Hirdetés

Már négy atomreaktor üzemel Japánban

A japán Kansai Electric Power Co. energiaszolgáltató vállalat pénteken üzembe helyezte a Fukui atomerőmű egyik reaktorát és ezzel négyre emelkedett a Japánban üzemelő atomreaktorok száma.

Fukusima, sugárzás, atomerőmű, nukleáris katasztrófa |

MTI Hírek13 | MTI

A négyes számú reaktor előreláthatólag szombatra kerül az önfenntartó láncreakció állapotába és hétfőn kapcsolhatják áramellátó hálózatra.

Japánban a 2011-es fukusimai atombaleset után az összes atomerőművet leállították és fokozott biztonsági követelményeket kielégítő felújításnak vetették alá. A baleset előtt az atomerőművek Japán áramellátásának több mint 30 százalékát fedezték. A japán kormány 2030-ra az áramellátás 20 százalékát fedezné atomenergiával.

A fukusimai atombaleset előtt működő több mint ötven atomreaktorból 43 minősül újraindításra alkalmasnak és ezek közül 24-nél kezdték meg az engedélyezési eljárást.

Három atomreaktor ezek közül már áramot táplál be az országos hálózatba.

A Kyushu Electric Power Co. áramszolgáltató vállalat Sendai erőműve Kagoshima prefektúrában tavaly augusztusban két reaktorblokkal kezdte meg az áramtermelést, az idén január végén pedig a Takahama erőmű hármas blokkját indították újra.

A Fukui erőmű után a Shikoku Electric Power Co. egyik blokkját indítják újra hamarosan.

A Takahama erőmű és a most újraindított Fukui erőmű reaktorai kevert urán-plutóniumoxid, más néven a MOX üzemanyaggal működnek.

Fukusima, sugárzás, atomerőmű, nukleáris katasztrófa

2016-02-29 13:48:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop