Hirdetés

Mellszépítés: a méret lenne a lényeg?

Ha mellplasztikáról beszélünk, mindenkinek rögtön Pamela Anderson hatalmas szilikonmellei jutnak az eszébe. Pedig a mellplasztika gyűjtőfogalom: beletartozik a kisebbítés is, vagyis a lógó mell korrekciója, a műtéttel eltávolított mell felépítése, sőt a férfiakon végzett nőiesmell-eltávolító műtét is...

mellplasztika, mell, implantátum |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(5):62-63   Celsus Kft. | Dénes, V.

Őszintén a mellplasztikáról

A szép mell erotikus - a plasztikai sebészek pedig segíthetnek, ha valaki többről álmodik vagy kevesebbet szeretne...

DIPLOMA A FALON

A nőies idomok minden méretben megoldhatók, mégpedig úgy, hogy később feleslegessé válik a melltartó. Ez sok hölgynek vonzó. Ám, mielőtt még kés alá feküdnénk, keressük a plasztikai sebész szakorvosi diplomamásolatát a rendelő falán! Ha nem leljük, nyugodtan kérdezzük meg, van-e magyar diplomája az orvosnak!

TINIKNEK TILOS! A fiatal lányok sokszor azért fordulnak plasztikai sebészhez, mert zavarja őket, hogy az eddigi megszokottnál nagyobb a mellük, vagy épp ellenkezőleg: siettetni szeretnék a „nővé válást". Ám 15-17 évesen nem javasolt a mellműtét! Csak akkor gondolkozzunk el rajta, ha már kialakult a végleges forma és azzal tényleg baj van!

VAN, AKI KISEBBÍTTET...

A túl nagy mellű nő sokszor szenved, mert a túlsúlytól fáj a háta, a vállövi izmai meg feszülnek, az állandó melltartóviseléstől pedig ekcémássá válhat a bőre. Emel lett még pszichikai problémát is okoz a túlméretezett kebel. Ilyen esetben mindenképpen megkönnyebbülést hozhat a műtét.

ALAPOS TÁJÉKOZTATÁS

Akár nagyobb, akár kisebb mellet szeretnénk, a plasztikai sebésznek a beavatkozás előtt alaposan tájékoztatnia kell bennünket az operáció részleteiről, és arról, hogy miként fog kinézni a mellünk végleges formájában és mi történik a műtőben. Előnyökről-hátrányokról is szólnia kell, akárcsak a kockázatokról!

TIPPEK

A Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) tagjai megfelelő képzésben részesültek, és folyamatos utóképzési programban vesznek részt! Érdemes tájékozódni erről a honlapról: www.plasztika.net

OLYAN MELLET SZERETNÉK...

Minden orvosi beavatkozásnak vannak kockázatai! Fontos, hogy ezeket még a mellműtét előtt részleteiben is megismerhessük.

MÉRLEGELJÜNK! Egy műtét előtt úgy az érintettnek, mint a sebésznek egyaránt a várható eredményt kell mérlegre tennie a meglévő kockázati tényezőkkel szemben. Előfordulhat, hogy az orvos rámutat elképzelésünk valamely hibájára. (Például, nem állna jól nekünk a Pamela Anderson-féle méret...) Fogadjuk el a szakember tanácsát, hiszen az esztétikai műtétek nem sablonműtétek! Személyre szólóan kell megtervezni a legapróbb részleteiket is!

A MEGFELELŐ ORVOS

Akár mellkisebbítésre, akár -nagyobbításra készülünk, figyeljünk a következőkre!

  • Hallgassuk meg a szakember tanácsait, de csak akkor vágjunk bele, ha tökéletes biztonságban érezzük magunkat az orvos kezei között!
  • Ha van olyan ismerősünk, aki már átesett plasztikai műtéten, és tetszik is az eredmény, kérjük el a sebész nevét és címét!
  • Ha hirdetés alapján választunk sebészt, akkor keressünk fel több rendelőt is! Az előzetes vizsgálat alapdíja általában nem magas, két-háromezer forint. Ennyit megér, hogy személyes benyomásokat szerezzünk!
  • Ne hagyjuk magunkat siettetni, alaposan fontoljunk meg minden előnyt és hátrányt! Mérlegeljük a kockázati tényezőket, a szövődmények lehetőségét!
  • Csak az a sebész tud megfelelő eredményt elérni, aki türelmesen végighallgat bennünket, s partnernek tekint a műtét megtervezésében.
  • Figyeljük meg, hogy az orvos kérdez-e betegségeinkről, gyógyszerérzékenységről! Ha igen, akkor körültekintő, s ez jó jel!
  • Aki gyakran és sok hasonló műtétet végez, nem lehet rossz választás. Kérdezzünk rá a tapasztalatokra, és nézzük meg az „előtte-utána"-fotókat is!
  • Ha van mód, éljünk a komputeres megjelenítés lehetőségével! Segítséget adhat a műtét várható eredményével kapcsolatban. De ne kápráztasson el a látvány, mert nem lesz garantáltan ugyanaz a végeredmény!

IMPLANTÁTUMOK

A protézis típusának, formájának és méretének kiválasztása még a műtét előtti lényeges feladat!

FONTOS! Ügyeljünk a CE-minősítésre! Az implantátum lehet sima vagy texturált felületű, tartalmát tekintve pedig többféle.

  • Szilikon : napjainkban széles körben használt, alapvető anyag mindennapi életünkben. Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre ennél jobb alternatív lehetőség. Az orvostudomány és a sebészet más területén is használnak szilikonból készült implantátumokat és orvosi eszközöket.
  • Sóoldat : az ezzel feltöltött protézis nagyon kicsi metszéssel behelyezhető, de formája mindig feltűnőbb. A fiziológiás sóoldat biztosan nem káros, ha kijut a protézis belsejéből.
  • Hidrogél : a protézisekkel szembeni követelmény, hogy anyaguk legyen biztonságos, képlékeny, mégis formatartó. Ezeknek a követelményeknek megfelel a hidrogél, amit sokan a szilikon alternatívájának, a jövő töltőanyagának tekintenek.
  • Szójaolaj : a klinikai kipróbálásra használt szójaolajjal töltött protézisek nagy publicitást kaptak a médiában, miután az USA-ban kipattant a „szilikonbotrány". A klinikai tapasztalatok azonban nem támasztják alá a kezdeti bizakodást. A vizsgálati eredmények egyértelműen mutatják, hogy a szójaolaj néhány év alatt „elhasználja" a protézisek falát, és így kiáramolhat belőle.
    NE FELEDJE! Ma már egyértelmű a világ szakembereinek állásfoglalása: szójaolajjal töltött protéziseket nem szabad beültetni!
  • Kohezívgél: a ma használtak közül a legkiválóbbnak tekintett anyag. Bizonyított, hogy nincs sem immunológiai, sem rákkeltő hatása. Ezekben a protézisekben a gél olyan, mint a kocsonya. Formatartó, még molekuláris kiáramlás sincs, akkor sem folyik, ha kettévágják. Biztonságos és természetes a tapintása, alig különíthető el a mell mirigyállományának tapintásától. Egyetlen hátránya, hogy kissé drágább, mint az egyszerű szilikonzselé jellegű protézisek.

ÉRDEMES TUDNI! Minden implantátum beültetése után fellép egy teljesen normális idegentest-reakció, de ez nem immunbetegség!

„FORMABONTÁS"

A mell formáját többféle módon lehet befolyásolni, így például a protézis elhelyezésével, illetve a katalógusból kiválasztható implantátum formájával, mely lehet kerek, csepp formájú és anatómiai implantátum is. Alapja pedig kerek vagy ovális, profilja standard vagy magas profil.

Dénes Vanda

mellplasztika, mell, implantátum

2006-05-11 01:05:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop