Hirdetés

A férfiak is aggódnak külsejük miatt

Bár manapság inkább arról hallani többet, milyen káros hatással vannak a kifutón látható csontsovány modellek és színésznők a nők egészségére, egy kutatás szerint a férfiak épp úgy szenvedhetnek, ha nem hasonlítanak Michelangelo Dávid-szobrára.

testkép |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

– A saját testükről alkotott kép nem csak a nők számára okoz gondot – mondja Deborah Schooler, a Brown-egyetem kutatója, aki azt vizsgálta, milyen hatással van a média sugallta kép a férfiak önbecsülésére. – Ez a férfiakat is érinti, és mint ilyen, oda kell rá figyelni.

Korábban a kutatás természetes módon irányult a nők és a veszélyes étkezési szokások felé, amelyeket a testről alkotott képhez fűződő érzelmek váltottak ki. Ha vizsgálták is ezt a problémát a férfiak körében, akkor sem a megfelelő kérdéseket tették fel, mondja a kutató.

– Ha a férfiakat a testsúlyukról kérdezzük, nem érünk el vele célt – állítja Schooler. – A férfiakat más „valós testi” tényezők izgatják, mint például az izzadás, a szőrzet vagy a testszag.

Egy 184 egyetemi hallgató körében végzett kutatás során kiderült, minél több médiát „fogyasztottak” ezek a fiatalemberek, különösen zenés klipeket vagy reklámokat, annál kényelmetlenebbül érezték magukat a testükkel kapcsolatban.

Azt is megállapították a kutatók, hogy ezek a negatív érzelmek a fiatalemberek szexualitására is hatással vannak, agresszívebb, kockázatosabb szexuális viselkedésformákhoz vezetnek.

Mindez vajon azt jelenti-e, hogy az Átlag Jancsiknak, ahogy a kutatók nevezték a többséget, nem egészséges a Michelangelo vagy a reklámok által megjelenített izmos, vékony test után vágyakozniuk? Nem, mondják a kutatók, hacsak nem fajul el a probléma, nem tesz valakit megszállottá a testével kapcsolatban.

Egyes kutatók szerint a férfimodellekkel kapcsolatban az a pozitívum, hogy egészséget sugároznak, és amikor a diabetesesek száma egyre nő, nem ártana egy kis fogyás senkinek.

A férfiideál bizonyos időközönként változik. Volt, hogy a Marlboro-reklámok szőrös, nyers férfija volt a divatos, mostanában inkább a sima testű, karcsú szörfös vagy úszó fiúk szolgálnak példaképül.

Ha a férfiak nem is beszélnek erről annyit, sőt, titkolják a testükről alkotott képükkel kapcsolatos érzéseiket, számukra is nagyon fontos, hogy jól nézzenek ki.

The Associated Press
testkép

2012-09-06 09:39:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop