Hirdetés

Rohamosan fogy a gleccserekkel borított terület a Mount Everesten

A globális felmelegedés következtében az elmúlt 40 évben 10 százalékkal megfogyatkoztak a Csomolungma (Mount Everest) gleccserei - közölte szerdán a térség egyik kínai kutatója a Hszinhua hírügynökséggel.

környezet, éghajlat, Csomolungma, globális felmelegedés |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A megállapításra hosszan tartó távérzékelésre és helyszíni megfigyelésekre alapozott munkával jutottak - mondta el Kang Si-csang, a Kínai Tudományos Akadémia tibeti fennsíkot kutató intézetének munkatársa, aki maga is részese volt kutatóexpedícióknak.

Az így keletkezett olvadékvíz-tavak a négy évvel korábbi állapotuknak a 13-szorosára dagadtak. A gleccserek rendkívül érzékenyek a hőingadozásra, ezért kiváló eszközei a megfigyeléseknek - tette hozzá.

A tibeti fennsík gleccsereinek területe körülbelül 50 ezer négyzetkilométer, ez a Kínában található összes hasonló, mozgó jégtömeg 80 százalékát teszi ki - számolt be a szakember.

Kang utalt arra, hogy gleccserek fogyatkozása, olvadása a 20. század jelensége, a folyamat felgyorsulását az 1990-es évektől tapasztalták. A jégtömbök, jégpiramisok erdői immár csak a magasabb régiókban találhatók meg, a gleccsereken pedig mind több a repedés, amelyek egyre nagyobbak.

A világ tetejének is nevezett térségben, ahol a Föld legmagasabb pontja is található, a gleccserek a belföldi folyók és tavak vízforrásául szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy vízellátásuk folyamatosan csökkenni fog, a folyók áramlása idővel lelassul.

környezet, éghajlat, Csomolungma, globális felmelegedés

2014-04-23 15:36:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop