Hirdetés

Veszélyezteti a spanyol tengerpartokat a klímaváltozás

Akár egy negyvenméteres sávot is elveszíthet tengerpartjából egyes szakaszokon Spanyolország az éghajlatváltozás miatt 2050-re, mert az emelkedő tengerszint súlyosan erodálja a turisták által is kedvelt földközi-tengeri partokat - számolt be egy friss kutatásról csütörtökön az El País című napilap online kiadása.

klímaváltozás, környezetvédelem, Spanyolország, emelkedő tengerszint |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A spanyol mezőgazdasági minisztérium megbízásából készített vizsgálat szerint a globális felmelegedés hatására a tengerszint körülbelül 60-70 centiméterrel emelkedik meg az 1986 és 2005 közötti átlaghoz képest a spanyol partoknál az évszázad végére, a Kanári-szigeteknél ennél több, akár 80 centiméter is lehet. A vízszintemelkedés miatt jelentősen csökkeni fognak a parti területek, a kutatók előrejelzése szerint 2050-re átlagosan 20-40 méternyit foglalhat el a víz a tengerpartból.

Ez azonban a legrosszabb forgatókönyv, amely akkor valósulhat meg, ha nem tesznek óvintézkedéseket a bolygó felmelegedésével szemben, hogy csökkentsék az üvegházhatást - hívta fel a figyelmet Inigo Losada kutatási igazgató.

Spanyolország számára ez különösen fontos, mivel a mediterrán tengerpartok népszerű célpontjai a turistáknak. Az idegenforgalmi bevételek harmada ebből származik. Számítások szerint a partok pusztulásával az országot 500 millió és négymilliárd euró (150 és 1240 milliárd forint) közé tehető anyagi kár érheti.

A kutatási igazgató szerint a jövőben gyakoribbá válnak a rendkívüli áradások. Példaként említette, hogy múlt télen az észak-spanyolországi Cantabria partjainál hatalmas hullámok csaptak ki a partra, elsodorva embereket és autókat. A tengerpartok beépítése akadályozza a klímaváltozáshoz való természetes alkalmazkodást, így a szárazföld erodálódik - tette hozzá.

Száz évvel ezelőtt Spanyolország 8000 kilométeres partszakaszának csupán 12 százalékát használták, 2006-ra azonban már 75 százaléka épült be, illetve hasznosult valamilyen más módon. A legutóbbi, 2009-es felmérés szerint több mint 15 millióan élnek a tengerparti városokban.

Sociedad

klímaváltozás, környezetvédelem, Spanyolország, emelkedő tengerszint

2014-09-26 16:11:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop