Hirdetés

Napfogyatkozás – Jó tipp!

A napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem nyújt megfelelő védelmet, illetve távcsövön, látcsövön vagy fényképezőgépen keresztül is kockázatos figyelni a pénteki csillagászati jelenséget.

napfogyatkozás, vakság, camera obscura |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tanácsa szerint a napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el: egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk - például gombostűvel - és a Nap képét ezzel vetítjük ki egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget.

A szakértők szerint azokat a kisgyermekeket, akik még nem képesek felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg olyan fedett helyre kell vinni, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni - olvasható az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető, ám ezeket is csak akkor szabad használni, ha biztosan megfelelő védelmet nyújtanak. A szakemberek szerint a szűrőszemüveg viselése előtt figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást, meg kell győződni arról, hogy a szemüveg rendelkezik-e megfelelő minősítéssel, illetve, hogy nem sérült-e a szűrő.

Megfelelő szűrőn keresztül a Napnak elég halványan, az égnek teljesen feketén kell látszania, ha nem így van, akkor nem szabad használni a szemüveget. Optikai eszközökkel - távcső, látcső, fényképezőgép - soha nem szabad a Napot nézni, szűrőszemüveggel sem visel.

napfogyatkozás, vakság, camera obscura

2015-03-20 18:20:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop