Hirdetés

A pletyka közösségteremtő ereje

Nem a bulvárlapokban, hanem egy tudományos folyóiratban jelent meg cikk a pletykáról, ráadásul annak pozitív aspektusáról. A Personal Relationships (Személyes kapcsolatok) című folyóirat közli a pletyka és a barátság kapcsolatáról szóló tanulmányt, amelynek végkövetkeztetése így hangzik: az enyhén negatív pletyka megerősítheti az új barátságokat.

pletyka, barátság |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


A kutatás vezetője az oklahomai egyetem pszichológusa, dr. Jennifer Bosson. A kutatócsoport a fenti megállapítás ellenére sem állítja, hogy csak a negatív pletyka éltetheti a barátságokat, kialakulhatnak pozitív alapokon is. – Bár fontos a barátságban a közös pozitív hozzáállás, úgy tűnik, van valami különlegesen izgalmas és jó abban, hogy a másokkal kapcsolatos problémáinkat, elítélő véleményünket megoszthatjuk a hozzánk közel állókkal.

A pletyka tudományos meghatározással „egy jelen nem levő harmadikról szóló személyes információk cseréje, amely értékelése szerint lehet pozitív vagy negatív”. Ez azt jelenti, hogy a pletyka lehet ronda vagy kedves, de mindig olyasvalakiről szól, aki nincs ott.

A kutatók egyetemistákon tanulmányozták a pletyka és a kapcsolatok közötti összefüggéseket. Az első kísérletben 30 résztvevőnek egy legközelebbi személyt kellett megneveznie, aki nem lehetett rokon.

Ezután megkérték őket, hogy idézzék fel kapcsolatuk kezdetét, és a közösen kedvelt vagy nem kedvelt dolgokat vagy személyeket. Az eredmények azt mutatták, hogy egy baráti kapcsolat kezdetén több negatív, mint pozitív véleményt osztottak meg egymással a barátok másokról beszélgetve.

A második kísérletben 88-an vettek részt, csak itt már három kívülállóhoz való közös viszonyukról kellett színt vallaniuk. Itt is hasonló eredményre jutottak, mint az első esetében.

A harmadik kísérlet más jellegű volt. A résztvevők hangszalagról fiktív személyeket hallottak beszélgetni, és az ő jellemzésükön keresztül vontak le a kutatók következtetéseket a barátságukról, amelyet szintén az egyik szereplő iránti nemtetszés táplált.

A kutatók szerint a kísérletük, és az arról írt tanulmány nem támogatja vagy helyesli a pletykát még a barátság érdekében sem. Mindössze arra kívántak rámutatni, hogy számtalan hátránya mellett a másokról nem túl erősen megfogalmazott negatív vélemény kialakíthat vagy megerősíthet interperszonális kapcsolatokat.

pletyka, barátság

2016-02-03 15:55:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop