Hirdetés

A meditáció véd a depressziótól

A meditáció egyik fajtája éppen olyan jól véd a depresszió kiújulásától, mint a jelenleg forgalomban lévő antidepresszánsok - állapította meg egy 424 résztvevővel végzett összehasonlító vizsgálat. Az eredményeket a The Lancet brit orvosi hetilap új számában közölték.

meditáció, depresszió, antidepresszáns |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A két évig tartó kutatás ideje alatt a korábban depresszióban szenvedő résztvevők egyik fele antidepresszánst kapott, a csoport másik fele úgynevezett éber figyelmen alapuló kognitív terápiában (Mindfulness-Based Cognitive Therapy, MBTC) részesült.

Arra tanították meg a pácienseket, hogy ismerjék fel és fogadják el a negatív gondolataikat és érzéseiket, és kezeljék őket ahelyett, hogy visszacsúsznának a depresszióba.

Nyolc terápiás csoportos ülésen vettek részt a páciensek, ezen kívül otthon is minden nap gyakorolniuk kellett. A következő hónapokban további négy ülés lehetőségét ajánlották fel nekik. A két év alatt minden résztvevőt rendszeresen megkérdeztek kedélyállapotáról.

A meditációs terápián részt vevő betegeknél 44 százalékos volt a visszaesési arány, az antidepresszánssal kezelteknél 47 százalék körüli - olvasható a tanulmányban.

Az MBCT emberek milliói számára lehet alternatív terápia - vélte Willem Kuyken kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa. Adatai alapján öt, depresszión átesett páciensből négy visszaesik, ha sem gyógyszeres, sem kognitív terápiát nem kap.

meditáció, depresszió, antidepresszáns

2015-04-21 23:04:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop