Vita a mobiltelefon magzatkárosító hatásáról

Egy vitatott amerikai állatkísérlet eredménye szerint a mobiltelefon sugárzása károsan hathat a magzat agyfejlődésére.

ADHD, figyelemzavar, mobiltelefon | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Vemhes egereket egy aktív mobiltelefon közvetlen közelébe helyeztek, azt tapasztalták, hogy a megszületett kölykök a hiperaktivitás, szorongás és sérült emlékezőtehetség jeleit mutatják. A kontrollcsoportban ugyanez nem volt megfigyelhető.

A kutatók a változásokat az agy homloklebenyében található neuronok fejlődési rendellenességének tudták be, szerintük lehet, hogy ugyanez érvényes az emberekre is.

Hugh Taylor, a Yale professzora szerint elképzelhető, hogy részben a mobiltelefonok felelősek egyes viselkedési zavarok emelkedő számáért, mint például a figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség.

Más szakemberek azonban élénken tiltakoztak az ellen, hogy a kutatók megállapításait emberekre vonatkoztassák. Eric Taylor professzor, a londoni King’s College pszichiátere szerint a tanulmány semmiféle kapcsolatot nem mutat ki a mobiltelefon sugárzása és az ADHD között. Az ADHD esetek számának emelkedését ugyanis már több mint 20 éve észlelik, továbbá több gondosságot igényel az is, hogy állatkísérletek eredményeit emberre közvetlenül vonatkoztassák.

The Telegraph
| ADHD, figyelemzavar, mobiltelefon
2012-04-02 09:16:17


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^