Hirdetés

Nagy magasságokban erősen megnövekszik a szabadgyökök száma az alpinisták szervezetében

Nagy magasságokban megnövekszik a szabadgyökök mennyisége az alpinisták szervezetében - állapították meg kutatók egy Dél-Tirolban végzett tereptanulmány során.

szabadgyök, alpinista, sejtkárosító |

MTI Hírek13 | MTI

A bolzanói Európai Kutatási Akadémia (EURAC) szakértői 3830 méter magasan, a keleti Alpok egyik legmagasabb csúcsánál, az Ortlernél vizsgálták az alpinisták szabadgyökeit. Kimutatták, hogy 24 óra eltöltése után a magasban a szervezetben a sejtkárosító részecskék mennyisége eléri a maximumot - közölte az intézmény kedden.

A levegő alacsony oxigéntartalma miatt az emberi testet nagy magasságban "oxidatív stressz" éri, azaz úgynevezett szabadgyökök alakulnak ki. Ezek olyan atomok vagy molekulák, amelyeknek hiányzik egy elektronja, ezért nagyon reaktívak, és potenciális sejtkárosítók.

A vizsgálat során 16 résztvevőt helikopterrel felvittek az Ortler-csúcsra, ahol 72 órát töltöttek el. A szakértők eközben azt vizsgálták, milyen mértékben nőtt szabadgyökeik száma.

Bár a résztvevők semmilyen fizikai erőkifejtést nem végeztek, a vér és vizeletelemzések már kilenc óra után a szabadgyökök számának jelentős növekedését mutatták. A csúcsértéket 24 óra elteltével érték el, ezután az értékek ismét fokozatosan csökkenni kezdtek. Eszerint a sejtkárosodás is 24 óra után volt a legnagyobb.

A felismerés alapján olyan stratégiákat dolgozhatnak ki a kutatók, amelyek megvédhetik az egészségügyi károsodástól a hegymászókat vagy a magaslati sportolókat.

Hirdetés
Hirdetés