Hirdetés

A kerékpározás egészséges

A kerékpározás még akkor is jót tesz az egészségnek, ha figyelembe veszik a nagyvárosok szennyezett levegőjét vagy a közlekedési balesetek kockázatát - derült ki egy francia tanulmányból. A francia Egészségvédelmi Intézet (Invs) lapjában ismertetett, egy európai kutatási program keretében Barcelona 3,2 milliós agglomerációjában végeztek vizsgálatot.

mozgás, kerékpározás, egészség |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kutatók azt vizsgálták, hogyan hat az egészségre, ha az autós utazás idejét csökkentik az "aktív mozgás", vagyis a kerékpározás, a gyaloglás vagy a közösségi közlekedés javára, különös tekintettel arra, hogy az ingyenes önkormányzati kerékpárhálózat 2007-es bevezetése hogyan hatott egyes betegségekre: a szív- és érrendszeri betegségekre, a demenciára, a 2-es típusú cukorbetegségre, az emlő- és a vastagbélrákra.

Az ingyenes kerékpároknak köszönhetően fokozott testmozgás évente 12 életet mentett meg, szemben a közlekedési balesetek miatt évente 0,03 százalékkal, a szennyezett levegő belégzése miatt 0,13 százalékkal magasabb halálozással - olvasható a tanulmányban.

A több kerékpározás és gyaloglás csökkenti a légszennyezést, az ingyenes kerékpárok hálózata a becslések szerint a széndioxid kibocsájtás évente mintegy 9000 tonnás csökkenését eredményezte.

A francia városokban a kerékpározás a közlekedés 2-15 százalékát teszi ki a 2012-es országos felmérés adatai alapján. Egyes európai városokban - köztük Amszterdamban - az arány meghaladja a 20 százalékot.

mozgás, kerékpározás, egészség

2015-10-07 14:06:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop