Hirdetés

A városiasodás biodiverzitásra gyakorolt hatását vizsgálta egy tanulmány

A városiasodás biológiai sokféleségre gyakorolt hatását vizsgálták új tanulmányukban amerikai szakemberek, akik a témában összegyűjtött eddigi legnagyobb adathalmazt elemezve értékelték ki a biodiverzitás szintjeit az egész világra vonatkozóan.

környezet, urbanizáció, biodiverzitás |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A kutatók a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölték tanulmányukat. "Az eredmények szerint az urbanizáció hatására a városok nagyszámú növényt és állatot veszítettek el, ugyanakkor a jó hír az, hogy megőriztek bizonyos honos fajokat, ami a regionális és a globális biodiverzitás megőrzését célzó új irányelvek kidolgozására ad lehetőséget" - magyarázta Myla Aronson, a tanulmány társszerzője, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem kutatója.

"A tanulmány rávilágít azoknak a városi zöldterületeknek a fontosságára, amelyek a honos fajok és a vándorló állatok számára egyaránt fontos menedékhelyekké váltak" - tette hozzá a szakember. A nemzetközi kutatócsoport a világ különböző pontjain lévő 110 város növényfajairól és 54 város madárfajairól állított össze listát - adta hírül a BBC News.

"Azok a növények és madarak érdekeltek bennünket, amelyek a város minden pontján - az épületektől és utaktól kezdve, az elhagyatott telkeken és ipari területek át, egészen a gondozott, illetve természetes zöldövezetekig - megtalálhatóak, mert azt akartuk vizsgálni, hogy a városok összességében véve miként járulnak hozzá a biodiverzitás fenntartásához" - húzta alá Aronson. Az eredmények szerint a városok jóval kevesebb madár- és növényfaj számára biztosítanak életteret, mint a hasonló, de beépítetlen területek.

"Azon tény miatt, hogy a városok világszerte hasonló strukturális jegyekkel - épületek, utak - rendelkeznek, sokan úgy vélik, hogy a növény- és állatviláguk is hasonló, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján fekszenek. Kevés olyan, a galambokhoz és a nyári perjéhez hasonló állat, illetve növény van, amely a városok minden területén megtalálható, ugyanakkor a települések növény- és állatvilágának összetétele jól tükrözi az adott földrajzi térség egyedi természeti örökségét.

Az adatok szerint a városok összességében nézve a világon élő madárfajok majdnem 20 százalékának és az ismert növényfajok 5 százalékának adnak otthont. "A zöldövezetek megóvása, a honos növényfajok visszatelepítése és a biológiai sokféleség megőrzését segítő élőhelyek városon belüli kialakítása több madár- és növényfaj támogatását tenné lehetővé" - húzta alá a szakember.

Forrás és kép: BBC News Science & Environment

környezet, urbanizáció, biodiverzitás

2014-02-12 16:09:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop