Hirdetés

Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de sok egyszerű megoldás létezik, az alábbiakban ezekről lesz szó.

influenza, tünetek, házi módszerek |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Igyunk elég folyadékot

Az influenza kiszáradást okoz, különösen, ha lázzal, hányással vagy hasmenéssel jár. A kiszáradás ellen a víz kiváló, de ihatunk gyümölcselveket, ásványvizet is. Koffein tartalmú italokat lehetőleg ne fogyasszunk, mert ezek vízhajtó hatásúak. Enyhíti a torokfájást a gyógytea mézzel. Hányinger esetén csak szürcsöljük az innivalót, mert a nagy kortyok hánytathatnak. Az elegendő folyadékbevitel jele a víztiszta vizelet. Alkohol fogyasztása semmiképpen nem javallott.

Párásítsuk a szobát

A párás levegő enyhíti az orrdugulást. Jó megoldás, ha a fürdőszobában a forró vizes csap megnyitásával párát csinálunk, vagy ha bekapcsoljuk a párásító készüléket, de utóbbi esetben óvakodjunk a penésztől és más szennyező anyagoktól.

Inhaláljunk

Ez is régi jó módszer, forraljunk fel vizet, vegyük le a tűzről, és törülközővel befedett fejünket tartsuk fölé. Még hatásosabb, ha a vízbe menta vagy eukaliptusz olajt csöpögtetünk. Vigyázat: asztmásoknak nem ajánlott!

Meleg borogatás

A homlokra és az orra feltett meleg vizes borogatás enyhíti a fejfájást és az arcüreg fájdalmát.

Szopogassunk cukorkát

A köhögéscsillapító vagy torokfertőtlenítő pasztillák meglepően hatásosak lehetnek köhögés, torokfájás esetén.

Gargarizáljunk sós vízzel

Segít megszabadulni a garaton lerakódott váladéktól, ami különösen fekvés után képződik.

Sós vizes orröblítés

Az orrdugulás és orrcsöpögés ellen használ, megelőzhető vele az arcüreg gyulladás is. Léteznek külön erre a célra kifejlesztett eszközök, de ha a tenyerünkből felszívjuk a vizet, az is jó.

Egy tányér leves segít

Az aggódó szülők évszázadok óta meleg tyúkhúslevessel kínálják a beteget. Egy 2000-ben készült amerikai vizsgálat megerősíti a jótékony hatást felső légúti fertőzések esetén, de a gondoskodás pszichés előnyei is nagymértékben közrejátszanak ebben. Jobban érezzük magunkat a tudattól, hogy van, aki készít nekünk egy tányér levest.

Maradjunk ágyban

Közhely, de igaz, figyeljünk arra, mit diktál a szervezetünk. Ha lefeküdni kívánunk, tegyük azt, ne erőltessük se a mozgást, se a munkát. A pihenéssel is az immunrendszert erősítjük.

Legyen, aki gondoskodik rólunk

A lázat nem viheti le, a torokfájást sem enyhíti, mégis, ha van valaki, aki betakargat és az ágyba visz egy pohár teát, máris gyorsabb a gyógyulás. Ne utasítsuk vissza, sőt kérjük családunk, barátaink segítségét.

Kapcsolódó rovat: Influenza

Forrás: WebMD

influenza, tünetek, házi módszerek

2019-01-07 16:20:59

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop