Hirdetés

Drámaian nőtt a pajzsmirigyrákos gyerekek száma Fukusima környékén

Drámaian nőtt a gyerekek pajzsmirigyrákos megbetegedéseinek száma a fukusimai atomkatasztrófa környékén, 20-50 százalékkal magasabb, mint a más területen lakó gyerekeknél - állapította meg egy friss kutatás.

sugárzás, sugárfertőzés, Fukusima, pajzsmirigyrák, atomkatasztrófa |

MTI Hírek12

A kutatók úgy vélik, az eredmény ellentmond a kormányzati álláspontnak, mely szerint csupán a kiterjedtebb szűrések miatt diagnosztizálnak több esetet a 2011. márciusi földrengés és szökőár okozta atomkatasztrófa környékén.

A fukusimai prefektúra területén élő 370 ezer gyerek többségét ultrahanggal vizsgálták 2011 márciusa óta, és az augusztusban kiadott, legfrissebb adatok alapján 137-nél diagnosztizáltak vagy gyanítanak pajzsmirigydaganatot. Ez 25-tel több eset, mint egy évvel korábban.

Más területeken egymillió gyerek között egy-két megbetegedés fordul elő a becslések alapján.

"Ez 20-50 százalékkal több, mint ami normálisan előfordulhatna. A vártnál gyorsabban is emelkedik az esetek száma" - mondta Cuda Tosihide, az Okajamai Egyetem kutatója, az Epidemiology című szaklap friss számában megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az 1986-ban bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa óta a gyermekkori pajzsmirigyrákot az orvostudomány egyértelműen a sugárzás számlájára írja. Ha kezelik, ritkán válik végzetessé, különösen, ha korán felfedezik, ám a gyógyult páciensnek élete végéig gyógyszert kell szednie.

sugárzás, sugárfertőzés, Fukusima, pajzsmirigyrák, atomkatasztrófa

2015-10-08 21:30:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop