Hirdetés

Több mint 100 milliárd euróba kerülnek a környezetszennyezés következményei Franciaországban

Párizs, 2015. július 15., szerda (MTI) - Több mint 100 milliárd euróba kerülnek Franciaországban a környezetszennyezés következményei az egészségügyben, a foglalkoztatásban és a mezőgazdaságban - derült ki egy szerdán nyilvánosságra hozott szenátusi jelentésből.

környezetszennyezés, egészségügy, mezőgazdaság, légszennyezés |

MTI Hírek12

"A légszennyezés nem egyszerűen egészségügyi, hanem gazdasági aberráció is" - olvasható a tanulmányban, amely szerint a 101,3 milliárdos összeg meghaladja a francia oktatási tárca éves költségvetését, és évente 1680 eurót (509 ezer forint) jelent lakosonként.

"Kolosszális összegre számítottunk, de azért nem ekkorára" - mondta a jelentéstevő Leila Aichi Zöld-párti szenátor a France2 közszolgálati televízióban.

A szenátor szerint még így is a legalacsonyabb becslésről van szó, miután Franciaország le van maradva a kérdést illető kutatások terén. Egyes szennyezések hatásait egyáltalán nem vizsgálják, ahogy a többféle szennyezés "koktélhatásai" sem teljesen ismertek.

A tanulmány a környezetszennyezésből adódó betegségek kezelésének költségeit, az emiatti betegállomány és a vállalatok produktivitására gyakorolt hatások összegét, a mezőgazdasági termelés visszaesését, a biodiverzitás csökkenését és az épületkárosodások kijavításának költségeit is figyelembe vette.

A légszennyezettség egészségügyi költségei évente 68 és 97 milliárd euró között mozognak a jelentés szerint, a nem egészségügyi költségek mintegy 4,3 milliárd euróra becsülhetők. A társadalombiztosítás 650 ezer nap betegállományt regisztrál évente légszennyezési okok miatt, és mintegy 42 ezer haláleset hátterében is a környezetszennyezés áll.

A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy jóllehet a levegő összességében kevésbé szennyezett, a szennyezettség jellege megváltozott: nem annyira az ipari zónák területén jellemző, hanem a közlekedéssel, a fűtéssel és a mezőgazdasággal terjed.

A bizottság 61 intézkedést javasol, többek között "valódi környezetvédelmi adópolitikát" a már meglévő szabályok kiegészítésére, a közlekedésben például a benzin és a gázolaj adóztatásának fokozatos kiegyenlítését 2020-ig, és a tiszta közlekedési ágak (a hibrid és az elektromos járművek, a vasúti teherszállítás) fejlesztését. Az agrárágazatot illetően pedig a szenátorok szerint vizsgálni kellene a gazdák körében az egyes rákbetegségek okozta halálesetek magas számát.

Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter a szerdai kormányülést követően ígéretet tett arra, hogy a jelentés nyomán "nagyon határozott intézkedéseket" jelent be jövő héten a tárca.

"Gyorsan kell cselekedni ezzel az egészségügyi és súlyos gazdasági problémával szemben, és a probléma mértékének megfelelő döntéseket kell hozni. Ha nem cselekszünk, nem lesz bocsánat. Többé senki nem mondhatja, hogy nem tudtuk, többé senki nem mondhatja, hogy még nem jött el az idő, többé senki nem mondhatja, hogy majd később meglátjuk, most kell meghozni a döntéseket" - mondta a miniszter.

környezetszennyezés, egészségügy, mezőgazdaság, légszennyezés

2015-07-16 12:31:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop