Stressz anyagi gondok miatt

Az amerikai gazdaság fekete hete után a stresszel foglalkozó szakemberek szerint lesz, aki kitépi a haját, míg mások elintézik egy vállrándítással az egészet. Mindegy, mekkorát bukik valaki, a reakció az egyéntől függ.

stressz, anyagi gondok | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A pszichológusok szerint a reakcióbeli különbséget nem feltétlenül valakinek a bankszámláján levő összege határozza meg. Egyénenként változik, hogy valakinek éppen csak megfájdul a feje vagy súlyos fóbiája alakul ki.

– A lényeg az, hogy valaki milyennek fogja fel a saját veszteségét, és hogyan volt képes eddigi életében megbirkózni a veszteséggel – mondja Kathleen Gurney kutató. Szerinte a pénzzel kapcsolatos érzéseik alapján az emberek típusokba oszthatók – a vadászok, a törtetők, a maximalisták, stb., és ezek a típusok eltérően viselik el a csődöt is.

A pénzügyi stressz mindössze abban különbözik a párkapcsolat vagy a betegség miatti stressztől, hogy általában váratlanabbul éri az embert. Nincs annyi előjele, és nehezen megjósolható a kimenetele is. Ezért alakul ki az a képzet, hogy az emberek erősebben reagálnak rá.

A szervezetben ugyanazok a folyamatok játszódnak le a pénzügyi válságok okozta stressz esetén is, rövidtávon megnő a stresszhormon szintje, emelkedik a pulzusszám, vagy átmeneti álmatlanság léphet fel. A stressz hosszú távon gyulladást, krónikus álmatlanságot okozhat, és gyengíti az immunrendszert.

Vannak, akik annyira megrettennek az anyagi nehézségektől, hogy fóbia alakul ki náluk, nem nézik meg, és nem fizetik ki a számláikat, a postájukat sem bontják ki.

Érdekes, hogy mivel az ember agya társadalmi csoportokban fejlődött ki, mások véleményét gyakran fogjuk fel a sajátunkénak. Ha valaki látja, hogy mások pánikba esnek, ő is pánik-üzemmódba kapcsol. Még ha saját magának nincs is problémája, ha minden nap a pénzügyi és hitelválságról hall a médiában, könnyen magával ragadja az általános stressz.

Megoldásként azt ajánlják a kutatók, hogy közelítsünk objektívan a helyzethez. Vajon valójában elveszítjük a fejünk felől a fedelet? A következő, hogy egyszerű, logikus lépéseken gondolkodjunk, például ott spóroljunk, ahol tudunk. A harmadik, hogy végezzünk minél több fizikai munkát, mozogunk, de a legfontosabb, hogy minden gondunkról nyíltan beszéljünk másokkal.

ABC News
| stressz, anyagi gondok
2008-09-30 21:30:13


Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.


Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta kedd...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellett...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^