Hirdetés

Menjen biciklivel dolgozni!

A napi kerékpározás jelentősen csökkentheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját - állítják a Glasgow-i Egyetem kutatói a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmányukban.

napi kerékpározás, rák, szív- és érrendszeri betegség, rizikó |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók a UK Biobank adatbázis több mint 264 ezer - átlagosan 53 éves - önkéntesét vonták be a kutatásukba. A projektet annak idején azért indították, hogy a krónikus betegségek, pl. a szívbetegségek, a rák, a diabétesz megelőzését, diagnózisát és kezelését javítsák.

A résztvevőket arra kérték, hogy jegyezzék fel, hogyan jutnak el munkahelyükre, majd haza: sétálva, kerékpárral, autóval, vagy tömegközlekedéssel. Öt évig nyomon követték az alanyok kórházi kezeléseit, és az elhalálozásokat.

Megállapították, hogy a gyaloglóknál, ha a megtett távolság eléri a kb. 10 kilométert hetente - a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása illetve halálozása ritkább. Ezzel szemben a rák okozta halálozás kockázata nem alacsonyabb náluk, mint azoknál, akik autóval, vagy tömegközlekedéssel jutnak el a munkahelyükre.

Azoknál volt a legalacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek, a rák és minden egyéb okból bekövetkező halálozás kockázata, akik kerékpárral jártak munkába.

A kutatók szerint annak is kedvező hatása lehet az egészségre, ha valaki az autót, vagy a tömegközlekedést, a sétát és a kerékpározást kombinálja.

napi kerékpározás, rák, szív- és érrendszeri betegség, rizikó

2017-04-21 22:05:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop