Eutanáziát támogató feleségére bízta a francia bíróság a gyógyíthatatlan, bénult férfit

Egy francia bíróság az eutanáziát támogató felesége gondnoksága alá helyezte csütörtökön azt a nyolc éve vegetatív állapotban lévő, lebénult francia férfit, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását tavaly engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága, de a 39 éves beteg szülei ezt meg akarják akadályozni.

eutanázia, bulvár | MTI Hírek13 | Venczel, K.
A 2008-ban autóbalesetet szenvedett Vincent Lambert esete miatt három éve ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban.

A Reims egyetemi kórházában kezelt és mesterségesen életben tartott férfiról orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani. A beteg felesége és nyolc testvére közül hat ezért három évvel ezelőtt az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte. Ezt a férfi mélyen vallásos, római katolikus szülei viszont a kezdetektől fogva ellenzik.

A reimsi bíróságtól a kórház kérte, hogy jelölje ki azt az embert, aki törvényesen képviseli a beteget, s a bíróság a mesterséges életben tartás leállítását évek óta kérő feleséget nevezte meg, az ő gondnoksága alá helyezte a férfit.

Gérard Chemla, a beteg unokaöccsének - a szintén a kezelés leállítását kérő Francois Lambertnek - a jogi képviselője úgy fogalmazott, hogy a döntéssel a bíróság "visszaállította a feleség szerepét".

A kórház 2014 januárjában döntött a kezelés leállításáról, a szülők azonban azonnal a helyi bírósághoz fordultak, amely el is rendelte a kezelés folytatását. Anyja szerint Vincent Lambert még "jelen van", és kommunikál velük. A feleség válaszul az Államtanácshoz, a francia legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért, az pedig jóváhagyta az orvosi döntést. Ez volt egyénként az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága - amelyhez ismét a szülők fordultak - 2015 júniusában jóváhagyta az Államtanács döntését, amely a francia bírák által megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez megerősítette a kezelőorvosok diagnózisát, és a helyi közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott, úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget "hagyják meghalni".

A strasbourgi bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert, akinek foglalkozása pszichiátriai ápoló, a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák.

A reimsi bíróság a csütörtöki döntéssel hat évre jelölte ki gyámnak a beteg feleségét, Rachel Lambert-t, és helyettesének egy családi egyesületet nevezett meg. Az ügyész a családon kívüli gyám kijelölését kérte a bíróságtól, s mellé két helyettest javasolt, köztük egyiknek a feleséget.

Jean Paillot, a szülők ügyvédje szerint a bíróság "nem jó döntést hozott".

"Családi konfliktusról van szó, amelynek Rachel is a részese, nem semleges, még akkor sem, ha feleségként legitimnek tekinthető" - mondta az ügyvéd, aki nem zárta ki, hogy a szülők ezt a döntést is megfellebbezik.

A beteg unokaöccse a France Info hírrádióban elmondta, hogy a döntés nem változtat semmit a férfi kezelésén, mert az kizárólag a kórházon múlik. Mostantól viszont nem a szülők dönthetik el egyedül, hol tartsák életben a beteget. Ők ugyanis - a feleség ellenkezésének dacára - többször megpróbálták áthelyeztetni fiukat más egészségügyi intézménybe.

| eutanázia, bulvár
2016-03-10 21:20:53


Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.


Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta kedd...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellett...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^