Az ész nem gazdagít

Aki okosabb, nem mindig gazdagabb is. Amerikai kutatók egy vizsgálatuk során megállapították, hogy ha valakinek magasabb az IQ-ja, az még nem jelenti azt, hogy több pénze is van a bankban.

IQ, gazdagság | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Egy országos felmérésből kiderült, hogy az átlag alatti vagy átlagos intelligenciával rendelkezők épp olyan jómódúak lehetnek, mint azok, akik hasonló körülmények közt élnek, de magasabb az IQ-juk.

– Az emberek pusztán azért, mert okosak, nem lesznek gazdagok is – mondja Jay Zagorski ohiói kutató. – Az IQ nincs összefüggésben a gazdagsággal. És valakit az sem véd meg az anyagi nehézségektől, ha nagyon eszes.

A kutatók több mint 7 ezer, 1957 és 1964 között született amerikai adatait vizsgálták meg. Az kiderült, hogy a magasabb IQ magasabb fizetéssel járhat együtt, de a magasabb jövedelem ellenére valakinek a vagyona és az IQ-ja között nem állapítottak meg összefüggést.

– A legtöbb ember számára a pénzügyi siker többet jelent, mint pusztán a jövedelmet – mondja Zagorski. – Meg kell teremteni egy bizonyos jómódot, hogy meg tudjunk birkózni az élet viharaival, és fel tudjunk készülni a nyugdíjas éveinkre.

Az áttekintésből az is kiderült, hogy azok, akiknek magasabb volt az IQ-juk, még valamivel könnyebben is kerültek anyagi zavarba, mint alacsonyabb IQ-val rendelkező társaik.

| IQ, gazdagság
2016-03-15 20:54:23


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellett...


Tizenéves lányok gondjai - 1. rész

Az alábbi igen vegyes témákban egy közös: mindegyik a tizenéves lányok életét keserítik meg, az internet veszélyeitől a rossz leheletig. Arra is kitérünk, mit tehetü...


Egyre több a boldogtalan tizenéves lány Nagy-Britanniában

Egyre több a magát boldogtalannak tartó tizenéves lány Nagy-Britanniában - derült ki a The Children's Society nevű brit civil szervezet éves jelentéséből, amely szerint...


Mit okoz a tartós stressz?

Szívbetegség, reflux, fekély, szorongás, cukorbetegség vagy akár pánikzavar is kialakulhat a tartós stressz miatt. Emellett tenziós fejfájás, alvászavar és depresszió...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^