:07:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop