Hirdetés

Egyre emelkedik a válások száma Csehországban

Válással végződik a házasságok kétharmada Csehországban. Ezer cseh állampolgárra jelenleg 4,1 házasság és 2,7 válás esik - derült ki a legfrissebb, 2013-as statisztikai adatokból, amelyeket a Tyden című hetilap közölt legújabb számában.

házasság, válás, család |

MTI Hírek12 | Kokes, J.

Míg a válások száma az utóbbi évtizedekben fokozatosan növekszik, az új házasságok száma folyamatosan csökken. 1990-ben ezer személyre még évente 8,8 házasság esett, 2000-ben 5,4, míg 2013-ban már csak 4,1 házasság.

"Ez részben annak következménye, hogy megváltozott a lakosság életkori összetétele. Egyre csökken a fiatalok, tehát a várható házasulandók száma" - jegyezte meg Tomás Fiala szociológus. A másik tényező pedig az, hogy a cseh fiatalok többsége, a statisztikák szerint több mint 60 százaléka, manapság a hivatalos házasság helyett egyszerű párkapcsolatban él. Ennek tudható be, hogy a csehországi újszülöttek mintegy 60-70 százaléka házasságon kívüli kapcsolatból születik - mutatott rá a prágai gazdasági főiskola szociológusa.

Ami a válásokat illeti a csehek az ötödik helyen vannak Európában. A cseheken kívül csak a dánok, a lettek, a svédek és a litvánok válnak gyakrabban. A listavezető Litvánia, ahol ezer állampolgárra 3,5 válás esik évente. Litvánia ugyanakkor a házasságok terén is listavezető: ezer emberre 6,9 házasság esik évente.

A Tyden szerint a legkevesebb válás Máltán van: ezer lakosra 0,8 válás esik évente. A második helyen Ciprus áll ezer állampolgárra eső évi egy válással.

házasság, válás, család

2015-07-22 22:53:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop