Hirdetés

Budapesti konferencián tart előadást a Cooper-teszt kidolgozója

A fizikai állapot felmérésére világszerte évtizedek óta alkalmazott Cooper-teszt, az állóképességet mérő 12 perces futás kidolgozója, Kenneth H. Cooper a legismertebb előadója a Minőségi testnevelésről szóló, szerdán kezdődő budapesti nemzetközi konferenciának.

Cooper-teszt, testmozgás, állóképesség, 12 perces futás |

MTI Hírek11


Balogh Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke a keddi háttérbeszélgetésen elmondta: a csütörtökig tartó eseményen a testnevelés legjelesebb hazai és nemzetközi szakértői arra keresik a választ, miként lehet elérni, hogy a testnevelés ne csak a legtehetségesebb gyerekek kiváltsága legyen, és minden iskolás számára biztosítani lehessen a testmozgás lehetőségét.

"Elsősorban az a fontos, hogy a magyar sport utánpótlásbázisát szélesítsük, ha pedig több sportoló gyerek közül több tehetség kerül ki, az már csak hab a tortán" - fogalmazott az elnök, aki emlékeztetett arra, hogy amíg 1990-ben még 1 millió, 2010-ben már csak 250 ezer igazolt sportoló volt Magyarországon, és ezt a számot sikerült mostanra 330 ezerre emelni.

A konferencián az MDSZ meghívására részt vesznek Magyarország és az Európai Unió döntés-előkészítő és döntéshozó szerveinek, valamint további rangos hazai és nemzetközi szakmai érdekvédelmi szervezetek képviselői, a tudományos munkában élen járó felsőoktatási intézmények oktatói, valamint a világhírű texasi Cooper Intézet alapítója, a 83 évesen is aktív Kenneth H. Cooper.

"Az elhízás a kor egyik legnagyobb világméretű problémája. Amíg 1990-ben az emberek 13 százaléka volt túlsúlyos, addig 2010-re ez az arány elérte a 33 százalékot" - jegyezte meg a sajtóeseményen Kenneth H. Cooper, aki 1969-ben kezdett el foglalkozni a brazil labdarúgó-válogatott fizikai felkészítésével, s a csapat egy évvel később Pelé vezérletével világbajnokságot nyert. Hozzátette: a mai amerikai gyerekek egyharmada 50 éves korára cukorbeteg lesz. Ezzel szemben a rendszeres fizikai aktivitással az élettartam akár hat évvel is meghosszabbítható.

A világszerte elismert szakember, valamint Don Disney, a Cooper Intézet oktatási igazgatója a konferencián előadást tart majd a gyermekek egészségre neveléséről, a gyermekkori elhízás okairól és megelőzéséről, illetve az amerikai FITNESSGRAM alapján kidolgozott NETFIT-ről, vagyis az MDSZ-szel közösen kifejlesztett Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztről, amelyet a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően vezetnek be mintegy 3600 iskolában, 900 ezer diák részvételével. Az eddig több mint 60 ezer kilométert lefutott Kenneth H. Cooper személyes példájával is igazolja, hogy rendszeres testmozgással és megfelelő életmóddal az egészség hosszú távon is megőrizhető.

"A 2012-ben bevezetett mindennapos testnevelés, az egészségvédő testmozgás és a NETFIT mind-mind olyan beavatkozások, amelyek nem csupán a kontinensen, hanem annak határain kívül is egyedülállóak. A rendszerrel tudományos komplexitásában, mindkét fél aktív részvételével itt és most találkozhat először az érdeklődő szakmai közönség" - jelentette ki Balogh Gábor, aki Cooperrel együtt szeretné, ha Magyarország egyfajta kiemelt központ lenne, és a NETFIT rendszert az unió több tagállama is átvenné.

A konferencián - melyet többek között Agata Dziarnowska, az Európai Bizottság sport és kulturális főigazgatóságának sportért felelős igazgatója nyit meg - a részvétel az érdeklődők számára ingyenes.

Kenneth H. Coopert kedden hivatalában fogadta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A sportért és oktatásért is felelős miniszter - az Emmi közleménye szerint - tájékoztatást adott arról, hogy a kormány kiemelt feladatának tekinti a gyermekek egészséges mentális, szellemi és fizikai fejlődésének elősegítését, ezért a 2012/2013-as tanévtől - felmenő rendszerben az 1., 5. és 9. évfolyamoktól kezdődően, 2015 szeptemberétől pedig minden évfolyamon - bevezette a mindennapos testnevelést, valamint köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programot indított.

Cooper-teszt, testmozgás, állóképesség, 12 perces futás

2014-09-16 21:43:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop