Hirdetés

Válás

A válásnak számos oka lehet, itt most csak azokat a nagyobb eseményeket soroljuk fel, amelyeket sok házasság nem bír ki.

házasság, válás |

InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.


Betegség

Ha a házasfelek egyike súlyosan megbetegszik, megváltozik a kapcsolat. Egy új vizsgálat szerint a válások száma 6 százalékkal magasabb, ha a feleség lesz beteg. Minden bizonnyal azért, mert a férfiak nehezebben birkóznak meg azokkal a feladatokkal és felelősségekkel, amelyeket korábban a feleségük viselt.

Munkahelyváltozások

Egy 2011-es vizsgálatból megtudhatjuk, hogy a munkanélkülivé vált férfiak gyakrabban hagyják ott a feleségüket, és őket is valószínűbb, hogy elhagyják. Bármelyik fél veszíti is el a munkáját, a stressz mély nyomokat hagyhat a házasságon is. A házasfelek boldogtalanságának nem feltétlenül a munkahely elvesztése az oka, hanem minden olyan változás, amely a pénzügyi helyzetet, a napirendet vagy a szabadidőt érinti. Ilyen lehet akár egy új, netán előnyösebb állás is.

Szülés

Gyakori válóok, ha ez egyik házasfél akar gyereket, a másik nem. Még akkor is kibékíthetetlen ellentét alakulhat ki azonban kettejük között, ha mindketten készek a gyermekvállalásra. A párok 67 százaléka jelentette, hogy kevésbé boldognak találta a házasságát a gyerek születése utáni első évben.

A gyerek jellemző oka a stressznek, és gondokat okozhat a házasságban. A kommunikációs készség igen lényeges a feladattal való megbirkózásban. A már eleve szorongó vagy depressziós fél még nehezebb idők elé nézhet.

Különélés

Felmérések szerint, ha a házasfelek egyike tartós kiküldetésben van, vagy katonai szolgálatát teljesíti, megnő a válás kockázata, és a kockázat egyenesen arányos a külön töltött idő hosszával. Azoknak a pároknak is, akik munka vagy más okból önként vállalják a különélést, ha ugyanezzel a problémával nem is kerülnek szembe, megsínyli a házassága a tartós különélést. Működhet azonban a dolog, ha a két partner külön-külön is jól érzi magát, és mindenekelőtt megbízik a másikban.

Trauma

Ha egy pár együtt él át valamilyen balesetet, szerencsétlenséget, az közelebb hozhatja, de akár el is távolíthatja őket egymástól. Van, akinek a seb begyógyulásához el kellene engednie a fájdalmas élményt, de a másik állandóan emlékezteti az átélt borzalmakra.

Ha kirepülnek a gyerekek

Idővel sok házaspár érzi úgy, hogy elvesztette a kapcsolatot a másikkal, hiányzik az intimitás, akár szexuális, akár érzelmi vagy mindkettő. Vannak, akik a problémáik megoldásával megvárják, míg a gyerekek elköltöznek, mások viszont éppen ilyenkor hirtelen rájönnek, hogy már nincs mit mondaniuk annak, akivel hajdanán házasságot kötöttek.

Hűtlenség

Természetesen ez is szerepel a listán, de nem annyira előkelő helyen, mint gondolnánk. Néha éppen hogy jól sül el a dolog, egy-egy viszony segíti a házasfeleket abban, hogy átbeszéljék a problémáikat, és közösen keressék a megoldást. Máskor viszont éppen egy harmadik jelenti az utolsó cseppet a pohárban.

Mi tegyünk?

A viharokat sikerülhet leküzdeni, bármilyen életeseményről legyen is szó, ha megvan bennünk a szándék, és ha nyitottak, őszinték vagyunk a partnerünkkel. Ne féljünk segítséget kérni, ha másképpen nem tudjuk megoldani a válságot.

Health

házasság, válás

2015-05-26 23:23:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop