Hogyan állnak önbecsülés dolgában az egyes népek?

Egy nemzetközi kutatás eredménye szerint az élen a szerbek állnak, Japán az utolsó, az Egyesült Államok a hatodik.

önismeret, önbecsülés | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A tízes toplista a következő: Szerbia, Chile, Izrael, Peru, Észtország, Egyesült Államok, Törökország, Mexikó, Horvátország, Ausztria. A lista végén ezek az országok állnak: Dél-Korea, Svájc, Marokkó, Szlovákia, Fidzsi-szigetek, Tajvan, Cseh Köztársaság, Banglades, Hongkong, Japán.

Ötvenhárom országban közel 17 ezren válaszoltak a kérdésekre, minden országban férfiak és nők vegyesen. A legtöbben az egyetemisták közül küldték vissza a kérdőíveket. A résztvevők száma országonként változott, Ciprusról 59 válasz érkezett, míg az Egyesült Államokból több mint 2700.

A felmérés során a válaszadóknak meg kellett mondaniuk, mennyire értenek vagy nem értenek egyet az olyan állításokkal, mint „Éppen olyan jól meg tudok csinálni bármit, mint mások”, „Pozitívan viszonyulok saját magamhoz”, vagy „Mindent egybevetve azt hiszem, az életem egy nagy kudarc”.

A magukat nagyra becsülőknél három dolog közös volt: nagyobb valószínűséggel voltak extrovertált természetűek, kevésbé voltak neurotikusak, és nagyobb valószínűséggel szerelmesek.

Az önbecsülés megóv a szorongástól, mondják a kutatók, hiszen a magas pontszámok általában alacsony neurózis-értékekkel jártak együtt. Számítanak a kulturális különbségek is. A középmezőnyben általában azok az országok foglaltak helyet, ahol kevesebb figyelmet fordítanak az önbecsülés kérdésére.

| önismeret, önbecsülés
2016-03-18 11:07:00


Nyugodtabb lesz, egyen zöldséget!

A zöldségfogyasztás jó a stressz ellen a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.


Save the Children: önpusztítással válaszolnak a szíriai gyerekek az őket érő stresszre

Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá - írta kedd...


Ez a nap is jól kezdődik!

Néha arra gondol, valami komoly baja van, mert reggelenként úgy érzi, képtelen felkelni az ágyából? Ne aggódjon, fáradtságáért valószínűleg csupán „belső óráj...


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


A stressz korai jelei, stresszkezelés

A stressz elől nincs menekvés. Még a kéthetes vakációnk alatt is elképzelhető, hogy egyszer csak kiborulunk a koktél árától, vagy halálra idegesít a strandon mellett...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^